Mislim da nema kuće u kojoj se nekada nisu spremala jaja u hlebu. Kod nas …
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Volim da preteram sa zelenilom u, i oko hrane …na sebi zeleno ne volem nikako! Zato je moj lebac sporedna uloga u ovoj priči.
Irski hleb sa svežim biljčicama i recept za domaći buttermilk (mlaćenicu)
- 500 grama brašna (gledam uvek kad prvi put pravim nešto da to bude neko ”sigurica” brašno i ne mešam ništa dok ne vidim šta će ispasti te koristih speltino)
- kašičica sode bikarbone
- kašičica soli
- 3 kašike iseckanih svežih začina koje volite (ruzmarin, timijan, korijander, bosiljak, peršun…) moj izbor je ruzmarin, bosiljak i beli vlašac
- 375 militara mlaćenice (buttermilk)
Pomešati sve suve sastojke dodati i im biljčice pa ponovo sve dobro promešati. Napraviti rupicu u sredinu, pa uliti mlaćenicu i mešati u jednom smeru dok se sastojci ne sjedine, a onda izručiti na pobrašnjenu površinu i pobrašnjenim rukama doraditi testo koje će biti mekano, ali ne lepljivo. Oblikovati loptu u obliku pogače debljine oko 3-4 santimetra. Duboko zaseći i izbosti je viljuškom.
U rernu koja je zagrejana na 220 stepeni staviti zelenu lopticu i peći je 30 minuta. Kad je izvadite, izvrnete i kuc kuc lupnete treba da kaže NEMA NIKOGAAAA!
Uviti u kuhinjsku krpu i pustiti da se ohladi.
Ovakvo zasecanje hleba je praktikovano zbog lomljenja na jednake delove, na primer u porodici, ali ja sam je zasekla nožem jer sam to videla od Ane u cilju pokazivanja kako hleb izgleda na preseku i da li se mrvi, gnjeca ili ne-daj-Bože raspadne prilikom sečenja. Ovaj je ispunio sva očekivanja noža!
Možete vrhiće macnuti malo maslinovim uljem ako vam se tako više sviđa i jesti ga uz šta hoćete ako niste u restrikciji, a ako jeste podsećam da je jedno mlečno već unutra!
Prijatno!
MLAĆENICA (zbog mnogo poruka) : 0.5 litra pavlake koju pravim takođe sama, ali nema potrebe to da radite samo kupite slatku ili neutralnu pavlaku bez šećera, uz savet da to ne bude MK plava, jer je moje mišljenje sa sve dekstroze i ostalog đubreta, da je treba zaobići.
Dobro ohlađenu pavlaku čvrsto umutiti mikserom, a onda kreće fizički posao. Nečim čime vam je najzgodnije i za držanje i za udaranje ručno nastaviti da mutite-lupate-mlatite mlaćenicu dok ne počne da se odvaja tečnost od umućene smese. Od ovoga ruka boli ceo dan mhhhh. Kad se tečnost potpuno izdvoji procediti je od smese, a zatim smesu ubaciti u gazu, pa pritisnuti i ostaviti još da se cedi. Ta masa koja ostane je puter, oblikujte ga u loptu, pravougaonik ili oblik koji hoćete,stavite u frižider i koristite po potrebi. Izdvojena tečnost je mlaćenica. Eto! Srećno sa mlaćenjem!
Sto je mlacenica ili buttermilk?Ma li neki dr naziv?Citam ove izraze ali ne znam da li je to pavlaka ili nesto dr?
Imate objašnjenje na kraju recepta. To je tečnost koja se odvoji prilikom pravljenja putera.