Već dugo meračim da napravim ovo jelo
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Ideja za ovim pecivom mi se javila kada sam bila na odmoru u Grčkoj. Tamo su se u hlebnom odeljku i delovali su mi primamljivo, pogotovu za decu, koji stalno vole nešto da grickaju. Međutim, kada sam probala shvatila sam da su puni šećera i da nisu uopšte integralni, već samo obojeni. Kad sam se vratila kući, rešila sam da napravim svoju varijantu, za koju je potrebno:
- 250 grama ječmenog brašna,
- 250 grama integralnog speltinog brašna,
- kašika mlevenog rogača,
- pola kašike cimeta,
- četvrt kašike sode bikarbone,
- četvrt kašike soli (ja sam koristila himalajsku),
- 3 kašike maslinovog ulja,
- 250 mililitara vode.
Za obradu i posipanje:
- 50–100 grama susama,
- šolja vode u koju je dodata kašika maslinovog ulja.
Pomešajte prvo suve sastojke, zatim dodajte ulje i vodu. Umesite kompaktnu jufku. Jufka je glinena i teška je za obradu. Ja sam mesila pet minuta. Ostavila sam pola sata da se odmori.
Ova kombinacija brašna je veoma teška za rad. Prethodno sam ovaj recept probala samo sa ječmenim brašnom i tad sam se pošteno namučila. Sad je bilo lakše, međutim, opet, ako se odlučite da menjate proporciju brašna, onda dajte prednost speltinom u odnosu na ječmeno. Ja se u poslednje vreme trudim da speltino i integralno pšenično svedem na manju meru.
Pospite jedan deo susama na radnu površinu. U dovoljno široku plitku posudu pomešajte vodu i ulje. Šrpkajte od velike jufke deo po deo, obrazujući pritom kuglicu. Tu kuglicu umočite u vodu. Zatim oblikujte štapić dužine oko 15 i širine oko 1,5 centimetar. Uvaljajte štapić u susam. Stavite ga na pleh obložen pek papirom. I tako dvadeset puta. Rernu zagrejte na 200 C i pecite štapiće 35 minuta. Nakon toga ih rashladite i stavite u posudu čisto da vidite koliko dugo će izdržati od ukućana. Priznajem da kod mene nestanu brzo.
Predlažem ove slano-slatkaste štapiće za doručak uz sušeni juneći ramstek, paradajz i fetu. Ja tu ne bih ništa više dodavala!
Da bi pravila ovo sa razenim i jacmenovo brasno,koliko da stavim? I dali bi ispalo?
Isprobano, odlicne!