Integralni krekeri sa sirom i svežim peršunom

30/06/2016

Krekeri 8 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada pravimo hrono hleb, pogotovu bez dodatka psilijuma, i te kako moramo da razmišljamo koju kombinaciju brašana da upotrebimo da se ne bi raspao. Međutim, za pripremu ovih krekera (provereno!) možete koristiti bilo koje integralno brašno. Kad sam izumela ovaj recept, mojim ukućanima su se toliko svideli krekeri da sam ih u roku od svega nekoliko dana pravila od ražanog, speltinog, ječmenog, heljdinog i ovsenog brašna.

Svaki je uspeo i sada ne mogu da kažem koji je najbolji. Ražani su možda ispali najkrtiji. Speltini kao iz prodavnice. Hrskavi spolja, a unutru mekši. Ječmeni su slični speltinim, a i heljdini iznenađujuće hrskavi i aromatični. Ovseni malo gorče, tako da ko ne voli takav ukus, neka preskoči ovo brašno.

Krekeri 7 s

Potrebni sastojci:

  • 300 grama bilo kog integralnog brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 kašičica mlevene paprike,
  • 130 grama zrelog sira,
  • šaka što sitnije naseckanih listića peršuna,
  • 3–4 kašike maslinovog ulja,
  • 150 mililitara vode.

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i mlevenu papriku, zatim namrvite sir, dodajte peršun, ulje i najzad polako vodu, jer vam možda neće biti sva potrebna. Meni je trebalo tačno ovoliko u svim kombinacijama brašna. Jufka koja će se obrazovati je masna i poput gline laka za rad.

Krekeri 6 s

Stavićete je na pek papir veličine pleha i pažljivo rasklagijati na debljinu od oko 3 milimetra, pritom ne dodajući brašno. Napravite pravougaoni oblik veličine Petit Beurre keksa, tako što ćete prvo vući duge horizontalne linije, a zatim podeliti poprečno smesu. Ne savetujem vam da vadite oblike kalupima, jer krekeri treba da budu tanki, pa će vam se oblik menjati kad ga budete prenosili do pleha. Ja sam u prvim navratima malo razdvajala kreker od krekera, ali to nije neophodno već ih samo lepo isecite.

Krekeri 5 s

Nemojte mi se smejati ako vam priznam da ja za ovu priliku koristim lenjir od 30 centimetara. Takođe, koristila sam nož za picu, onaj što se okreće. Bez tog ’alata’ bih bila potpuno izgubljena.  Kada završite sa sečenjem, probodite viljuškom jednako svaki kreker. Ja sam napravila dva stuba, sa tri ili četiri reda.

Krekeri 3 s

Zatim prenesite prvu turu sa sve pek papirom da se peče, a od ostataka napravite novu jufku i ponovite postupak. Od komadića koji vam je preostao razvijte oblačić.

Pecite 20 minuta na 200°C ili dok se krekeri ne stvrdnu. Nemojte ni preterati, jer ni prepečeni nisu ukusni. Kreker treba ipak malo „da diše“.

Krekeri 1 s

Ove krekere možete jesti za doručak uz salatu, suhomesnato (ili pečurke ili tunjevinu) i humus. Izbegavajte jaja i mlečne proizvode, jer krekeri već sadrže sir. I vrstu sira izaberite prema režimu na kojem ste.1 komentar

Ostavite komentar