Kuva i piše: Ana Anufrijev Pre neki dan Ana je …
Kuva i piše:
Jasna Veljanović
Nedavno sam prvi put kupila integralno pirinčano brašno i oduševilo me je. Nije puderasto pod prstima poput drugog integralnog brašna, već je baš oštro, i čini mi se da se pecivo od njega samog ne bi nikad sjedinilo. Ali, za neku mešavinu u kojoj bi bilo zastupljeno u manjoj meri, radi kontrasta i da da oštrinu – idealno. Moj cilj je bio da pecivo bude sa spoljašnje strane čvrsto i grubo, a iznutra meko, ali suvo. Mislim da sam to u potpunosti postigla.
Naravno, pirinčano brašno se ne koristi u restrikciji, pa pokušajte da ga zamenite nekim drugim ako ste tek na početku hrono ishrane.
Za 8 kajzerica veličine šake potrebno je:
- 500 grama integralnog brašna (150 gr. pirinčanog plus za posipanje, 200 gr. speltinog i 150 gr. ražanog),
- kašičica soli,
- pola praška za pecivo,
- kašičica sode bikarbone,
- malo naceđenog limuna,
- 3 kašike maslinovog ulja,
- 300 mililitara hladne vode
Svedinite sve suve sastojke, a zatim dodajte vlažne. Dovršite sjedinjavanje rukama u posudi. Testo nije potrebno mesiti, ali njegova gustina neće dozvoljavati da se umeša spatulom.
Kada završite na radnoj površini će vam, osim vangle u kojoj ste umesili testo, biće vam potrebna još dva tanjira, jedan sa vodom, a drugi sa pirinčanim brašnom, kao i pripremljen pleh obložen pek papirom.
Rukom formirajte jufku, a zatim je zagladite sa malo vode. Od izgleda jufke zavisiće i izgled gotove kajzerice, zato se potrudite da jufkica bude što oblija.
Zaglađenu jufku uvaljajte u pirinčano brašno.
Ostavite ih petnaestak minuta da odmore, a zatim pecite u zagrejanoj rerni na 225°C 20 minuta.
Pripremite sebi pravi imperatorski doručak od prirodnih sastojaka, kao 19. veku, u doba kajzera Franca Jozefa I od Austrije u čiju čast su i dobile ime (a neki njihovo orkriće pripisuju i ranijim vekovima).
U mom slučaju to su domaća pileća prsa, kiselo mleko, kastavac, paradajz i peršun. Prijatno!
Upravo se peku ? javljam rezultate ?
Nadam se da je sve ispalo ok 🙂 .