Kuva i piše: Ana Ćubela Obožavam pite svih vrsta, srazmera i …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada nekome kažeš da može da jede pastu za doručak obično te pogleda kao budalu. A možda sam i ja tako nekog gledala kada je meni objašnjavao, ne sećam se. Sada mi ovakav doručak dođe kao nešto potpuno normalno. uopšte ne vidim razliku izmešu ovoga ili jaja ili neke proje.
U radnjama zdrave hrane i većom marketima imate da kupite pastu od integračnog brašna. Ali uvek pogledajte deklaraciju. U nekim proizvodima ima i pšenice. Ja sam se zeznula pre neki dan, pa sam kupila takvu. Ali znam da postoji pasta od 100 % ražanog ili speltinog brašna. Kada su u pitanju heljdino i ovseno brašno, to skoro uvek bude neka mešavina.
A kako sam pravila pastu, tako sam malo i čistila frižider. Iseckala sam zaostao praziluk i malo ga prodinstala. Jednu trećinu plavog patlidžana i tikvice sam iseckala na kockice i ubacila u tiganj kada je praziluk kljoknuo malo. Zatim sam ubacila par osušenih ljutih papričica i nekoliko čerija koji su počeli već da se suše i nisu bili lepi za salatu. Njih sam dodala pred kraj dinstanja.
Kada je povrće bilo gotovo, dodala sam malo pavlake za kuvanje i narendan kačkavalj. Ako ste u restrikciji, preskočite ovo i stavite malo kisele pavlake ili neki sir. Sve sam posolila, pobiberila i stavila malo origana. Promešala, sipala u činiju i zavalila se na trosed.
Opušteno subotnje jutro.
Da li sme ovo u restrikciji?
Može. Ali ja pastu nisam jela na samom početku. pošto većina integralnih pasti ima u sei i belog brašna.