Moj omiljen doručak – domaće lepinje i jaja
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ako ikada budete poželeli da mi nešto kupite, neka to bude zanimljiv kuvar ili hrpa nekih začina. Ovaj indijski kuvar sam davno dobila sa egipatskim, koji je nestao bez traga. neko ga je pozajmio i više ga nikad nije vratio, a ja sam zaboravila kome sam ga dala. Od tada, kuvari ne napuštaju moju kuću.
Ne samo što volim jaku i začinjenu hlanu, već i njihove hlebove, koji su uglavnom tanki i lako se prave, kao i arapski.
Indijski punjeni hleb iz tiganja (Panfried Paranthas)
Za ovaj hleb vam treba:
- 250 grama brašna (ja sam koristila speltino, možete i pšenično integralno)
- oko pola čaše od kiselog mleka obične vode (morate sami da procenite dok mesite)
- kašičica soli
- 3 cveta karfiola
- pola veze peršuna
- malo fete (oko 100 grama)
- začini: kari, đumbir, biber
- puter za tiganj
U orginalnom receptu ide karfiol, korijanderm svež đimbir, čili i garam masala.
So nisam dodavala u fil jer je feta slana. Vi procenite da li treba soli u zavisnosti od vašeg miksa. Karfiol ne barite, samo ga svežeg usitnite u secku ili blenderu. Ali da ne napravite pastu, već da dobijete mrvice.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Testo sam umesila samo od brašna, soli i vode, tek da prestane da se lepi i da bude mekano. Izvaljala sam ga u rolnu i podelila na 8 delova kako bi dobila 4 parante, odnosno hlepčića.
Napravila sam loptice, a onda ih razvaljala oklagijom što tanje. Bitno je da budu iste veličine.
Punila sam ih filom, i rekla bih da sam ih prepunila, ali kao što ste do sada mogli da primetite – ja sam megaloman.
Svaku sam pokrila drugim delom testa i dobro pristisnula ivice.
Zagrejala sam tiganj i prvi ih pekla bez ulja. kada je jedna strana bila gotova, okrenula sam hlepčić i na njega stavila puter, a onda ih nekoliko puta okrenula, dok nisu postali braon. Zalivanje puterom nisam slikala, jer bi izgoreli sigurno. To sledeći put, kada budem imala pomoćnika u kući.
Ako zafali putera dok ih sve ne ispečete, dodajte još malo. Bitno je da puter ne izgori, zato se malo i dodaje. Da bi ubrzala stvar i da ne bi na kraju pekla poslednju parantu u crnom, izgorelom puteru, ja sam to radila u dva tiganja, na dve ploče. Multitasking.
Pre služenja možete da ih isečete na pola. Em lepše izgledaju, em se tako lakše jedu. Služite ih uz šta god vam padne napamet. A možete i da ih jedete same za sebe. Živele parante, parate (ako se to tako izgovara)!
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Sledeći put kada sam ih pravila, zanemarila sam ovu varijantu sa povrćem i bacila se na tešku kategoriju. Punila sam ih sa kačkavaljem i šunkom, pogledajte kako je ispalo – INDIJSKI HLEB NA ITALIJANSKI NAČIN!
A evo kako je to izgledalo kada smo ga pravili sa fetom i ajvarom:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1585740508162067/
Prijatno!
Zanima me kakva je to knjiga na slici? Recept je primamljiv ali da li moze da se napravi testo tako a da se za punjenje koristi piletina i kari ili piletina i feta?
U pitanju je indijski kuvar koji sam davno dobila. Piletina, kari i feta mogu kao punjenje
Da li moze za punjenje piletina i kari ili piletina i feta?
Može, naravno
Odlican recept! Hleb se inace zove Paratha.
Ovaj recept je fantastican , zaista, ko ne proba ne zna sta propusta 🙂
Recept je odlican s tim sto sam ja napravila malu gresku. Fil sam rasporedila najvise po sredini pa se tu stvorilo ispupcenje koje se jedino i ispeklo, krajevi su ostali nedovoljno peceni… Mislim da je vazno napomenuti u receptu da se fil ravnemerno rasporedi po celom testu…. A inace sredina mi je ispala odlicna, recept je sjajan!!!!
zato je bitno da se nekoliko puta okrenu, da bi se lepo svuda ispekle. I, naravno, testo treba da bude što tanje
Da li bi moglo ovseno posto spelte nigde nema?
Ne, od ovsenog se sve mrvi. Probajte sa ražanim
Upravo sam napravila ove hlepčiće, samo sam koristila mešavinu ovsenog i ražanog brašna, nožem sam usitnila karfiol (čini mi se da je lepše kad je malo krupnije) i nisam pekla u tiganju nego u rerni i super su ispali. Nisam veliki fan karfiola, ali ovo je baš lepo.
Deluje interesantnk. Volela bih da probam. Karfiol ide svez?
Da, svež, samo lepo isitnjen. Možete da dodate začine po ukusu.
Mogu li da se premazuju mascu umesto putera? 🙂
Može. Ali puter da lep šmek.
ove hlepcice pravim cesto jer ih obozavamo…moj namaz je obicno sitni sir i neka sunkica a uz to jedem malko salate.
ja ih pravim velicine mog tiganja.