Probudite hormon sreće
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Posle dužeg vremena odlučila sam da ponovo napravim indijski punjeni hleb, ali ovog puta na italijanski način. Umesto punjenja sa karfiolom i fetom, stavila sam pileća prsa, paradajz sos i kačkavalj. Ja nisam u restrikciji pa mogu povremeno da ga koristim, vi koji i dalje mršavite uzmite svežu mocarelu.
Testo sam potpuno isto pravila:
- 250 grama brašna (ja sam koristila integralno pšenično, oni koji su u restrikciji mogu ražano ili speltino)
- oko pola čaše od kiselog mleka obične vode (morate sami da procenite dok mesite)
- kašičica soli
Testo treba da bude mekano i da prestane da se lepi. Kada sam ga umesila, ostavila sam ga malo da odmori, oko pola sata. Onda sam ga podelila na 8 delova i svaki deo razvila u disk. Trebalo bi da vodite računa da diskovi budu iste veličine.
Onda sam ih filovala.
Pa preklapala i dobro pritisnula po ivicama, da se ne bi otvorio.
Hleb sam stavljala u tiganj bez ulja, i na srednjoj vatri pekla nekoliko minuta sa jedne, pa onda sa druge strane. Kada sam ga prvi put obrnula, na taj pečeni deo sam stavila putera, a posebno sam namazala ivice. Onda sam hleb opet okrenula, i dodala malkice putera ako treba. Posle dva do tri okretanja, hleb je gotov.
Pogledajte kako to izgleda u originalnom receptu.
Pošto ovih dana nisam baš mnogo ješna, ne znam šta mi je, napravila sam sebi dva komada, a preostale diskove stavila između pek papira. Kada sam i poslednji preklopila pek papirom, stavila sam sve u kesu pa u zamrzivač.
S obzirom na to da u ovom testu nema “podizača”, kao što je prašak za pacivo, zaleđivanje mu ništa neće smetati. a pošto su veoma tanko razvijeni, brzo će se odlediti i biti spremni za punjenje sledeći put.
Prijatno!
Svaki put iznova se ugodno iznenadim. Gledam sliku i tako stvarno izgleda da se može osjetiti ukus.
To mora da je dobro. Problem leži u tome da ono što je tako dobro i ukusno nemožeš prestati jesti. Znači to praviti samo u malim količinama….. 🙂
Ko ne zna da se zaustavi, neka pravi u manjim količinama. Mada je meni doručak uvek ogroman
Kad ste vec kod zamrzavanja, moram da kazem da ja svasta stavljam u friz posto su mi vase mere prevelike za jednu porciju. Americke palacinke, flatbread, mafine i lepinjice presecem na pola pa po potrebi posle tostiram. Super posluzi za jutra kada se nema ni 15min za pravljenje svezih peciva.
🙂 Pa prepolovite mere ako su vam prevelike.
A zasto kazete: “S obzirom na to da u ovom testu nema “podizača”, kao što je prašak za pacivo, zaleđivanje mu ništa neće smetati”. Je l testo ne treba da se stavlja u zamrzivac ako ima praska za pecivo ili sode bikarbone (sa limunom)?
Svi podizači s vremenom gube dejstvo. Neće propasti ili biti nezdravo.
Moze li se spremiti testo uvece pa ujutro filovati i peci?
Može ali ga nemojte rastanjivati i stavite ga u foliju da se ne osuši.