Kuva i piše: Jovana Milovanović Lebac je nastao iz …
Kuva i piše:
Robert Denić
Sastojci:
- 100 grama raženog brašna
- 2 jaja
- pola kašičice soli
- 6 kašika vode
- malo maslinovog ulja
Pomešao sam brašno i so i postepeno dodavao vodu(po kašiku). Sve vreme sam testo mesio rukama. U pocetku mi se testo lepilo za prste ali kada sam dodao poslednju kašiku vode, lagano se pretvorilo u masu sličnu plastelinu. Formirao sam loptu i pustio da testo odmori 15 minuta na sobnoj temperaturi.
Podelio sam testo na 2 dela( mera je za 2 parate).
Formirao oblik diska od jednog dela testa, uvaljao ga u brašno i lagano ga oklagijom razvio po dužini na oko 20 cm.
Prstima sam skupio sredinu i dobio 2 jednaka dela. Premazao sam ih uljem, preklopio, krajeve pritisnuo prstima i onda oklagijom razvio u krug. Krug ne mora da bude baš pravilnog oblika.
Ceo postupak sam ponovio sa drugim delom testa.
Tiganj je već bio zagrejan na srednjoj temperaturi. Ubacio sam jednu paratu, za desetak sekundi je okrenuo, premazao uljem ( bukvalno 5 kapi ulja po njoj) i već su krenuli da se pojavljuju balončići na vrhu što znači da projekat uspeva. Okrenuo je ponovo, drugu stranu namazao uljem i onda sam ponavljao postupak okretanja( bez dodatnog premazivanja) do trenutka kada na parati počnu da se pojavljuju braon flekice. Tada je gotova, to jest pečena.
Onda sam u tiganj dodao malo ulja. Jedno jaje sam ručno viljuškom blago umutio, sipao u tiganj. Čim je jaje krenulo da se prži, stavio sam paratu preko njega na 15 sekundi koliko je i dovoljno da se zalepi. Onda sam okrenuo na stranu parate i ostavio još 15 sekundi.
To je to. Postupak sam ponovio i sa drugim jajetom i paratom.
Paratu filijete kako želite i uvijete je kao palačinku.
Prijatno.
PLAY: