Indijska parata sa jajima

17/07/2015

6 (1) s

Kuva i piše:
Robert Denić

robert-denic-profil-200

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Sastojci:

  • 100 grama raženog brašna
  • 2 jaja
  • pola kašičice soli
  • 6 kašika vode
  • malo maslinovog ulja

Pomešao sam brašno i so i postepeno dodavao vodu(po kašiku). Sve vreme sam testo mesio rukama. U pocetku mi se testo lepilo za prste ali kada sam dodao poslednju kašiku vode, lagano se pretvorilo u masu sličnu plastelinu. Formirao sam loptu i pustio da testo odmori 15 minuta na sobnoj temperaturi.
Podelio sam testo na 2 dela( mera je za 2 parate).

1 (1) s

 

Formirao oblik diska od jednog dela testa, uvaljao ga u brašno i lagano ga oklagijom razvio po dužini na oko 20 cm.

2 (1) s

 

Prstima sam skupio sredinu i dobio 2 jednaka dela. Premazao sam ih uljem, preklopio, krajeve pritisnuo prstima i onda oklagijom razvio u krug. Krug ne mora da bude baš pravilnog oblika.

3 (1) s

Ceo postupak sam ponovio sa drugim delom testa.

Tiganj je već bio zagrejan na srednjoj temperaturi. Ubacio sam jednu paratu, za desetak sekundi je okrenuo, premazao uljem ( bukvalno 5 kapi ulja po njoj) i već su krenuli da se pojavljuju balončići na vrhu što znači da projekat uspeva. Okrenuo je ponovo, drugu stranu namazao uljem i onda sam ponavljao postupak okretanja( bez dodatnog premazivanja) do trenutka kada na parati počnu da se pojavljuju braon flekice. Tada je gotova, to jest pečena.

Onda sam u tiganj dodao malo ulja. Jedno jaje sam ručno viljuškom blago umutio, sipao u tiganj. Čim je jaje krenulo da se prži, stavio sam paratu preko njega na 15 sekundi koliko je i dovoljno da se zalepi. Onda sam okrenuo na stranu parate i ostavio još 15 sekundi.

4 (1) s

To je to. Postupak sam ponovio i sa drugim jajetom i paratom.

5 (1) s

Paratu filijete kako želite i uvijete je kao palačinku.

7 (1) s

Prijatno.

PLAY:Ostavite komentar