Kuva i piše: Ana Ćubela Doručak je najvažniji obrok u toku …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Indijski hleb (parantha) sam pravila već nekoliko puta. Prvi put sam ga pravila u skoro originalnoj verziji sa karfiolom, sledeći put u italijanskoj verziji sa šunkom i kačkavaljem, ali mi se ova srpsko-grčka kombinacija sa fetom i ajvarom daleko najviše dopada 🙂 .
Ovog puta sam i smanjila količinu, jer sam samo ja jela, a nisam htela da ponovo zamrzavam ostatke testa.
Stavila sam :
- 125 grama speltinog brašna
- 1/3 čaše vode (čaša je ona plastična od kiselog mleka)
- 1/3 kašičice soli
Kako je na ovu malu količinu brašna teško odrediti koliko vode ide, jer tek to mala količina, ovog puta sam napravila mekše nego ranije. I ispale su odlično. Bilo ih je malo teže preneti do tiganja, ali su bile jako ukusne i čini mi se da su se iz tog razloga i bolje ispekle.
Pomešate brašno, so i vodu i umesite loptu. Zatim je rukama razvalajate u valjak i podelite na četiri dela (kada pravite celu količinu ispadne osam delova).
Napravite male loptice između dlanova, a onda ih razvaljate oklagijom. Pomešate fetu i ajvar i filujete.
Namažete dva diska, a onda ih preklopite sa druga dva i ivice dobro pritisnete prstima. Zagrejete tiganj dobro, a onda spustite temperaturu na srednje toplu. Ako kod mene raspon ide od 0 do 9, ja sam pekla na 5. Bitno je da ne bude velika temperatura da bi se indijac lepo ispekao, a da ne pocrni. Hleb ubacite u tiganj i sačekate da se sa donje strane uhvati korica, okrenete ga, a onda tu ispečenu stranu namažete puterom. Pa kada se sa donje strane uhvati korica, opet ga okrenete na ovu već ispečenu stranu. Ovu novu stranu namažete puterom. I tako ga okrenete par puta, da malo upije taj puter. Generalno mu nije potrebno više od 2 ili 3 minuta sa svake strane.
Kada se malo prohladi isečete ga na četvrtine. Ali ne puštajte ga mnogo, najlepši je vruć.
I jedete.
Prijatno!
Nisu da se prave uvece za sutradan za dorucak? Stvrdnu se puno?
Ja i dalje ne nalazim ni jedan ajvar bez secera 🙁
Ja ih uvek pravim ujutru, jer se baš brzo prave. Imate Mamas, ali je pakleno skup. Ove jeftinije varijante ni ja ne viđam već neko vreme.
Jel moze sa heljdino brasno?
Ne. neće moći da se lepo razvuče. Ali možete da ga pomešate sa nekim brašnom pa da probate
Jel moze sa jecmenim brasnom?
Možete da probate, ali ono je dosta trošno, plašim se da nećete moći lepo da razvučete diskove. Probajte sa ražanim.
Probala sa ražanim. U suštini koliko vidim na slici , jedina razlika je što ne može baš tako lepo da se zapeče .Ukusno je jako. 🙂
Kad je pečenje u pitanju, bitno je da bude niska temperatura i da se nekoliko puta okrene i lepo namaže puterom. Ako je visoka temperatura, počeće da prži neke delove. To je već malo stvar iskustva. Što ga više pravite, postanete ekspert 🙂 .
Prvi put sam pravila ovog indijanca tacno po receptu. Posto ustajem u 5 da bih isla na posao, ne dolazi u obzir da ih spremam ujutru, nego uvece. Naravno, kad sam ih jela za dorucak, bili su prilicno tvrdi.
Medjutim, nisam htela da odustanem pa sam drugi put dodala pola kasicice praska za pecivo. E ovo je bitna razlika. Sutradan su bili meki i fenomenalni.
Od sad ih pravim tako. Morala sam malo da prilagodim recept svom ritmu.
Naravno, svaki recept je podložan izmenama. Ja ovaj hleb baš volim zašto što nema podizače u sebi ali ga uvek jedem toplog.
Indijanci su supeeerrr 🙂 omiljeni dorucak
🙂 I moj omiljeni doručak
Jel moze testo da ostane u frizideru za sutradan?i ako ga zamrznem kako ga odmrzavam?
Može da stoji u frižideru, u njemu nema praška za pecivo. Ja sam hleb odmrzla na sobnoj temperaturi.
hvala!probala vise puta i omiljen mi je sa speltinim i punjenjem od fete i kelja ali u rerni!
U rerni još nisam pravila 🙂
Kazite mi da li se prži na mast ili na puter S obzirom da se premazuje puterom? 🙂
Na puteru. Ali ja hleb stavim u suvi tiganj, pa dodajem naknadno puter.
Isprobano sa integralnim brašnom…odlično je. Ali i ovako ćemo sigurno.
Ne verujem da može bilo kako loše da ispadne 😀 Osim da bude malo tvrđe