Impresionistički proso

05/01/2015

Kuva i piše:

Irina Ljubić

Irina200

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kada posmatrate impresionističke slike imate utisak možete da uronite u Moneov svet. Njegve master pieces su kao doručak, bude vam sva čula i oslobađaju energiju za dan koji treba da doživite. Priroda deluje takooooo primamljivo. Pa tako i današnji recept, pun je skladnih boja, a i opisuje važan trenutak  u jednom danu danu – doručak.

Prethodnu noć pustite proso da odstoji, ujutru ga procedite, dodajte novu novu, odnos 1:3. Kuvajte nekoliko minuta, pklopite i sklonite sa vatre. Sačekajte dok upije svu vodu.
Na tiganju prepržite isečenu, na kockice, slaninicu, a zatim joj dodajte, iste veličine seckanu crvenu papriku, malo bibera. Kada ste zadovoljni izgledom, dodajte rukolu da pokupi miris prepržene slanine i paprike.

impresionisticki-proso-SAJT

Na tanjir stavite proso, prelijte sa malo maslinovog ulja (u kratkim potezima kao impresionisti), na to stavite slaninicu sa paprikom i rukolom, pospite svežu nanu (nas npr lokvanj) u listovima, malo soli i bibera po želji. Na kraju  poprskajte doručak sa sokom polovine limuna da osvežite telo i duh. Bon appetit!

mone

Više slika pogledajte na linku: http://www.claudemonetgallery.org/Water-Lily-Pond–Water-Irises.html2 komentara

  1. Šta znači ova rečenica, šta je ovo što dodajemo u proso: “ujutru ga procedite, dodajte novu novu. odnos 1:3.”

    1. Sve žitarice se potapaju pre kuvanja minimum 6 do 8 sati. Tako se neutrališe fitinska kiselina. Tu vodu u kojoj su se potapale, prospete i stavite novu. Proso se najčešće kuva sa 2,5 puta više vode, ili 1 prema 3, odnos proso voda

Ostavite komentar