Imate grčeve i umorni ste? Možda vam nedostaje magnezijum

28/09/2016

Mivela 1 s s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Hroničan umor, grčevi u mišićima, bolovi, nesanice ne moraju da budu znaci da se u vašem organizmu nešto opasno dešava, već mogu da budu simptomi nedostatka magnezijuma.

Skoro svaki organ u našem telu troši magnezijum. Pre svega služi za aktivaciju mišića i nerava. Pomaže našem telu da se detoksifikuje, igra bitnu ulogu u varenju proteina, ugljenih hidrata i masti.

I na njegov nedostatak često utiče i nepravilna ishrana. Ukoliko pijete previše kafe ili pića sa kofeinom, jedete previše rafinisanih peciva ili popijete koju čašu više u toku nedelje, možete da narušite balans u telu.

Takođe, ukoliko pijete neke diuretike ili naglo izbacujete višak vode, takođe možete da iz organizma izbacite i neke važne minerale. I zato većina ljudi koja počne da se hrani prema principima hrono ishrane, ume da se žali na bolove u mišićima.

Ali to ne znači da odmah treba da posegnete za tabletama. Magnezijuma ima i na drugom mestu.

Zeleno povrće kao što je spanać može biti dobar izvor ovog minerala, ali i različite semenke kao što su suncokret, golica (seme bundeve) i susam. Magnezijum može da se unese i kroz ribu i meso, različite žitarice.

Ima ga i u avokadu, ali i u nečemu što je mnogo dostupnije – u mineralnoj vodi!

Mg Mivela sadrži visok nivo rastvorljivog magnezijuma koji brzo dospeva do svake ćelije organizma. U jednom litru ima 343 mg magnezijuma koji se iz tankog creva transportuje u krv.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije muškarci, starosti između 19 i 50 godina, bi trebalo da unose oko 400 mg, a žene iste dobi  oko 310 mg.

Simptomi nedostatka magnezijuma

 • Grčevi i bolovi u mišićima
 • Poremećaj rada srca
 • Umor, slabost, manjak energije
 • Emotivna preosetljivost, uznemirenost, nervoza, razdražljivost
 • Nesanica, glavobolja, dekoncentracija

Ceo mesec setembar je bio mesec izazova. Svašta smo se igrali ovde kod mene na blogu i u grupama na Fejsbuku. Pa sam odlučila da prihvatim još jedan – magnezijum izazov!

Mivela izazov 3 s

U izazovu ću dnevno beležiti unos ovog minerala, kako bih videla da li svakog dana unosim preporučenu dozu putem vode. Ako želite, pridružite mi se i vi. Na flašama MG Mivele možete da pronađete mali kartončić u koji možete da upisujete koliko ste čaša mineralne vode popili u toku dana i koliko ste magnezijuma na ovaj način uneli u toku nedelje.

Tablicu za merenje možete preuzeti OVDE.

Pored obične vode, I za mineralnu  se može reći da je najpoželjnije hrono piće. Magnezijum iz suplemenata može da šokira organizam i možete da ga unesete i previse, osim ako vam lekar nije baš tako prepisao. Sa mineralnom vodom ne možete da pogrešite.
Uzdravlje!

 

PR4 komentara

 1. Draga Ana,

  Recite mi kada je vreme za dodatke ishrani koji sadrze alkohol,kao što je propolis npr.?

 2. Draga Ana,
  Zanima me da li je dozvoljena hrono ishrana za vreme dojenja bebe?
  Ja sam se porodila pre mesec dana i htela bi da predjem na hrono ishranu.
  Da li bi sada prelazak na hrono mogao da ima neke posledice na bebu?
  Nigde na intrrnetu nisam uspela da pronadjem nista na tu temu.
  Nadam se da cete mi pomoci.
  Hvala unapred.

  1. Čini mi se da sam pročitala da mame generalno ne treba da menjaju ishranu dok beba ne napuni barem 3 meseca. Ne znam da li grešim. A i onda bi bilo boje da ne idete odmah u restrikciju već da se hranite prema opuštenom režimu.

Ostavite komentar