Ima li lepše nego na kašiku: Svinjski gulaš sa suhomesnatim

09/07/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Nije bilo prijatno kada sam povredila nogu. Bolelo je, nisam mogla da se pomeram s kreveta, svako kupanje je bilo avantura. Ali je tu bilo i svetlih momenata. Kao što je recimo Tetka, koja nije izlazila iz stana. Lepo je kada imaš nekoga ko o tebi brine kao da si ponovo beba. Da prnese, donese, skloni, opere i nekoliko puta dnevno pita “A šta da spremim da jedemo?”. Naravno, od kako sam pokrenula blog retko šta kuva a da se do tančina ne konsultuje sa mnom. Osim ako je uhvati nalet kreativnosti, onda se zabije u svoju kuhinju, pa mi kao malo dete sa novom igračkom, sva nasmejana, donese nešto da probam.

Ovaj gulaš je bio plod udruženih snaga. Obe smo želele nešto na kašiku pa je Tetka otišla “ranom zorom” do prodavnice po namirnice.

Potrebno vam je:

  • 500 gr svinjskog mesa (tetka kupila plećku)
  • 2 veća luka
  • 250 ml paradajz sosa
  • 2 – 3 čena belog luka
  • Malo vode i belog vina (opciono) za dolivanje
  • Začini: Morska so, šareni biber, kari, kumin, kurkuma, lovor (ili šta već volite)

Tetka se pored mene “navukla” na najrazličitije začine i mislim da kari i kurkumu nikad ne preskače. Onda ode kod moje sestre pa se zanese u kuhinji i popije grdnju, jer tamo te začine niko ne voli. Šta da im radim kada nisu otvoreni za nove stvari.

A šta je u Kosmajska suvomesnatom miksu: Suva pršuta, panceta, buđola, suvi vratgoveđi ramstek. Sve sitno seckano i slasno

Meso isečete na sitnije kocke i propržite na malo masti. Kada meso porumeni, izvadite ga, pa u toj istoj šerpi prodinstajte na rebarca isečen luk i polovinu kesice Kosmajska suvomesnatog miksa. Ala će kuća da vam zamiriše Beli luk zgnječite nožem pa malo, unako ugrubo isekajte. Vratite meso s belim lukom i lovorom u šerpu, umešajte začine pa nalijte paradajz sosom, malo vode i vina. I pustite da se što duže krčka na tihoj vatri. Barem dva do tri sata.

Po potrebi dolijte još malo tečnosti i promešajte s vremena na vreme da jelo ne zalepi za dno.

I to je to. Savršen obrok na kašiku. Možete uz neki pire ili salatu, kako vam je volja.

Prijatno!

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?Ostavite komentar