Kuva i piše: Ana Ćubela Meni je ovo bio doručak za …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Tako jednostavan namaz, a tako bogat ukusom. Mogla bih da ga jedem svaki dan. Klasičan arapski namaz koji se prvobitno pravio u Egiptu, barem zapisi tako kažu, a sada se služi u čitavom svetu. Pravi se od leblebija i možda je jedan od najstarijih recepata koji postoje.
Potrebno vam je:
- 300 grama leblebija
- čen, dva ili tri belog luka (zavisi koliko ga volite )
- maslinovo ulje, oko 1 decilitar
- sok od jednog limuna
- so
- puna kašika tahinija (susam pasta)
* Ovo su mere za veću količinu humusa, ako ga jedete samo vi, ili samo jedan dan, prepolovite mere
Leblebije se potope uveče u vodu, sledeći dan se kuvaju do sat vremena. Kada su skuvane ubace se u blender i samelju. Ja ih meljem odmah sa belim lukom, pa tek onda dodam tahini, so, ulje i limun. I nemojte odmah da dodate sve. Počnite sa manjom količinom ostalih sastojaka, kao što su limun ili tahini ili luk, pa probajte na pola mlevenja. Ako vam ukus nije dovoljno intezivan, vo dodajte još. Svi smo mi različiti i neko voli više luka, neko više tahinija. Bolje je dodati naknadno više začina, nego prezačiniti. Ovo važi za one koji nisu probali humus pa još ne znaju kako ga više vole. Ja mogu da ga pravim i zatvorenih očiju. Ionako je sve u blenderu, pa je lako probati dok se pravi.
Dok meljete leblebije, dodajte po malo vode. Ja sam u početku dodavala vruću vodu, jer volim da jedem vruć humus. Ali sam shvatila da sa dodavanjem hladne vode, humus bude mnogo lepše mleven i mnogo mekaniji, pa sam promenila taktiku.
SAVET: U vodu u koju ste potopili leblebije pa kuvali možete da dodate sodu bikarbonu, brže će omekšati.
Dobar dan.
Sve pohvale za humus ili Vam musabbahha i samo da Vas pitam,koliko dugo moze stajati jedna tura?
Nekoliko dana, ne može duže. I mora da bude u frižideru
Koliko se stavi susam paste?
Na ovu količinu stavim minimum dve kašike. Vi krenite sa manjim količinama dodataka pa probajte. Ako vam fali ukusa, dodajte još. Kako tahini, tako i limunov sok, so, maslinovo ulje. Ja ne vadim humus iz blendera dok ne budem zadovoljna gustinom i ukusom. Probam nekoliko puta.
Jedno pitanje, da li može i humus kupovni pravi ga DTD RIBARSTVO
Ne znam dok ne vidim deklaraciju. Ne znam da li ima nekih nedozvoljenih stvari koje su dodate. Znam da ona Ribela može ali ne znam ko je proizvođač. Mada je meni domaći neuporedivo bolji od svakog
Ana u kojim obrocima van restrikcije koristiš humus i tahini i sa čime ih je dozvoljeno kombinovati osim sa pecivima? Tačnije da li je dozvoljeno salatu preliti tahinijem ili ga koristiti kao namaz u sendviču u kojem ima salate i sira? Isto pitanje i za humus. I u šta spadaju leblebije i u kojim obrocima su dozvoljene takodje nama van restrikcije. Hvala.
Van restrikcije leblebije možeš i za ručak. One su mahunarke, ali su jedine dozvoljene u restrikciji, mada samo za doručak. Tahini možeš da koristiš kao namaz bez problema. Realno, možeš i za ručak da preliješ salatu tahinijem, ali to jednom u 100 godina u restrikciji. Posle restrikcije, bez problema
Hvala puno,kao i za sve tvoji recepti su mi i za ove namaze savršeni! Nemam ja restrikciju nikada,ja sam na programu za dobijanje na težini ali su mi dozvoljene kombinacije iste kao onima van restrikcije,pa mi je ovaj tvoj blog HOMEPAGE Hhehhhhhhh ovih dana :* izvini ako sam malo dosadna!
🙂 Ja nisam u restrikciji od jula, tako da…..Svašta ovde ima
Svašta ali sve sa smislom i u kombinacijama kakve ja volim. A osim toga i vrlo korisnih tekstova nevezano za same recepte.I oni u restrikciji očigledno imaju ovde šta da nauče s obzirom na tvoj izgled -,ako je on rezultat te restrikcije svaka čast! Veliki pozdrav Ana,ja sam fan ovog bloga 😀
Hvala Jovana! 🙂 Mada ja u restrikciji nisam već jako dugo, samo održavam kilažu. A jedem svašta kao što se da primetiti 😉
Koja leblebija je u pitanju? Ja mogu da nabavim samo onu iz “zdrave hrane” za grickanje…
Obične, sirove leblebije, ne pečene. Ima ih u zdravoj hrani, ali ima i u Maksiju
Hvala puno Ana na divnim receptima :)))
Moze recept za tahini? Hvala unapred
Inace sve pohvale za blog, recepte, savete… svaka cast!
I mene interesuje recept za tahini
Ja ga nisam pravila.
Nije nikakva mudrost napraviti tahini pastu.
-Susam
-Maslinovo ulje
-So
Susam peci u tiganju (ili rerni) dok ne dobije lepu braon boju, usuti u blender, dodati malo ulja, so i izmiksati.
Nije. Hvala na receptu. Ja je ne pravim jer tahini koristi samo za humus. Nisam preveliki fan tahinija, mnogo mi je “težak”.
U pravu si. Tahini pasta je bas teska, tako da i je i ja koristim samo za humus. Ali. Kada vidim astronomsku cenu za teglu tahinija, onda mi je bolje da zbuckam sama, jer je stvarno jednostavno…i ne izadje skupo. 😉
Jeste, u pravu si za cenu, posebno što sam susam uopšte nije skup. Ali ionako previše petljam po kuhinji pa sam ovo odlučila da preskočim 🙂 .
Da li moze da se pravi humus i bez tahinija?
Može. Pravila ja jednom greškom. Mislim, zaboravila sam da ga stavim. Ispalo je ok.
Katarina mnogo Vam hvala. Oduvek sam htela da pravim humus, ali me odbijala cena tahinija.
Hvala i Ani na receptu naravno. Jedva čekam da isprobam.
Koji je ovo hleb na slici? Treba mi neki jednostavan hleb, a ovaj mi deluje tako.
To je presna pogača i jako lako se pravi. Evo linka: https://hronokuhinja.rs/presna-hrono-pogaca-i-humus/
Koliko često savetujete humus za doručak, na početku sam restrikcije i da li tahini mogu koristiti i za ručak, kao dodatak mesu?
Ništa ne treba jesti previše, ishrana treba da bude raznovrsna. Jednom nedeljno je sasvim dosta.
napokon sam napravila HUMUS, ali sam malo promenila recept. Zaboravila sam da kupim tahini. Ukus mi je bio malo -običan, pa sam dodala nekoliko zelenih maslina, koje su prilično slane, tako da sam izostavila so.. Ispalo je super, a leblebije mi je doneo suprug iz Alžira, …udvostručile su veličinu posle kuvanja. ( plus što su tamo ”džabe” ) 🙂
I PITANJE-koliko može dugo da stoji HUMUS, u frižideru, obzrom da je meni od 150 gr leblebija ispalo puno, stalo je u teglu od 500 gr, a ja bih ga jela kao namaz za doručak.
HVALA , VELIKI POZDRAV !
Izvinjavam se, sada pogledah prethodne komentare…može da stoji nekoliko dana u frižideru. Hvala svakako 😉
Pozdrav svima, ?
Ja evo upravo kuvam leblebije i pravim humus prvi put pa me zanima samo da li moram da ih ljustim kad se skuvaju ili mogu sa ovom ljuskicom njihovom da ih ubacim u blender?
Pozdrav i hvala unapred! ??
Ako uspete da ih malo očistite od ljuske, humus će biti lepši. Uzmite varjaču pa jako mešajte da ljuska spadne. ali neće biti problem i ako neka ostane.
Ana, upravo spremam humus, i krknula sam celo pak od 500gr. u vodu da kuvam… Da li kuvane leblebije mogu da se cuvaju u zamrzivacu i da se od njih kasnije pravi humus ili ne? Posto pocinjem sa restrikcijom, a vidim da bih smela samo za dorucak da ga jedem i samo jednom nedeljno, onda visak moram ili staviti u zamrzivac ili napraviti i podeliti prijateljima 🙂
Ne znam kako će ispasti od zaleđenih leblebija 🙂 Bolje podeli prijateljima 😉 .
Da li se u restrikciji sme jesti humus od semenki bundeve. Vidjam ga u ponudi, kao i namaz od leblebija. Hvala☺
Može za doručak. Ali proverite deklaraciju da nema nešto nedozvoljeno i imajte na umu da se semenke ne mogu jesti neograničeno.
ja sam u restrikciji i malo sam se zanela sa humusom u veceri,mnogo mi se jeo! sta je humus ustvari ? ugljeni hidrat ili protein? Hvala na divnim receptima!
Pre svega ugljeni hidrat. Leblebije su mahunarke. Jesu dobar izvor biljnih proteina, ali su pre svega izvor UH 🙂
ne volim limun (osim obavezne limunade), moze li humus bez limuna ili ipak ne ?
Može. Sastojke stavljajte prema svom ukusu.
hvala
danas pravim humus (prvi put), fingers crossed
Nema šanse da loše ispadne. Na početku dodajte manje začina pa probajte. I onda ih dodajte sve dok ne budete zadovoljni ukusom.
Da li se moze humus napraviti od susenih leblebija
Kko mislite od sušenih?
Da li se može koristiti slanutak (leblebije) iz konzerve? Hvala
Može.
Skup onaj sos od susama, probao sam da napravim ali bzv…Bije los ispao ali ko kacamak…
Taman sam mislila za vikenda da ga pravim pa ću da okačim sve slike.
Koliko često je dozvoljen humus…I u kojim sće obrocima.
Hvala
U restrikciji za doručak, posle i za ručak. Ja ga nisam jela više od 1 nedeljno
imam jedno visokoumno pitanje (srecom da je samo jedno) tj da li moze za dorucak da pojede kuvano jaje uz humus ili to spada u svetogrdje! izvinite za gnjavazu i fala
Može. Jaja i humus super idu zajedno.