Humus

08/09/2014
Kuva i piše: 
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Tako jednostavan namaz, a tako bogat ukusom. Mogla bih da ga jedem svaki dan. Klasičan arapski namaz koji se prvobitno pravio u Egiptu, barem zapisi tako kažu, a sada se služi u čitavom svetu. Pravi se od leblebija i možda je jedan od najstarijih recepata koji postoje.

Humus1

Potrebno vam je:

  • 300 grama leblebija
  • čen, dva ili tri belog luka (zavisi koliko ga volite )
  • maslinovo ulje, oko 1 decilitar
  • sok od jednog limuna
  • so
  • puna kašika tahinija (susam pasta)

* Ovo su mere za veću količinu humusa, ako ga jedete samo vi, ili samo jedan dan, prepolovite mere

Leblebije se potope uveče u vodu, sledeći dan se kuvaju do sat vremena. Kada su skuvane ubace se u blender i samelju. Ja ih meljem odmah sa belim lukom, pa tek onda dodam tahini, so, ulje i limun. I nemojte odmah da dodate sve. Počnite sa manjom količinom ostalih sastojaka, kao što su limun ili tahini ili luk, pa probajte na pola mlevenja. Ako vam ukus nije dovoljno intezivan, vo dodajte još. Svi smo mi različiti i neko voli više luka, neko više tahinija. Bolje je dodati naknadno više začina, nego prezačiniti. Ovo važi za one koji nisu probali humus pa još ne znaju kako ga više vole. Ja mogu da ga pravim i zatvorenih očiju. Ionako je sve u blenderu, pa je lako probati dok se pravi.

humus befunky_artwork SAJT

Dok meljete leblebije, dodajte po malo vode. Ja sam u početku dodavala vruću vodu, jer volim da jedem vruć humus. Ali sam shvatila da sa dodavanjem hladne vode, humus bude mnogo lepše mleven i mnogo mekaniji, pa sam promenila taktiku.

Presna-pogaca11-SAJT
SAVET: U vodu u koju ste potopili leblebije pa kuvali možete da dodate sodu bikarbonu, brže će omekšati.

 



55 komentara

  1. Dobar dan.
    Sve pohvale za humus ili Vam musabbahha i samo da Vas pitam,koliko dugo moze stajati jedna tura?

    1. Na ovu količinu stavim minimum dve kašike. Vi krenite sa manjim količinama dodataka pa probajte. Ako vam fali ukusa, dodajte još. Kako tahini, tako i limunov sok, so, maslinovo ulje. Ja ne vadim humus iz blendera dok ne budem zadovoljna gustinom i ukusom. Probam nekoliko puta.

    1. Ne znam dok ne vidim deklaraciju. Ne znam da li ima nekih nedozvoljenih stvari koje su dodate. Znam da ona Ribela može ali ne znam ko je proizvođač. Mada je meni domaći neuporedivo bolji od svakog

  2. Ana u kojim obrocima van restrikcije koristiš humus i tahini i sa čime ih je dozvoljeno kombinovati osim sa pecivima? Tačnije da li je dozvoljeno salatu preliti tahinijem ili ga koristiti kao namaz u sendviču u kojem ima salate i sira? Isto pitanje i za humus. I u šta spadaju leblebije i u kojim obrocima su dozvoljene takodje nama van restrikcije. Hvala.

    1. Van restrikcije leblebije možeš i za ručak. One su mahunarke, ali su jedine dozvoljene u restrikciji, mada samo za doručak. Tahini možeš da koristiš kao namaz bez problema. Realno, možeš i za ručak da preliješ salatu tahinijem, ali to jednom u 100 godina u restrikciji. Posle restrikcije, bez problema

  3. Hvala puno,kao i za sve tvoji recepti su mi i za ove namaze savršeni! Nemam ja restrikciju nikada,ja sam na programu za dobijanje na težini ali su mi dozvoljene kombinacije iste kao onima van restrikcije,pa mi je ovaj tvoj blog HOMEPAGE Hhehhhhhhh ovih dana :* izvini ako sam malo dosadna!

  4. Svašta ali sve sa smislom i u kombinacijama kakve ja volim. A osim toga i vrlo korisnih tekstova nevezano za same recepte.I oni u restrikciji očigledno imaju ovde šta da nauče s obzirom na tvoj izgled -,ako je on rezultat te restrikcije svaka čast! Veliki pozdrav Ana,ja sam fan ovog bloga 😀

    1. Hvala Jovana! 🙂 Mada ja u restrikciji nisam već jako dugo, samo održavam kilažu. A jedem svašta kao što se da primetiti 😉

  5. Koja leblebija je u pitanju? Ja mogu da nabavim samo onu iz “zdrave hrane” za grickanje…

  6. Moze recept za tahini? Hvala unapred
    Inace sve pohvale za blog, recepte, savete… svaka cast!

  7. Nije nikakva mudrost napraviti tahini pastu.
    -Susam
    -Maslinovo ulje
    -So

    Susam peci u tiganju (ili rerni) dok ne dobije lepu braon boju, usuti u blender, dodati malo ulja, so i izmiksati.

    1. Nije. Hvala na receptu. Ja je ne pravim jer tahini koristi samo za humus. Nisam preveliki fan tahinija, mnogo mi je “težak”.

  8. U pravu si. Tahini pasta je bas teska, tako da i je i ja koristim samo za humus. Ali. Kada vidim astronomsku cenu za teglu tahinija, onda mi je bolje da zbuckam sama, jer je stvarno jednostavno…i ne izadje skupo. 😉

    1. Jeste, u pravu si za cenu, posebno što sam susam uopšte nije skup. Ali ionako previše petljam po kuhinji pa sam ovo odlučila da preskočim 🙂 .

  9. Katarina mnogo Vam hvala. Oduvek sam htela da pravim humus, ali me odbijala cena tahinija.
    Hvala i Ani na receptu naravno. Jedva čekam da isprobam.

  10. Koliko često savetujete humus za doručak, na početku sam restrikcije i da li tahini mogu koristiti i za ručak, kao dodatak mesu?

  11. napokon sam napravila HUMUS, ali sam malo promenila recept. Zaboravila sam da kupim tahini. Ukus mi je bio malo -običan, pa sam dodala nekoliko zelenih maslina, koje su prilično slane, tako da sam izostavila so.. Ispalo je super, a leblebije mi je doneo suprug iz Alžira, …udvostručile su veličinu posle kuvanja. ( plus što su tamo ”džabe” ) 🙂

    I PITANJE-koliko može dugo da stoji HUMUS, u frižideru, obzrom da je meni od 150 gr leblebija ispalo puno, stalo je u teglu od 500 gr, a ja bih ga jela kao namaz za doručak.
    HVALA , VELIKI POZDRAV !

  12. Izvinjavam se, sada pogledah prethodne komentare…može da stoji nekoliko dana u frižideru. Hvala svakako 😉

  13. Pozdrav svima, ?
    Ja evo upravo kuvam leblebije i pravim humus prvi put pa me zanima samo da li moram da ih ljustim kad se skuvaju ili mogu sa ovom ljuskicom njihovom da ih ubacim u blender?
    Pozdrav i hvala unapred! ??

    1. Ako uspete da ih malo očistite od ljuske, humus će biti lepši. Uzmite varjaču pa jako mešajte da ljuska spadne. ali neće biti problem i ako neka ostane.

  14. Ana, upravo spremam humus, i krknula sam celo pak od 500gr. u vodu da kuvam… Da li kuvane leblebije mogu da se cuvaju u zamrzivacu i da se od njih kasnije pravi humus ili ne? Posto pocinjem sa restrikcijom, a vidim da bih smela samo za dorucak da ga jedem i samo jednom nedeljno, onda visak moram ili staviti u zamrzivac ili napraviti i podeliti prijateljima 🙂

  15. Da li se u restrikciji sme jesti humus od semenki bundeve. Vidjam ga u ponudi, kao i namaz od leblebija. Hvala☺

    1. Može za doručak. Ali proverite deklaraciju da nema nešto nedozvoljeno i imajte na umu da se semenke ne mogu jesti neograničeno.

  16. ja sam u restrikciji i malo sam se zanela sa humusom u veceri,mnogo mi se jeo! sta je humus ustvari ? ugljeni hidrat ili protein? Hvala na divnim receptima!

    1. Nema šanse da loše ispadne. Na početku dodajte manje začina pa probajte. I onda ih dodajte sve dok ne budete zadovoljni ukusom.

  17. Skup onaj sos od susama, probao sam da napravim ali bzv…Bije los ispao ali ko kacamak…

  18. imam jedno visokoumno pitanje (srecom da je samo jedno) tj da li moze za dorucak da pojede kuvano jaje uz humus ili to spada u svetogrdje! izvinite za gnjavazu i fala

Ostavite komentar