Humus – spas u vreme posta

28/11/2016

Humus i projice 5 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

U našoj zemlji mnogi poste svake srede i petka. I obavezno za sve veće postove. A tada nije lako izbalansirati ishranu. Na svu sreću, postoje namirnice koje su nutritivno bogate, ukusne i zasitne, a da nisu klasične žitarice.

Jedna od tih namirnica su svakako leblebije. One spadaju u mahunarke, izvor su skroba ali i biljnih proteina. Možete da ih jedete za doručak, a u vreme dužeg posta i za ručak. Čak i u restrikciji. Tada važe drugačija pravila i mahunarke i skrobne namirnice nisu zabranjene. Pa tako za ručak možete da jedete boraniju, grašak, sočivo, leblebije, kinou, pasulj….

Nekoliko puta sam eksperimetisala sa namirnicama biljnog porekla i zaključila da me dve kombinacije ujutru drže zaista dugo sitom, a to su humus i namaz od avokada.

Recepti:

Kako napraviti humus

Kako napraviti namaz od avokada

 

I jedan i drugi namaz mogu da se naprave bez ulja pa su pogodni i za one dane kada se posti na vodi. I odlično idu uz bilo koji beskvasni hleb ili pecivo. Mada moram da priznam da ne volim hlebove bez ulja i tada često pravim lepinjice ili kuglice, u svakom slučaju nešto sitnije.

Posne kuglice

 

Ali oba namaza mogu da se iskoriste ponekad i za ručak. Odlično idu uz salatu ili neke štapiće od povrća. Zgodni su i za nošenje na posao i lepi i kada se jedu hladni. I za razliku od kuvanog i grilovanog povrća posle njih nećete brzo ogladneti ili poželeti da pojedete činiju krompira. Humus fantastično ide uz štapiće od takozvanog engleskog celera. Jedno vreme sam bila opsednuta tom kombinacijom.

Humus i celer s

Ali je jako dobar i sa svežom šargarepom, krastavcem, a može i da posluži kao preliv za salatu.

Takođe, za ručak možete da napravite i gulaš od leblebija.

A ako nemate vremena za spremanje, barem humus uvek možete da kupite. Sada u svim većim marketima možete da nađete humus Ribella, i to u nekoliko verzija. Ja lično najviše volim natural, a za njim ide onaj sa semenkama bundeve.

Humus sa piletinom 3 s

Njihove proizvode možete da pogledate i Fejsbuku i na Instragramu

5 razloga zašto treba da jedete humus

  1. Borac protiv anemije
  2. Smanjuje rizik od ugrušaka
  3. Reguliše šećer u krvi
  4. Smanjuje loš holesterol
  5. Saborac u gubljenju kilogramaOstavite komentar