Humus sa zelenim sosom i hrono pločice

14/07/2016

Humus sa pestom cr 5 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Leto je. Vrelo je. Vreme je za osvežavajuće ukuse.

Ovog puta sam spremila humus, ali sa zelenim, biljnim sosom, koji podseća na pesto.

Za humus vam je potrebno:

  • 100 grama leblebija
  • 1 puna kašičica tahinija (susam pasta)
  • Dve kašike maslinovog ulja
  • Sok od 1/2 limuna
  • 1 manji čen belog luka
  • Prstohvat soli
  • Malo hladne vode

Leblebije možete da kupite u radnjama zdrave hrane i da ih potopite uveče a kuvate ujutru. Potrebno im je oko sat vremena da se skuvaju. ili možete da kupite već skuvane leblebije, prodaju se u konzervama u većim marketima.

Kada su već skuvane i mekane, stavite ih u blender sa belim lukom i sameljete koliko možete. Onda dodate so, tahini, ulje, sok od limuna. I sve ponovo nmeljete. A onda na kraju, dodajte malo po malo vode. Zaustavite se kada dobijete gustinu i mekoći koja vam odgovara.

Pročitajte još:

Kako da napravite svilenkast humus

Humus od pečenih leblebija

Humus sa pečenom paprikom

Začinjen humus

Humus koji vam preostane možete da čuvate u frižideru nekoliko dana.

Humus sa pesto cr 3 s

Za zeleni sos vam je potrebno:

  • Dve veze peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 1,5 dcl maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • Prstohvat soli

Sve stavite u blender i meljite dok ne dobijete gust sos.

Humus sam stavila u činiju, prstom napravila udubljenja i sipala sos. Udubljenja možete da pravite i kašikom naravno. Ne morate da prljate prste.

Na kraju sam preko svega posula malo čilija. Volim ljuto od ranog jutra.

Humus sa pestom cr 1 s

Uz ovaj namaz sam jela hrono pločice iz “Hleb i kifle”.

Humus sa pestom cr 4 s

Ako vam ostane zelenog sosa, iskoristite ga za salatu ili za premaz nekog mesa. Na primer, za večeru.

Prijatno!

PS. Opet sam se igrala sa svojim Canonom i ovog puta sam sve slike sredila iz sirovog formata. Uz pomoć fotošopa.

 

 



Ostavite komentar