Apsolutno su hrono i zaista odgovaraju svim pravilima
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Leto je. Vrelo je. Vreme je za osvežavajuće ukuse.
Ovog puta sam spremila humus, ali sa zelenim, biljnim sosom, koji podseća na pesto.
Za humus vam je potrebno:
- 100 grama leblebija
- 1 puna kašičica tahinija (susam pasta)
- Dve kašike maslinovog ulja
- Sok od 1/2 limuna
- 1 manji čen belog luka
- Prstohvat soli
- Malo hladne vode
Leblebije možete da kupite u radnjama zdrave hrane i da ih potopite uveče a kuvate ujutru. Potrebno im je oko sat vremena da se skuvaju. ili možete da kupite već skuvane leblebije, prodaju se u konzervama u većim marketima.
Kada su već skuvane i mekane, stavite ih u blender sa belim lukom i sameljete koliko možete. Onda dodate so, tahini, ulje, sok od limuna. I sve ponovo nmeljete. A onda na kraju, dodajte malo po malo vode. Zaustavite se kada dobijete gustinu i mekoći koja vam odgovara.
Pročitajte još:
Kako da napravite svilenkast humus
Humus od pečenih leblebija
Humus sa pečenom paprikom
Začinjen humus
Humus koji vam preostane možete da čuvate u frižideru nekoliko dana.
Za zeleni sos vam je potrebno:
- Dve veze peršuna
- 2 čena belog luka
- 1,5 dcl maslinovog ulja
- Sok od 1 limuna
- Prstohvat soli
Sve stavite u blender i meljite dok ne dobijete gust sos.
Humus sam stavila u činiju, prstom napravila udubljenja i sipala sos. Udubljenja možete da pravite i kašikom naravno. Ne morate da prljate prste.
Na kraju sam preko svega posula malo čilija. Volim ljuto od ranog jutra.
Uz ovaj namaz sam jela hrono pločice iz “Hleb i kifle”.
Ako vam ostane zelenog sosa, iskoristite ga za salatu ili za premaz nekog mesa. Na primer, za večeru.
Prijatno!
PS. Opet sam se igrala sa svojim Canonom i ovog puta sam sve slike sredila iz sirovog formata. Uz pomoć fotošopa.