Kuva i piše: Ana Anufrijev Kad dodje taj pitadan slavlje …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ako mene pitate postoji samo jedan način da se spremi humus – tradicionalan. Ali eto i meni ponekad, ali samo ponekad, dosadi taj stari ukus pa odlučim da ubacim nešto novo.
Humus je možda najpoznatije bliskoistočno jelo ili namaz. Danas se nalazi u svim kuhinjama sveta i veoma se malo razlikuje od stola do stola. Sastoji se od pasiranih leblebija, ulja, belog luka, tahini paste, soli i limunovog soka. Koliko ćete čega staviti zavisi samo od vašeg ukusa. Uglavnom se služi uz tanak hleb, ponekad uz turšiju.
Za pojačavanje ukusa može da se doda kumin, pečen beli luk ili u mom slučaju pečena crvena paprika.
U ovaj namaz je išlo:
- 200 grama leblebija
- 2 pečene paprike
- 1 kašika tahinija (susamova pasta)
- 1 kašičica soli
- sok od 1 limuna
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
Leblebije ostaviti preko noći u vodi. Ujutru tu vodu promeniti i kuvati ih oko sat vremena. Ako želite da ubrzate proces, u vodu možete da dodate malo sode bikarbone. Znaćete da su gotove kada ih pritisnete prstima a one se potpuno raspadnu. Tada ih ocedite i stavite u blender. Dodajte luk, ulje, tahini, sok od limuna, so….i blendirajte dok pasta ne postane homogena. Tada počnite da dodajete vodu. Neko dodaje hladnu, ja uvek vruću. I blendirajte sve dok ne dobijete gustinu koju želite i dok pasta ne postane glatka. Onda probajte, ako vam fali nešto, dodajte još začina. Meni uvek fali još limunovog soka. Pošto sam ovog puta pravila sa paprikama, njih sam ubacila kada sam već donekle samlela leblebije. Moguće da mi zbog toga pasta nije ispala glatka, možda je trebalo da ih dodam odmah na početku. Isprobajte različite varijante pa vidite šta vam najviše odgovara.
I obavezno isprobajte varijantu sa pečenim belim lukom, naravno ukoliko ga volite. Stavite luk u foliju, dobro je zatvorite i takav paketić stavite u rernu. pecite oko pola sata. Kada budete otvorili foliju, beli luk bi trebalo da se u svojoj ljusci pretvorio u pastu. Takav će humusu dati jak i specifičan ukus i miris.
I gledajte da ovaj namaz imate često na stolu. Leblebije su bogate gvožđem, daleko više nego meso. Takođe su odličan izvor biljnog proteina, i kada jedete ovaj namaz, ne treba vam ništa pored njega. Samo domaći hleb. Odlično se slaže i sa ovim našim hrono hlebovima, ali tradicionalno ide najbolje uz pita hleb.
Pozdrav,
krenula sam sa hrono ishranom (restrikcija), pa me zanima da li je za rucak dozvoljeno da se jedu pljeskavice od leblebija, posebno ako je za dorucak bio humus? Hvala
U restrikciji se leblebije jedu samo za doručak.