Kad bi hleb bio prepečen i sa druge strane išao bi pravo na stari, šerpa plavi drveni kuhinjski sto i ritual bi mogao da počne
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Mislim da sam pronašla nov omiljen ukus!!!!!
Znate kako svi imamo dane kada nam se nešto više jede. Na žalost, kod većine to budu slatkiši. Ali ja imam “slane želje”. Tu i tamo se uželim bureka iz lokalne pekare ili kiselih krastavčića ili parike u pavlaci. A ovih dana sam luda za crvenim lukom. I jedem ga u salatama, sa mesom, tunom, ribom…Ovog jutra sam odlučila da ga stavim u humus. I oduševila sam se koliko se dobro slažu.
Još jedan predlog za one koji poste ili malo odmaraju od životinjskih masti.
Leblebije, od kojih se humus pravi, su redovne na mom meniju. Oni koji su u restrikciji mogu da ih jedu za doručak, oni van restrikcije i ta ručak. S obzirom na to da su u pitanju mahunarke sa dobrom količinom ugljenih hidrata, ne bi trebalo da se jedu za večeru. Pored ugljenih hidrata, leblebije imaju i biljne proteine. Bogate su vlaknima, gvožđem, vitaminiom B 6 i magnezijumom. Leblebije takođe sadrže selen, kalcijum i vitamin K.
Na tabeli ispod možete da vidite nutritivne vrednosti. Sa strane se nalaze procenti koji predstavljaju koliko čega ima u 100 grama leblebija u odnosu na ono koliko bi trebalo da ih unosimo u ishrani baziranoj na 2000 kalorija dnevno.
Smatra se da su dobre u borbi sa dijabetesom, visokim pritiskom, različitim srčanim oboljenjima.
Leblebije dolaze sa Mediterana i Bliskog istoka, ali su se brzo proširile i u ostale kuhinje sveta. I to zahvaljujući upravo humusu, jednom od najpoznatijih i najukusnijih namaza.
Pogledajte detaljan recept:
Kako se pravi humus
Ovog puta sam pravila malu količinu, dovoljnu za jednu osobu.
Potrebno vam je:
- 50 grama kuvanih leblebija
- 1/2 glavice crvenog luka
- 1 puna kašičica tahinija (susam pasta)
- Prstohvat morske soli
- Prstohvat kumina (ne mora)
- Sok od 1/4 većeg limuna
- 2 kašičice morske soli
Prvo iseckajte luk na tanka rebarca. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i dodajte luk. A onda malo po malo dodajte vode. Negde na pola dinstanja odvadite kašičicu luka i ostavite sa strane za dekoraciju. Ostatak luka dinstajte naa tihoj vatri dok se maltene ne rastopi.
U veću šolju stavite leblebije, dodajte luk, tahini, so, kumin, limunov sok i malo maslinovog ulja. I sve dobro izblendirajte ručnim mikserom. Pred kraj dodajte malo hladne vode da bi humus bio kremastiji. I to je to. Sva magija za pravljenje savršenog namaza.
Uz humus sa jela hrono pločice iz pekare “Hleb i kifle”, odlično idu uz njega. Kad god ih kupim, poželim uz njih i humus. Ako postite, kupiote neko drugo pecivo jer u pločicama ima malo sira.
Pogledajte još:
Kremast humus sa golicom
Humus sa zelenim sosom
Poširana jaja na začinjenom humusu