Humus sa crvenim lukom

23/08/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Mislim da sam pronašla nov omiljen ukus!!!!!

Znate kako svi imamo dane kada nam se nešto više jede. Na žalost, kod većine to budu slatkiši. Ali ja imam “slane želje”. Tu i tamo se uželim bureka iz lokalne pekare ili kiselih krastavčića ili parike u pavlaci. A ovih dana sam luda za crvenim lukom. I jedem ga u salatama, sa mesom, tunom, ribom…Ovog jutra sam odlučila da ga stavim u humus. I oduševila sam se koliko se dobro slažu.

Još jedan predlog za one koji poste ili malo odmaraju od životinjskih masti.

Leblebije, od kojih se humus pravi, su redovne na mom meniju. Oni koji su u restrikciji mogu da ih jedu za doručak, oni van restrikcije i ta ručak. S obzirom na to da su u pitanju mahunarke sa dobrom količinom ugljenih hidrata, ne bi trebalo da se jedu za večeru. Pored ugljenih hidrata, leblebije imaju i biljne proteine. Bogate su vlaknima, gvožđem, vitaminiom B 6 i magnezijumom. Leblebije takođe sadrže selen, kalcijum i vitamin K.

Bele i zelene leblebije. Ove zelene nikad nisam videla kod nas. Izvor: Wikipedia

Bele i zelene leblebije. Ove zelene nikad nisam videla kod nas. Izvor: Wikipedia

Na tabeli ispod možete da vidite nutritivne vrednosti. Sa strane se nalaze procenti koji predstavljaju koliko čega ima u 100 grama leblebija u odnosu na ono koliko bi trebalo da ih unosimo u ishrani baziranoj na 2000 kalorija dnevno.

Bele i zelene leblebije. Ove zelene nikad nisam videla kod nas u zemlji. Izvor: Wikipedia

Bele i zelene leblebije. Ove zelene nikad nisam videla kod nas u zemlji. Izvor: Wikipedia

Smatra se da su dobre u borbi sa dijabetesom, visokim pritiskom, različitim srčanim oboljenjima.

Leblebije dolaze sa Mediterana i Bliskog istoka, ali su se brzo proširile i u ostale kuhinje sveta. I to zahvaljujući upravo humusu, jednom od najpoznatijih i najukusnijih namaza.

Pogledajte detaljan recept:

Kako se pravi humus

Ovog puta sam pravila malu količinu, dovoljnu za jednu osobu.

Potrebno vam je:

  • 50 grama kuvanih leblebija
  • 1/2 glavice crvenog luka
  • 1 puna kašičica tahinija (susam pasta)
  • Prstohvat morske soli
  • Prstohvat kumina (ne mora)
  • Sok od 1/4 većeg limuna
  • 2 kašičice morske soli

Prvo iseckajte luk na tanka rebarca. U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i dodajte luk. A onda malo po malo dodajte vode. Negde na pola dinstanja odvadite kašičicu luka i ostavite sa strane za dekoraciju. Ostatak luka dinstajte naa tihoj vatri dok se maltene ne rastopi.

U veću šolju stavite leblebije, dodajte luk, tahini, so, kumin, limunov sok i malo maslinovog ulja. I sve dobro izblendirajte ručnim mikserom. Pred kraj dodajte malo hladne vode da bi humus bio kremastiji. I to je to. Sva magija za pravljenje savršenog namaza.

Humus sa crvenim lukom 2 s

Uz humus sa jela hrono pločice iz pekare “Hleb i kifle”, odlično idu uz njega. Kad god ih kupim, poželim uz njih i humus. Ako postite, kupiote neko drugo pecivo jer u pločicama ima malo sira.

Humus sa crvenim lukom 3 s

Pogledajte još:

Kremast humus sa golicom

Humus sa zelenim sosom

Poširana jaja na začinjenom humusu

 Ostavite komentar