Humus sa bukovačama

07/11/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Jedan od omiljenih namaza, ako izuzmemo sve one mlečne kombinacije, je humus. Inače ovu poznatu mahunarku, često sem u namazima, koristim i za pripremu falafela, ali nađe se i u veganskim salatama, jer je puna proteina i vlakana. Podsećam vas i da je puna minerala i vitamina, za koje je nauka dokazala da su od krucijalne važnosti za naše zdravlje. Leblebija ima mnogo imena, možete je pronaći i pod nazivom slanutak, naut, ceci i slani pasulj.

Sada kada smo malo ponovili “gradivo” zašto često treba da je na našim jelovnicima, da se pozabavimo i sjajnim namazom koji smo pravile na nedeljnom Pidžama partiju. Kod Ane na blogu već možete pronaći recepte za natural humus, za humus sa pečenim paprikama, sa crvenim lukom, sa raznim zelenišima, sa pastom od bundeve, suncokreta…..ma mogla bih da nabrajam do sutra, a sada će ovaj spisak biti dopunjen i receptom za humus sa sušenim bukovačama.

Pogledajte prvi deo Pidžama partija:

Potrebno vam je:

  • konzerva leblebija (oko 250 gr skuvanih)
  • pakovanje sušenih bukovača ( prodaje se u pakovanju od 30 grama)
  • 1 crveni luk
  • 1 čeno belog luka
  • sok od limuna
  • tahini
  • maslinovo uljeso, biber, tucana ljuta paprika, goranski začin….

Leblebije možete i sami da kuvate. Sušenu, pečenu ili sirovu leblebiju potopite u toku noći, ujutru bacite vodu, nalijte novu, dodajte malo sode bikarbone i kuvajte od pola sata do sat. Proverite da stisnete zrno, ako je mekano, kuvana je. Procedite i eto, spremna je za humus. Sve ovo zanemarite, ako kupujete u konzervi leblebije. Isperite ih samo kada ih procedite.

Sušene bukovače potopite u vrelu vodu. Dok se natapa, a to je oko 10 minuta, iseckajte sitno crven luk i propržite ga na malo ulja. Dodajte i seckani čen belog luka. Zatim dodajte bukovače i malo vode u kojoj su se natapale i dinstajte od 5 do 10 minuta na srednjoj vatri.

U blender stavite leblebije, propržen crveni luk, beli luk i bukovače. Zavrtite seckalicu. Dodajte so, biber, eventualno čili paprika ( mi uvek stavljamo goranski začin naše Zveki <3 ) kašiku tahini paste, limunovog soka po želji….sve ove začine i dodatke dodajte prema sopstvenom ukusu. I tadaaaaa, humus sa sušenim bukovačama je spreman.

Sjajno se slaže uz prepečeni hleb, ali verujte na reč da je odlično legao i uz gurmanske krekere sa kačkavaljem. Za njih recept stiže uskoro.

Prijatno.

Pogledajte drugi deo Pidžama partija:



Ostavite komentar