Humus od pečenih leblebija

21/04/2015

Humus od pecenih leblebija 2-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Humus pravim godinama i uvek sam ga spremala od sirovih leblebija, koje se prethodnu noć potope u vodi i ujutru kuvaju. Ili ujutru potope a uveče kuvaju, potpuno nebitno.

Ali smo tetka i ja kupile pre nego vremena pečene leblebije, jer smo našle neki adaptirani recept za falafel. Njega nisam stigla da napravim, ali sam zato pre neki dan bila prinuđena da napravim humus upravo od tih leblebija. Tetka je odlučila da proba sama da ga napravi, a pošto nije imala recept, sva se zapetljala, i dala meni da ga dovršim. Otuda pečene, a ne kuvane leblebije, jer ih ja nikad ne bih stavila stavila u lonac za namaz, posebno posle “ispovesti” nekih ljudi koji su se žalili da te pečene nikako nisu mogli da skuvaju i lepo izblendiraju do paste.

Elem, tu je šta je, pečene i skuvane leblebije ispred mene.

Stavila sam ih u blender kao i normalno, dodala dva čena iseckanog belog luka, sok od pola limuna i mlela. I dodavala maslinovo ulje. Kada se napravila pasta, polako sam dodavala vruću vodu, da bi napravila glatku smesu, koja nije previše gusta.

Zatim sam probala namaz i shvatila da nešto fali. Iscedila sam još jedan limun i dodala so i kumin. I bilo je odlično. Tek kasnije smo shvatili da uopšte nismo stavili tahini. I nije mu falio nimalo 🙂 . Ukus humusa od pečenih leblebija je nekako intezivniji, a boja toplija. Jako sam srećna što sam ga slučajno napravila. Jedino nemojte da očekujete da će vam pečene leblebije od kuvanja nadoći kao one sirove.

Humus od pecenih leblebija 1-s

Ako me pitate za tačne mere, moram da vam kažem da humus nikada ne pravim sa istim merama jer nije svako maslinovo ulje isto, nije svaki limun jednako kiseo, nije svaki luk isto jak.

Ovo su neki početni parametri:

 • 200 grama leblebija
 • 1 decilitar maslinovog ulja
 • sok od 1 limuna
 • 1 kašika tahinija (ako ga stavljate, a vidite da ne mora 🙂 )
 • kašičica soli
 • dva čena belog luka
 • kašičica kumina (ako ga stavljate)
 • topla voda (sipate dok ne dobijete gustinu koja vam odgovara)

Uvek stavite na početku manje, kada sve sameljete, otvorite blender i probate. I dodate ono što mislite da fali. Zavrtite blender i opet probate. I tako sve dok ne budete oduševljeni namazom ispred sebe.

PS Leblebije se u periodu mršavljenja jedu samo za doručak. Kasnije mogu i za ručak.7 komentara

 1. Ovo do sada nisam jeo nikada. Nisam do sada niti vidio a kamoli probao.
  Jako dobro izgleda. Ako je tao i ukusno častitam,profesionalno.

 2. Super ideja, obavezno probam. Pitam se kako bi bilo da umesto tahinija stavim susam i meljem zajedno sa leblebijom?

Ostavite komentar