Hrskavi štapići od raži i heljde sa dodatkom PIVA!

05/02/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Verujem da svi vi, koji ste na Hrono ishrani, znate da se pivo baš i ne preporučuje, što ne znači da oni vanrestrikcije ne mogu da se ponekeda počaste ovim penušavim pićem od hmelja. Svi oni koji vole da ga piju, a iz nekih razloga ga sada izbegavaju, verujem da će se obradovati sa tri recepta, za štapiće, pločice i Svetosavske perece, jer je u njima zvezda recepta – pivo :D.

Pivo je kao piće zabranjeno dok se mršavi ali može da uleti ponekad u peciva i u restrikciji jer su male količine, a alkohol jako brzo ispari.

Dobro, moram priznati da i oni koji ne vole pivo, kao ja, će ih obožavati. Pivo naravno možete zameniti i belim vinom (takođe može u hranu i tokom restrikcije), ako želite, ali penušavost i aroma piva daće ovim pecivima malo slatkasto-gorkasti ukus. Moja preporuka je tamno pivo, mada će i sa svetlim biti dobro. I bez brige, u pecivima i jelima alkoholna pića su dozvoljena, jer sav alkohol tokom termičke obrade prvo ispari, tako da u jelu ostaje samo aroma pića koje dodajete. Juhuuu, radost.

Za početak, evo recepta za sipkavo-krckave štapiće od raži i heljde sa pivom.

Potrebno vam je:

  • 100 grama masti
  • 100 ml piva
  • 200 grama raženog brašna
  • 50 grama heljdinog brašna
  • 3 kašike kima
  • 1 prašak za pecivo

Izmešajte suve sastojke, pa dodajte pivo i mast i dobro izmesite. Možete napraviti lopticu, pa staviti u frižider na sat vremena hlađenja, odnosno da se testo malo stegne.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Između dva papira za pečenje razvaljajte testo na debljinu koju želite, ja vam preporučujem da bude tanje, jer sva peciva sa mašću su sipkava i drobljiva, pa je lepše kada su peciva tanja, pa prsnu kada ih zagrizete. Isecite nožem ili sekačem
za pizzu željene oblike. Ja sam pravila male pločice, koje sam viljuškicom izbockala da lepše izgledaju.

Testo ide u zagrejanu rernu na 220. Čim ih stavite smanjite na 200 ili čak 180, ako vam je rerna jaka i pecite 15 minuta. Bitno je da ne pregore, jer testa sa mašću, hoće brzo da planu. Sačekajte malo da se prohlade i uživajte. Umačite ih ili jednostavno grickajte uz
omiljena jaja, namaz, sosić. Mi smo ih na Pidžama partiju jeli uz srpski kavijar i džem od slanine. Sjajnooo!

Pogledajte šta smo sve napravili za doručak:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/387926965291797/

Uskoro recepti i za Svetosavske perece, koji su skoro isti recept, samo sa uljem. Videćete razliku u teksturi testa i koliko je lako za rad. Naravno, objavićemo i recept za isto testo, ali samo sa puterom, od koga smo pravili štapiće i pločice. Javite utiske i…..prijatno.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar