Hrskavi starinski hleb

17/04/2016

Hrskav hleb 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ako sam već odlučila da se vratim u normalu, sredim svoj dnevni ritam i otarasim se ovih nekoliko kilograma viška, onda je red i da napravim domaći hleb. Nema ničeg boljeg nego kada od ranog jutra radiš za sebe. I to nešto manuelno što odmara mozak.

Doduše, ovaj hleb nisam počela ujutru da pravim, već uveče. I vama bih savetovala da ispratite celu proceduru ako želite da ispadne isto. Nije ništa komplikovano, testo samo mora malo da odstoji. Ne samo što bude homogenije, što hleb ima lepši ukus, već tako radite i na eliminaciji fitinske kiseline.

Pročitajte još o fitinskoj kiselini:

Žitarice moraju da se potapaju pre kuvanja, evo i zašto

Potrebno vam je:

  • 100 grama ražanog brašna
  • 100 grama heljdinog brašna
  • 50 grama ovsenog brašna
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike lana
  • 2 kašičice origana
  • 250 militara vode

Za ujutru:

  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 1/2 ravne kačičice sode bikarbone
  • 3 kašičice limunovog soka
  • malo ražanog brašna

Pomešajte brašna, origano, so i lan. Onda dodajte maslinovo ulje i vodu. Sve lepo umešajte kašikom, prekrijte činiju celofanom i ostavite preko noći. Ja sam to uradila pred spavanje, negde u ponoć. Bila su mi potrebna čak 4 minuta da sve to uradim.

Ujutru ćete dobiti jako gustu smesu jer ražano i heljdino brašno upijaju dosta vode. Po površini pospite malo praška za pecivo pa sve mutite nastavcima za testo. Biće potrebno malo fizičke aktivnosti ali ne mnogo. Tako polako i po malo dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Kada budete sigurni da ste sve lepo umešali, isto uradite sa limunovim sokom.

I moram da priznam da je ovo ražano integralno brašno bilo malo sitnije mleveno u osnosu na ono sa kojim sam navikla da radim.

Pročitajte još:

Koliko često jedete laneno seme?

Pospite malo brašna na radnu ploču, pa izvadite smesu i pospite je sa malo brašna.

Hrskavi hleb testo1 s

Testo ne treba dodatno da mesite, postaće tvrdo, već ga nekoliko puta premestite po radnoj ploči da da brašno bude sa spoljne strane i da se testo mnogo ne lepi. Onda formirajte veknu i pažljivo je prenesite na pleh u koji ste stavili pek papir.

Hrskavi hleb testo2 s

Kažem pažljivo jer ovo nije skroz umešeno testo koje se neće lomiti. Najbolje je da pleh stavite na radnu ploču pored testa, ili barem samo pek papir, i tako ga prebacite.

Hrskav hleb 3 s

Veknicu stavite u zagrejanu rernu i pecite na temperaturi između 200 i 210 stepeni oko 30 minuta. Uhvatiće se lepa tamnije korica. Proverite čačkalicom da li je hleb gotov. Ako se ništa ne lepi za nju, onda jeste. Ostavite ga da se malo prohladi, pa secite.

Hrskav hleb 6 s

Kada sam ga izvadila iz rerne mirisao je i izgledao kao oni pravi domaći hlebovi kada smo bili mali. Skroz starinski. Malo će se mrviti, jer ima ovsenog brašna, ali je ukus zato božanstven. Posebno ova hrskava korica.

Hrskavi hleb 8 s

Na hleb sam mazala puter, stavljala ćureća prsa, i sa strane naseckala malo paradajza.

Prijatno!



2 komentara

  1. Jedno verovatno glupo pitanje 🙂 da li testo prenoci u frizideru ili na sobnoj temperaturi?
    Sve sam ispostovala u gram i testo ostavila van frizidera, kada sam umutila ujutru dobila sam tecnu masu, pa sam dodala jos 4 kasike razanog da bi mogla da oblikujem veknu. I tako je ispao jaku ukusan, hvala na odgovoru 🙂

    1. Stoji na sobnoj temperaturi. Ne znam kako je ispalo tečno. Vidi se na slici gustina testa. Ali je potrebno ujutru još malo brašna da se domesi, ali ne tvrdo, već toliko da se ne lepi za ruke, a da unutra bude lepljivo.

Ostavite komentar