Hrskavi krekeri sa sirom

23/10/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Za mene je najutešnija i naj hrana za dušu ona u kojoj ima gomila nekog kačkavalja. Još ako se rastapa…spremna sam zbog toga i suzu da pustim. Ali ne šalim se, zaista. Kad god sebe želim da počastim, nagradim, utešim, ugrejem, ja spremam neki doručak u kome dominira sir. Kako bih obradovala i Anu, za koju znam da je takođe ljubitelj svih vrsta sireva ( naša teorija je što stariji to bolji ), rešila sam da napravim neko testo u kome dominira sir u tipu kačkavalja.

Pravile smo peciva u kojima ima sira i putera, pravile smo i razne pice, sendviče, štapiće koje smo uvijale ili prekrivale pozamašnim količinama kačkavalja, ali sam ukapirala – nemamo kačkavalj pecivo. Brašno je ovde propratan igrač. Kačkavalj je glavna zdezda.

Pogledajte kako smo pravili krekere i još svašta nešto (drugi deo lajva):

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/688915364931636/

Za hrskave krekere potrebno vam je:

  • 1, 5 šolja kačkavalja (to je 375 ml – slobodno merite mezurama ili šoljama)
  • 4 kašike putera
  • 100 grama brašna
  • kašičica soli
  • kašičica bibera ili čili papričice ili šta god želite od začina

Rendani kačkavalj, osnosno Iriški sir, brašno, puter, so i čili ( ili biber) pomešajte u činiji dok ne dobijete kompaktnu loptu. Razvaljajte je između dva papira za pečenje na debljinu od možda pet milimetara i secite nožem za picu (rolajući nož) na kocke. Moj je savet da ih razdvajate i ređate na pleh na koji ste stavili papir za pečenje, jer će se u toku pečenja ovi krekeri malo razliti. Pecite na 220 stepeni dok ne porumene, a to je oko 15 do 20 minuta. Treba da se zareše i malo zacrvene. Možete da ih poređate na papirni ubrus, koji će da upije višak masnoće. Sačekajte da se prohlade, jer će se u toku hlađenja stegnuti.

Još smo pravili:

Puterast puž sa sirom

Gurmanluk u paprikama

 

Ovo je hrana za prave gurmane. Ne možete baš puno da pojedete, ali svaki zalogaj je zlatan. Vredi se potruditi ( mada i ne previše, jer su jednostavni za pravljenje).

Na nedeljnom Pidžama partiju smo ih umakali u humus sa bukovačama, dva neviđeno ukusna mlečna namaza, mada meni je legao i uz mutabal. A ti recepti tek stižu.

Baš me interesuje vaš utisak. Prijatno.

Pogledajte prvi deo lajva u kojem smo pravili puterastog puža:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1368234276669354/Ostavite komentar