Hrskavi krekeri od amaranta

11/02/2015

Kuva i piše:

Verica Popović

Verica Ignjatović 200

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Hrskavi krekeri od amaranta (amarantha), vrlo jednostavno i ukusno. Odlično idu uz doručak kao žitarica.

Potrebne su vam samo tri stvari: amarant, so i voda.

Krekeri od amaranta2 S

Stavite pola šolje sirovog amarata da se kuva sa vodom u odnosu 2:1, odnosno pola šolje amaratha i jedna šolja vode.

Kuva se oko 20 minuta dok ne postane gusta lepljiva masa.

Doda se soli po ukusu.

Zatim se masa podeli na  7 ili 8 kuglica koje se poređaju na pek papir. Sa drugim pek papirom pritisnete kuglice odgore da se naprave krekeri odnosno čips. Ja sam iseckala pek papir na pojedinačne kocke i svaku posebno presovala sa drugim papirom jer se masa lepi. Pritisnete jako i odmah odlepljujete (kao na depilaciji).

Krekeri od amaranta4 S

Peku se na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne postanu hrskavi.

Amarant, kao i heljda, zvanično ne spada u žitarice, ali se tako koristi jer ima sva svojstva žitarica. I koristi sti se još iz davnih vremena, jeli su je i drevni Asteci. Takođe je poznata i pod imenom štir ili štira.

Ne sadrži gluten, nutritivno je jako bogata, a ima malu kalorijsku vrednost.  Sadrži 12-18%od 1 do 18 odsto proteina, i između ostalog, esencijalne aminokiseline lizin, metionim i cistein koje se retko nalaze u namirnicama biljnog porekla.

Od minerala sadrži sumpor, magnezijum, gvožđe i kalcijum, kalijum, cink, fosfor, bakar i selen, kao i male količine natrijuma. Porcija obarenog zrna amaranta od 60 grama sadrži 80 odsto preporučene dnevne doze kalcijuma. Od vitamina sadrži vitamin A, kompleks B vitamina (B1, B2, B3) i E.

Pogledajte još recepata sa amarantom:

Čokoladice sa amarantom

Amarant sa dimljenim vratom i semenkama

 



6 komentara

  1. Da li amarant treba da se samelje ili ostaje u zrnu? Nikako ne dobijam lepljivu masu vec rastresitu…

    1. Nisam sigurna koliko ima fitinske, ali je bolje potopiti. On se ionako baš teško skuva tako da će potapanje da pomogne i oko toga.

Ostavite komentar