U inat današnjoj kiši
Kuva i piše:
Verica Popović
Hrskavi krekeri od amaranta (amarantha), vrlo jednostavno i ukusno. Odlično idu uz doručak kao žitarica.
Potrebne su vam samo tri stvari: amarant, so i voda.
Stavite pola šolje sirovog amarata da se kuva sa vodom u odnosu 2:1, odnosno pola šolje amaratha i jedna šolja vode.
Kuva se oko 20 minuta dok ne postane gusta lepljiva masa.
Doda se soli po ukusu.
Zatim se masa podeli na 7 ili 8 kuglica koje se poređaju na pek papir. Sa drugim pek papirom pritisnete kuglice odgore da se naprave krekeri odnosno čips. Ja sam iseckala pek papir na pojedinačne kocke i svaku posebno presovala sa drugim papirom jer se masa lepi. Pritisnete jako i odmah odlepljujete (kao na depilaciji).
Peku se na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok ne postanu hrskavi.
Amarant, kao i heljda, zvanično ne spada u žitarice, ali se tako koristi jer ima sva svojstva žitarica. I koristi sti se još iz davnih vremena, jeli su je i drevni Asteci. Takođe je poznata i pod imenom štir ili štira.
Ne sadrži gluten, nutritivno je jako bogata, a ima malu kalorijsku vrednost. Sadrži 12-18%od 1 do 18 odsto proteina, i između ostalog, esencijalne aminokiseline lizin, metionim i cistein koje se retko nalaze u namirnicama biljnog porekla.
Od minerala sadrži sumpor, magnezijum, gvožđe i kalcijum, kalijum, cink, fosfor, bakar i selen, kao i male količine natrijuma. Porcija obarenog zrna amaranta od 60 grama sadrži 80 odsto preporučene dnevne doze kalcijuma. Od vitamina sadrži vitamin A, kompleks B vitamina (B1, B2, B3) i E.
Pogledajte još recepata sa amarantom:
Amarant sa dimljenim vratom i semenkama
Ne znam sta je Amarant?
Imate objašnjenje ispod recepta u tekstu
Da li amarant treba da se samelje ili ostaje u zrnu? Nikako ne dobijam lepljivu masu vec rastresitu…
Ostaje u zrnu. I amarantu je potrebno mnogo više vremena da se skuva nego drugim žitaricama (ili pseudožitaricama).
Jel se amarant potpoljuje uvece kao druge zitarice?
Nisam sigurna koliko ima fitinske, ali je bolje potopiti. On se ionako baš teško skuva tako da će potapanje da pomogne i oko toga.