Kuva i piše: Ana Ćubela Kada je hrana u pitanju, …
Kuva i piše:
Tatjana Marovski
Za testo je potrebno:
- 500 grama brašna (300 speltinog ili ražanog i 200 prosenog)
- puna supena kašika prosenog griza
- 1/2 praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- po želji malo belog luka u prahu
- 1.5 decilitar dozvoljenog ulja
- 1.5 decilitar kisele vode
Za fil:
200 grama čvaraka
Pomešati suve sastojke, dodati ulje i vodu i zamesiti testo. Odmah ga razviti tanko, te iseći na trake širine oko 8 santimetara.
Čvarke samleti i svaku traku premazati čvarcima. Urolati i iseći na rolnice željene dužine (recimo oko 12 santimetara).
Premazati jajetom i posuti prosenim grizom. Peče se na 200 stepeni, 15 do 20 minuta, zavisi od rerne.
Napomena: Može se filovati i nečim drugim.
To je meni strašlo lijepo jesti. Ima za kupiti kod nas gotove.
Odlične su.
U tome i jeste stvar, ne kupujemo gotova peciva jer su puna loših stvari 🙂
Pa dobro… učim plako ali sigurno… 🙂
Proseni griz – da li ga pravite sami?