Hrskava, puterasta pita sa pečurkama

09/10/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Ako mene pitate, ovo su najlakše pite za pravljenje i najukusnije. Međutim, kada ih pravite sa puterom ne treba baš često da ih jedete jer u testo uvek ide puno putera. Ali su zato ovako slasne.

Puter možete zemeniti mašću, pa i uljem, ali sa uljem neće biti sipkave i hrslave, biće mnogo glađa struktura ali će opet biti ukusne. Ono što je najbitnije, možete da koristite bilo koje brašno jer se kore ne razvlače. I kada valjate podlogu može slobodno da puca, samo je prilepite prstom. Pogledajte u videu kako to sve lako ide.

Kako smo pravili pitu sa pečurkama i uživali u malom koncertu u mojoj kući:

 

Punjenje može da bude zaista svakakvo, samo pustite mašu na volju. Može sir, šunka, slanina, različito povrće, jaja….. Apsolutno sve. A kada se pravi sa uljem, može biti i posna.

Kako sam svašta pravila taj dan, plus slušala Julijanu i Željku, yaboravila sam da stavim belance. I bez njega je ispala dobro ali bi bila bolja sa njim. I zato ću ga staviti u recept.

Potrebno vam je:

  • 200 gr brašna
  • 100 gr zaleđenog putera
  • 2
  • 3, 4 kašike baš hladne vode
  • 500 gr pečuraka
  • 1 čaša pavlake, cca 180 gr
  • 3 čake rukole
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 1 belance
  • Maslinovo ulje za dinstanje
  • Začini: Biber, morska so, mediteranska mešavina, beli luk u prahu….šta god volite

Testo sam zamesila uveče. Pomešala sam brano i malo soli. Narendala zaleđen puter pa ga vratila na jo koji minut z uamrzivač  jer od rendanja hoće da počne da se otapa. Zatim sam pomešala brašno i puter, udarala varjačom da se sve pomeša i dobije nešto slično pesku. Nema veze ako koje pare putera ostaje veće. A onda polako dodavala kašiku po kašiku hladne vode i brzo mesila rukama. Onda kada smesa počne da se formira, to je to, nije vam potrebo više vode.

Napravite disk, uvijte u providnu foliju i u frižider.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ujutru očistite i nasecite pečurke ali ne baš previše sitno, luk na rebarca pa sve prodinstajte na maslinovom ulju. Lepo začinite, pa kada sea malo prohladiti dodajte rukolu, umućeno belance i pavlaku.

Testo razvaljajte na pek papiru, debljine malo prsta (pogledajte u videu). U krug, koliko to možete. Jer nije bitno. Sipajte smesu preko, ali ostavite ivice prazne. pa njih povucite na gore preko smese (opet pogledajte video). Prebacite u pleh pa u zagrejanu rernu na nekih 220 stepeni oko 20 minuta.

Odlinčna pita:

Pogledajte još sličnih pita:

Vojvođanska pogača sa šunkom

Pita rustika

Lenja pita sa koprivama i zeljem

Prepletena pita

Uskršnja pita

Hrskava pita sa prazilukom

Tart s prazilukom i pečurkama

Galeta sa tikvicama, mocarelom i pancetom



Ostavite komentar