Bri nije za restrikciji ali postoji u tekstu opcija i kako da ga zamenite
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Tortilja čips se pravi tako što se tortilja iseče na trougliće pa isprži. I tortilje, barem one meksičke, se tradicionalno prave od kukuruznog brašna. Nije da ga nikad ne jedem, upravo imam kesu finog organskog kukuruznog brašna u kući, ali sam htela da izađem u susret onima koji su u restrikciji, pa sam ih napravila sa ražanim brašnom.
I nisam ih prvo pekla pa seckala pa pržila, već sam ih odmah ubacila u vruć puter. I ispale su apsolutno fenomenalno. A nema više od desetak minuta posla, sve ukupno.
Palo mi je na pamet da napravim i naćos, odnosno da ih prelijem rastopljenim sirom. Ali sam se ipak odlučila za umakanje u ajvar i livanjski sir sa strane.
Oni koji su u restrikciji ove ovaj divan, hrskav i puterast tortilja čips mogu da jedu sa nekim od sledećih namaza:
Tzatziki piletina
Pečurke u pavlaci
Namaz sa spanaćem i orasima
Feta saganaki
Sicilijanski pesto
Pileća pašteta s jajima
Namaz s pršutom
Sos od kiselog mleka i tahinija
Slažu se sa svime jer u sebi imaju samo brašno, so i vodu. Nemaju čak ni prašak za pecivo, nije potreban uopšte.
Sastojci:
- 200 gr ražanog brašna
- 120 ml vode (otprilike)
- Prstohvat morske soli
- Puter za prženje (1 puna kašika otprilike)
Pomešajte brašno, so i vodu. Treba da dobijete tvrđe testo koje se ne lepi za ruke. Podelite ga na četiri dela i formirajte loptice. Zatim svaku razvaljajte oklagijom u krug, što tanje možete. Ako testo počne da se lepi za oklagiju dodajte još malo brašna.
S obzirom na to da je dosta tvrdo testo na krajevima diskova je krenulo da “cveta” pa sam krugove opšila nožem. Svaki sam isekla na osam delova, osam trouglića.
U tiganj stavite malo putera, nemojte odjednom sav, već ga dodajte po malo da ne bi potamneo. Pecite trougliće na srednjoj temperaturi sa obe strane dok ne postanu hrskavi.
I od ove količine ispadne dosta tortilja čipsa. Na slici se vidi samo polovina od dobijene količine. Ali nema veze, može da se jede par dana, jako su ukusni i hladni.