Hrono tart tatan

13/11/2018

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Šta je zajedničko kornetu za sladoled, čipsu, šampanjcu, tofu siru, kolačićima sa komadićima čokolade i tarttatanu ( i mnogim drugima)? Svi su nastali greškom ili pukom slučajnošću. I dok će vam pronalazači i istraživači reći da je za neke stvari potrebno mnogo godina i truda, u kuhinji se do invencije često dolazi slučajno, usled trapavosti, zaboravnosti, nepažnje (u slučaju mog muža i usled odbijanja da me posluša).

Da ne ulazimo u ostale, za tarttatan kažu da su ga izmislile sestre Tatan koje su držale hotel u blizini Pariza negde pri kraju 19.-og veka. I kako to biva, jednog dana, Stefani, jedna od sestara je pravila punjenje za klasičan tart od jabuka. Kako su joj zagorele, da se izrazim našom terminologijom, kako ih je dobro ureškala, umesto da poslaže jabuke na testo, ona je obrnula proces. Poklopila je testom jabuke kako bi sprečila da dalje zagorevaju i ubacila ih u rernu. I tako je nastao jedan od klasika francuskog poslastičarstva.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

E sad, u hrono ishrani ne jedemo voće za doručak i testo za užinu kad jedemo voće. Dakle, parola snađi se – otud i paradajz kao nešto najpribližnije. On je zaista na tankoj žici izmedju voća i povrća. Botanički gledano, posto je plod biljke, odnosno sazreli tučak cveta biljke, definiše se kao voće. Nutricionisti ga svrstavaju u povrće. Tako da, pošto smo u dozvoljenoj zoni namirnica, evo i recepta.
Sve zavisi od veličine tiganja (ako imate onaj koji ide u rernu) ili pleha u kome pečete. Ja, za nepoverovati, nemam tiganj srednje veličine koji može u rernu, tako da je procedura neznatno izmenjena.

Za pleh/tiganj od 16 cm promera (cca 2 osobe), potrebno je:

•2 šake krupnijeg čeri paradajza (ili daterina)
•2 čena belog luka
•Malo sveže majčine dušice
•Kašičica putera i kašika maslinovog ulja
•Komad lisnatog testa (meni je ostala 1/3 od mere koju sam pravila za putne kupus kiflice)

Paradajz iseći na polovine i staviti u tiganj presečenom stranom na dole (ne okretati) u kome se otopio puter i zagrejalo maslinovo ulje (čim puter počne da se topi smanjiti temperaturu na najnižu), dodati u to beli luk i majčinu dušicu. Kratko ga pustiti da se karamelizuje, ali da i dalje ostane čvrst. Pred kraj ga posoliti i pobiberiti po ukusu.

Testo rastanjiti na pola centimetara debljine. Ako imate tiganj koji ide u rernu, paradajz ostaviti u tiganju (treba da gusto prekriva celu površinu) i staviti testo preko njega. Ako ne, prebacite pažljivo paradajz u pleh namazan puterom i stavite testo preko njega. Testo pažljivo ušuškajte preko paradajza i blago pritisnite (pazite da ne popuca paradajz). I u zagrejanu rernu na 200 stepeni nekih 10-ak minuta.

Recept za kupus kiflice

Umestite testo od 200 grama integralne spelte, 150 grama integralnog ražanog, 250 ml vode, pola kašičice soli, pola kašičice praška za pecivo i jedne kašičice 5 spice začina.

Ostavite da odmori pola sata, a 50 grama putera stavite napolje da omekša.

Nakon pola sata pobrasnite površinu na kojoj ćete razvlačiti testo, razvucite testo u pravougaonik i premažite puterom; presavite na tri dela sa leve na desnu. Ostavite pola sata u frižideru. Ponovite postupak još dva puta.Ostavite komentar