Hrono taralući (tarallucci)

09/01/2019

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Rođeni negde oko 1400-te godine u Pulji, danas su nezaobilazni deo druženja, aperitiva, trpeze i užina svih Italijana. Naravno, ima i onih koji tvrde da su nastali negd eoko 1600-te u siromasnim delovima Napulja. Ovi Napuljski su sa ljutom papričicom, oni ostali ili klot, ili pojacani ukusima semena komorača, origana i drugog bilja i semenki. Vi birajte već prema svom ukusu.

“Pojesti sve taraluće i popiti vino” izreka je koja govori da je negde bio dobar provod. Baš kao i na ovom nedeljnom lajvu.
Taraluči nisu ništa drugo do prstenovi od testa, vrlo jednostavnog, napravljenog od brašna, soli, vina i ulja. I naravno začina. Mi smo ih pravili sa komoračem, da zaokružimo ukuse, sa pastetom od pasulja i komorača.

Originalno se prave od belog brašna, pa mi hroneri možemo da biramo između ili bele spelte, za verziju najpriblizniju originalu, ili neka druga brašna ako smo skloni eksperimentisanju. Ja lično preferiram integralna brašna i uvek umuvam ražano. Ali to je već mo lični ukus.
Treba im malo vremena da se naprave, nije da nije. Ali ako vas ima više, kako što je nas bilo, očas posla su gotovi. I vrede.

Pogledajte kako se prave taralući:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/230007851219042/

Dakle, za oko 120 taraluća (verujte, brzo se pojedusvi), potrebno je:

•550 gr brašna – ili bele spelte, ili u live varijanti: 350 integralne spelte i 200 integralnog ražanog (ovi potonji će ispasti daleko tamniji, ali ce imati i daleko bogatiji i puniji ukus)
•10 gr soli
•200 gr belog, suvog vina
•150 gr maslinovog ulja

Dodajte i začine – ili origano, ili ljutu papričicu, ili semenke kima ili komorača. Semenke svakako malo zagrejte na suvom tiganju pre ubacivanja u testo.

Sve lepo zamešajte i dobro umesite. Trebajedno 10 minuta. U lajvu imate pokazano kako testo treba da izgleda, ali da dočaramo i na drugi način, treba da bude kao plastelin koji je dobro umešani lak za modeliranje.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Uzimajte komadiće testa, dobro ga promuljajte u rukama i pravite valjke, ne deblje od jednog santimetra. Svaki obmotajte preko vrha kažiprsta u prsten, pa zalepite krajeve. Ostatak (ako ga ima) valjajte dalje u neke nove taraluće.
Svaki spustiti u kipuću vodu, i čim isplivaju idu pravo na pleh na kome je pek papir.

Sve to ide u zagrejanu rerun na 180-190 stepeni, 40 minuta. Dobićete taraluće koji se čine da su mekani (ne sasvim), ali kada se prohla dedodatno se stegnu.
I to je to. Ostajesamo da nadjete sebi prijatno društvo i krckanje može da počne!

Prijatno! 😊

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”

 Ostavite komentar