Hrono reforma torta

18/06/2018

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

#užina #vanrestrikcija #posno

Da su se moja baka i Ana Ćubela imale sresti, onda bi ovaj recept bio njihov. No kako nisu, ostalo je na meni da spojim njih dve.

Od moje bake mi je ostalo poprilično uspomena. Jedna od najvrednijih je jedna mala crna sveska sa receptima. Nju je moja baka dobila od svoje tetke koja ju je odgajila, pa je nastavila da ispisuje stranice.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

Po rukopisu razaznajem čiji je čiji recept. Bakina tetka je pisala penkalom, ćirilicom, pisano. Onako kako su nekad učili u školi – krasnopisom. Baka je, dočepavši se hemijske olovke ostala verna njoj, i uvek je pisala štampanim slovima, isto ćirilicom.

Jedan od meni drazih recepata iz te sveske je reforma torta, u badem varijanti originalno zabeleženoj od strane moje prababo-tetke (tako valjda dođe). Moja baka je kasnije dopisala ispravku za varijantu sa orasima, a kako vidim, meni ostaje da dopišem novu, hrono verziju.

E da, od Ane Cubele sam “pozajmila” jedan recept iz njene knjige Hrono slatkiši. U pitanju je cokoladni mus sa kokosovim mlekom, koji sam prekrajala dok nisam došla do konzistencije koja mi je potrebna za reforma tortu.

Dakle, prababo-tetko, Bajka i Ana Cubela, izvinite, ali ovo je za visedobro😊

Potrebno je:

  • 250 gr akvafabe (voda koja ostane od kuvanja leblebija) – jedan razlog više da sami kuvate leblebije
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 5 kašika kokosovog šećera
  • 3 kašike brašna od koštice šljive (jako mi se dopada taj ukus, ali umesto toga može i samleveni pečeni badem ili koštica kajsije)

Sećer i orahe sameljite na sitno (u prah) pa pomešajte. Akvafabu dobro ohladite ,umutite mikserom i pomešajte sa mlevenim orasima i sećerom i na kraju dodajte brašno od kostice šljive. Izručite na pleh (ja koristim onaj veliki od rerne) obložen pek papirom i u zagrejanu rernu na 165 stepeni. Jedno 40 minuta, da se lepo ispeče i postane hrskava kora. Pazite da ne zagori – ako primetite da krajevi postaju tamniji, smanjite temperaturu na 150 stepeni.

Za krem je potrebno: 200 gr crnecokolade za kuvanje (70% kakaoa minimum) i jedna konzerva kokosovog mleka. Birajte kokosovo mleko sa što većim udelom kokosa u njemu, ja sam našla neko sa 80% i pokazalo se kao odlično.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Čokoladu otopite na pari, dodajte kokosovo mleko i dobro umutite. Ostavite da se prohladi, pa u frižider dok ne počne da se steže taman toliko da se dobije krema čvršće konzistencije, da ne bi curelo tokom filovanja.

Ja koru sečem na 4 dela i filujem. Ako uspem da otvorim flašu od višnjevače sto mi dala kuma, stavim i višnje, ako ne, zalepim flaster na prst što sam se posekla pokušavajući da inteligentno nožem otvorim zapekao čep, vratim flašu na mesto i kažem da je tako još bolje. Ko još meša pijane višnje i čokoladu, gde to ima?!

To je to. Moja mala hrono reforma torta, za goste namernike koji su nam ljubazno doneli heljdokore iz Beograda.

Prijatno!

 Ostavite komentar