Hrono rafaelo kocke

05/01/2015

rafaelo kocke1 SAJT

Kuva i piše:

Tatjana Marovski

Tatjana PROFIL

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Za koru je potrebno:

8 belanaca, 4 kašike agavinog sirupa (ili se odlučite za neki drugi zaslađivač, u originalu je mera 8 kašika šećera), 80 gr mekog speltinog brašna, 100 gr kokosovog brašna, 1dcl vrelog kokosovog (ili nekog drugog) mleka. Za fil: 8 žumanaca, 7-8 kašika agavinog sirupa, 8 kašika mekog speltinog brašna, strugana šipka vanile, 200 gr putera, 2dcl slatke pavlake, 1 litar kokosovog (ili nekog drugog) mleka, 100 gr kokosovog brašna (od te količine oko 30 gr ostaviti za posipanje).

Za koru umutiti 8 belanaca, zatim dodati agavin sirup i nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije čvrst šam. Dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i kokosovo brašno. Lagano umešati varjačom, dok se sve lepo ne sjedini. Izručiti u neku srednju tepsiju (obloženu pek papirom), ne ni onu malu za đuveč, a ni u najveću. Prethodno rernu zagrejati na 200 stepeni i čim stavite patišpanj unutra odmah smanjiti na 180. Peći 10-15 minuta, kora mora da ostane svetla, ne sme jako da potamni. Kad je gotova ostaviti da se prohladi, skloniti pek papir, koru vratiti u tepsiju, te je preliti decilitrom vrelog kokosovog mleka.
Za fil:

Od 1 litre litre kokosovog mleka izdvojiti 1 decilitar, a 9dcl staviti da se kuva. Žumanca dobro umutiti sa agavinim sirupom i vanilom, dodati 8 kašika brašna i onaj 1 dcl mleka i promešati. Kad mleko provri, polako sipati smesu u mleko uz stalno mešanje, te kuvati nekoliko minuta. Skloniti da se prohladi. U hladni fil dodati dobro umućen puter, pa još malo mutiti, a zatim varjačom umešati i dobro umućenu slatku pavlaku. Na kraju umešati i 70 gr kokosa. Preko patišpanja premazati fil, gore posuti kokosom, a za dekoraciju može i malo komadića lešnika.

Domaće kokosovo mleko:

Ukoliko odlučite da kolač pravite sa domaćim kokosovim mlekom evo i recepta. Ja sam malo povećala dozu, da imam dovoljno mleka za sve. U 1,2l vode staviti 350 gr kokosovog brašna. Ostaviti da odstoji nekoliko sati, te staviti da se kuva. Kad provri kuvati još 5-10 minuta, ostaviti da se prohladi i onda stavljati u blender, ja sam u tri dela, jer ima mnogo, zavisi koliki vam je blender. Blendirati minut-dva, procediti kroz gazu i tako raditi dok ne potrošite sve. Dobila sam 1,1l lepog kokosovog mleka. Od toga sam 1l ostavila za fil, a onaj 1 dcl sam iskoristila za prelivanje patišpanja. Kokos naravno nećete bacati. Možete izručiti na veću tacnu, ostaviti da se prosuši i kasnije koristiti za hleb, peciva i kolače. Pošto je posle tolikog mućkanja kokos malo blažeg ukusa, ja sam deo ovog (100 gr) iskoristila za patišpanj, ostatak mi se suši i koristiću za nešto drugo. U fil za kolač, pošto sam želela intenzivniji ukus, koristila novi kokos.



2 komentara

    1. Dozvoljen. Ali posle restrikcije 😉 U restrikciji ništa pravo slatko, samo neke zamene da zavaraju mozak. Ali ni to ne na samom početku.

Ostavite komentar