Hrono plazma keksići

17/06/2016

Plazma 7 s

Kuva i piše:
Jasna Veljanović

Jasna profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Danas sam da Anom razgovarala o užinama, koliko ih je teško izbaciti, bar meni, a i o dečijim užinama. Onda sam napomenula koliko moji ukućani vole plazma keks i kako sam ja već pokušavala više puta da napravim plazmu i pre hrono ishrane. Nakon dužeg eksperimentisanja, mislim da sam konačno pronašla pravi način. Dokaz u prilog tome je što on u mojoj kući nestane u rekordnom roku. Nadam se da će se svideti i vama.

Za keksiće vam je potrebno:

 • 4 pune kašike kokosovog šećera,
 • 70 grama maslaca,
 • 1 decilitar vode,
 • 250 grama mekog speltinog brašna (plus 20 za posipanje),
 • prstohvat soli,
 • prstohvat sode bikarbone,
 • 1 jaje

 

Rastopite kokosov šećer u šerpici na srednjoj temperaturi. Veoma je važno da budete sve vreme uz ringlu i povremno mešate, da ne bi izgoreo.
Kada vidite da smesa počinje da se topi, dodajte maslac i vodu. Ostavite da se svi sastojci rastope i karamelizovani delovi šećera. Sačekajte da se ovaj karamel divnog mirisa rashladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga ohladite u zamrzivaču na kratko, da počne da ledi, ali da može kašikom da se nesmetano uzme, poput nekog šejka. Nemojte samo da vam padne napamet da ga i konzumirate u ovom trenutku, premda mami, i mirisom i ukusom i izgledom. 😉

Plazma 5 sPlazma 4 s
Zatim izručite prethodno prosejano brašno na radnu površinu. Rasporedite prstohvat soli i sode bikarbone po obodima. Napavite prazan krug u sredni.
Sada tu pažljivo ulijte karamel, a nakon toga i jaje.

Plazma 2 s
Pažljivo i postepeno oblikujte jufku, tako da vam karamel ne pobegne. Jufku uvijte u prozirnu foliju i ostavite u frižider na petnaestak minuta, a zatim je prebacite na pobrašnjavljenu radnu površinu.

Plazma 1 s
Rastanjite je oklagijom. Ja sam eksperimentisala sa debljinom i zaključila sam da je najbolje da testo bude 5 milimetara. Poređajte šablone po testu.

Plazma 11 s
Uklonite smesu koja je ostala među kalupima.

Plazma 10 sPlazma 9 s

Takođe, vodite računa da vam kolačići ne budu nabrašnjvaljeni kada ih stavljate na pleh, jer će im od toga zavisiti i ukus i izgled.
Ređajte oblike na pleh obložen pek papirom.

Plazma 8 s
Ostavite ih da odmore 10 minuta. Pecite ih maksimum 15 minuta na 200°C, da otvrdnu i dobiju boju plazme. Poslužite se pre svih ukućana, jer ne verujem da će vam ostaviti nešto. Bar je tako kod mene u kući.

Plazma 7 s
Drugom prilikom sam keksiće spremala sam integralnim pšeničnim brašnom. Moram priznati da ne oskudevaju u ukusu u odnosu na one od mekog speltinog brašna.

PS. Kokosov šećer može retko da se koristi i to ako ste zaista zadovoljni kilažom.8 komentara

 1. Da li mogu koristiti običan beli šećer? Nisam na hrono ishrani, ali jedemo hrono hlebove i peciva, jer du vrh, pa bih da previm i slatke stvari.
  Hvala

 2. Da li moze da se koristi stevija umesto kokosovog secera? Ako moze, u kojoj razmeri? Hvala! 🙂

  1. Može, ali razmera je diskutabilna, jer je svaka različita. Najbolje bi bilo da sprobate jačinu stevije na nekoj rastopljenoj čokoladi i da procenite koliko treba za ovu količinu.

Ostavite komentar