Hrono pindžur (pinđur)

29/10/2014

Ja zimnicu mogu da jedem i leti i zimi. A obično tako i bude kada Mama i Tetka preteraju sa spremanjem, pa je ima cele godine.

Ovaj pindžur je pravila moja Mama. I ona je pokušala da bude na hrono, ali je brzo posustala, nije karakter kao Tetka i ja. Ne može da se suzdrži da ustaje noću i tamani slatko.

Pokušavali smo da je nagovorimo, ali se ne da.

Ipak, povremeno spremi nešto po našem ukusu.

Za pindžur vam treba:

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela
 • 5 kilograma paprika
 • 5 kilograma paradajza (duguljastog)
 • 500 mililitara ulja (hladno ceđenog)
 • 3 kašike fruktoze
 • pola šolje balzamiko sirćeta
 • 200 grama belog luka
 • 1 veza peršuna

Po originalnom receptu u pindžur ide nepuna čaša šećera. Ni pre hrono mi nije bilo jasno šta će toliko šećera u zimnici, a sada još manje. Da bi ipak imao neku slatkoću, ona je ubacila fruktozu, a vi možda možete malo stevije.

Ja uopšte nisam fan frktoze jer na naš organizam deluje kao alkohol, odnosno predstavlja veliku boljku za jetru. Nutricionisti su je ranije preporučivali kao zdravu zamenu za šećer pošto pankreas ne reaguje na nju. Ipak, u svetlu novih informacija, sve je manje onih koji će vam reći da je fruktoza zdrava i da treba redovno da je koristite. Ove tri kašike na ovoliku količinu paprika i paradajza nam neće naškoditi, ali je generalno treba izbegavati ili koristiti u manjim količinama ponekad.

Mamain pindzur1 SAJT

Elem, za pindžur treba da ugrejete ulje i stavite isečenu papriku i paradajz da se dinsta. Kada voda ispari dodate fruktozu, sirće, a na samom kraju beli luk i vezu peršuna.

E sada, pošto ovde ima balzamika, ovaj pindžur ne bi trebalo da se jede u restrikciji, ali pošto nije velika količina u pitanju, može i da se provuče. A kako čitam, sada je dozvoljeno da se posle restrikcije ponekad koriste i obična sirća, a ona su definitivno jeftinija. Pa ko voli….

Takođe, kada birate ulje, uzmite hladno ceđeno, jer se u hrono ishrani samo ona koriste. Suncokretovo nekad ume jako da smrdi (barem meni), ali sam pronašla par koji se uopšte ne osećaju i savršeno mogu da se koriste za ovakve namaze. malo procunjajte po radnjama zdrave hrane i supermarketima.

Prijatno!

 4 komentara

 1. Ana, postoji li mogucnost da napsete ili uslikate koje proizvode koristie, sto vi sto ostali clanoivi?
  Mislim na uja, maslace, neke mlecne proizvode, koji su prihvatljivi….ako vec nema negde takva tema pa ja nisam na nju naisla?!
  Nastojim da se kao porodica sto zdravije hranimo, koliko je moguce bez kupovnih proizvoda, ali nesto mora i da se kupi.
  Tako da stalno imam dilemu koje ulje kupiti, dok ih sve ispitam i isprobam prodje dosta vremena.
  A jos sam u sredini u kojoj ziim ogranicena izborom pa kad odem negde na stranu tada da kupim.
  Hala unapred na odgovoru !

  1. Hoću, napraviću, samo mi je potrebno malo više vremena za taj tekst. Jer bi trebalo objasniti zašto i kako, a ne bih u brzini da pogrešim. Videću da iskoristim ovaj jedan slobodan dan koji imam za praznike 😉

 2. molim vas da mi kazete koje to suncokretovo hladno cedjeno ulje koristite a da nema onako jak smek. ja sam odustala od njega zato sto i meni hladno cedjena (a probala sam ih 4-5) imaju nepodnosljivo jak smek pa ne mogu cak ni u pecivima da ih podnesem, a ipak su visestruko jeftinija od kvalitetnog maslinovog ulja. hvala unapred.

Ostavite komentar