Hrono pina kolada: Da li ste znali koliko je ananas zdrav?

07/08/2017

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ananas je jedina voćka koja je uvek dovoljno slatka sama po sebi da joj nije potreban bilo kakav zaslađivač. Bez obzira šta pravite s njim.

Nije s našeg podneblja, ali je kod mene rado viđen gost. Volim da ga jedem sa malo topljene crne čokolade. Ili da sa njim napravim napitak.

Bogat je vitaminom C, ali i magnezijumom i kalcijumom. Pojedini nutricionisti ga vole i zbog bromelaina, enizima koji se smatra jednim od najzdravijih prirodnih lekova.

Bromelain može da smanji otoke, deluje protivupalno, razgrađuje belančevine, razređuje krv i smanjuje gustinu sluzi, pa se preporučuje i onima sa astmom i hroničnim bronhitisom. U kombinaciji sa drugim enzimima može da utiče na ublažavanje simptoma infekcija urinarnog trakta.

5 razloga zašto treba jesti ananas:
Deluje protiv upala
Deluje protiv štetnih bakterija u crevima, sprečava nadutost
Pomaže u birbi protiv katarakte
Bogat je vitaminom C, magnezijumom i kalcijumom
Stimuliše bubrege i podstiče izbacivanje viška vode iz organizma

 

A zbog toga što može da utiče na gustinu krvi, pojedini ga smatraju dobrim saveznikom u borbi protiv celulita. Dobra cirkulacija krvi utiče na smanjenje celučita.

Eto, ananas nije samo sladak i ukusan, već može biti i dobar za vaše telo.

Kad god krenem da spremam nešto novo, potražim zanimljivosti o namirnici koju sam kupila. Spremanje bude interesantnije.

Bekov blender dolazi sa staklenom posudom

Ovaj napitak sam napravila prvi put slučajno. Htela sam da pravim zdrav sladoled, nešto slično smrznutoj pinakoladi, ali nisam imala sve što mi je potrebno. Pa sam se odlučila za „smuć – buć“ varijantu da ananas ne bi propao. I tako sam „otkrila“ moju omiljenu užinu.

Potrebno vam je:

  • 1/3 ananasa
  • 1 veća pomorandža
  • mineralna voda (opciono)
  • 1 kašika kokosovog mleka (opciono)

Očistite ananas nožem, sknite mu koru, a zatim vrhom noža odstranite sve one sitne „tačkice“.

Isekajte ga na kockice i stavite u zamrzivač na sat ili dva. Ne treba potpuno da se zaledi, već da se dobro ohladi.

Nakon toga ga stavite u blender, dodajte sok od pomorandže i sve dobro izblendirajte.

Po želji, možete da dodate i malo mineralne vode. Tako ćete dobiti ređi sok, ali blago gaziran. I hladan. Svi znamo da je najbolje tečnost unositi kada je sobne temperature, ali u ovim vrelim danima prija i nešto jako hladno.

Takođe, možete da ga isprobate i sa kokosovim mlekom, tako će više ličiti na pravu pina koladu, iako je bez alkohola. Ionako nikad nisam volela slatke alkoholne koktele. Samo što sa kokosovim mlekom ne treba preterivati za užinu jer je bogato zasićenim mastima. Za ponekad je ok, posebno ako želite da dobijete kremastu strukturu sličnu sladoledu. Samo u tom slučaju ne morate da hladite ananas pre upotrebe. Stavite ga u blender sa sokom od pomorandže i kokosovim mlekom i tako ga izblendirajte. Smesu zatim prespite u plastične posude i stavite u zamrzivač da se smesa malo stegne ali ne potpuno.

I to je to. Brza i zdrava poslastica.

 2 komentara

Ostavite komentar