Hrono paradajz sok

18/09/2015

Paradajz sok kolaz s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Paradajz, koliko god ga imate i uz pesmu i pravljenje haosa unaokolo, raspoloženo operete, oljuštite i izblendirate (ili sameljete u mašini za mlevenje, ko šta ima…) sa mnoooogo svežeg peršuna i bosiljka (ja sa sve semenkama, kome smeta neka ih vadi) sipate u oooooogromnu, široku a plitku šerpu i , prvo na laganoj temperaturi zagrejati, a onda na srednjoj pustiti da provri te nastaviti sa mešanjem na laganoj vatri nekih sat vremena.

Paradajz sok 12 s

 

Paradajz sok 8 s

 

Pred kraj dodati soli po ukusu. Ovaj paradajz je sam po sebi toliko sladak da i kad ne bi pravila hrono ne bi bilo potrebe da dodajem šećer. Vreo sok sipati u, u rerni zagrejane, flaše. Poklapati ih i odmah zavijati u papir…novine…šta imate.Flaše ostaju spakovane i uvijene do otvaranja. Nakon otvaranja idu u frižider.

Paradajz sok 7 s

Garantujem za održivost ovako napravljenog i flaširanog soka. Ne znam koliko je bilo paradajza,koliko je otpalo i koliko ostalo ali je ispalo 12 flaša i uskoro će se praviti još i hrono i ne hrono (jer će moja mama praviti jedan deo i sa šargarepom, pa ako imate nehrono dečicu napravite deo za njih ovako. U šerpu se zajedno sa paradajzom ubaci i izblendirana šargarepa u odnosu otprilike 1:5 čisto mu da dodatnu slatkoću).

I da, ovaj paradajz je stvarno ovako crven da ne bude ponovo pravdanja oko photoshop-ova i ostalih ”mućki”…e, pa, drugari toliko od mene za ovu zimu što se zimnice tiče. Od koga je i ovo je mnogo :D…drugo ništa i ne pravim osim pindjura za koji ste recept već dobili. U sve ostalo idu vinobrani,konzervansi,esencije itd a ni kod hrono mene ni kod mojih nehrono roditelja u kući se to ne jede. Jedino ako nećete ovaj pekmez od vinogradarskih breskvi? A UUUUUPS! On nije hrono hihihihi, aj i to ću da ”prehronujem” sledeće godine …šalim se! Imam još nešto za vas. Evo! Za nekih mesec dana zajedno slažemo, solimo, natačemo, pretačemo i kiselimo kupus! Može? :*2 komentara

  1. Poštovana. Ima li gde da se pazari hrono paradajz, kao i ajvar i ostale đakonije. Ima nas i nesposobnih. Hvala.

Ostavite komentar