Hrono noklice sa slaninicom

04/10/2017

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Da li postoji neko ko ne zna šta su noklice?

Prave se od griza ili brašna, mogu da idu u supu, u gulaš, u paprikaš, a neki ih bogami vole i sa graškom. Noklice (ili nokle) su nam došle iz Nemačke zajedno sa knedlama, buhtlama, krofnama i rinflajšom. Zato su se nekada više pravile u Vojvodini nego u drugim delovima zemlje.

Moja baka ih je uvek pravila od griza i uglavnom za supu.

Jako se lako prave i mogu da se miksuju sa svim i svačim. Ja sam ih ovog puta pravila za doručak.

Potrebno vam je:

  • 1 veće jaje
  • 2 kašike speltinog integralnog brašna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Prstohvat soli

 

Vidite, sa tako malo sastojaka ne može da bude problem.

Jaje umutite u činiji, ja sam ti uradila viljusškom, bez miksera. Dodajte so, pa onda malo po malo brašna, muteći viljuškom da se ne bi napravile grudvice. Kada umešate svo brašno, dadajte i ulje. Smesa ne treba da bude mnogo gusta jer će onda noklice biti tvrde. Ali ne treba da bude ni retka jer bi mogle da se raspadnu prilikom kuvanja.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Tako dobijenu smesu stavite u frižider na pola sata do sat vremena.

Stavite šerpu sa vodom na šporet i malo posolite vodu. Kad provri, uzmite kafenu kašičicu, umočite je u vrelu vodu pa zahvatite malo testa. Prstom pomozite testu da skilzine u vodu. Pre svakog vađenja testa, umočite kašičicu u vodu, tako se testo neće zalepiti na nju. Kada noklice isplivaju na površinu, pustite ih da se još malo kuvaju, par puta ih okrenite kašičicom. Vadite ih i ocedite u cediljci.

Noklice sam napravila uveče, kao i sos, sve pomešala i ostavila do jutra.

Za sos vam je potrebno:

  • 1/2 luka
  • nekoliko kapara
  • 2 – 3 kašike paradajz sosa
  • So, biber, čili (ili šta već volite od začina)
  • 1 kašika maslinovog ulja

Iseckajte luk i prodinstajte ga na maslinovom ulju i malo vode. Kad luk omekša, dodajte paradajz sos, kapare i začine. Pustite da se sve malo ukuva.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

Noklice i sos sam ostavila u šerpi u frižideru. Ujutru sam ih zajedno podgrejala i propržila slaninicu. Milina. Opasno dobar doručak.

Prijatno!



Ostavite komentar