Hrono Moskva šnit

10/12/2018

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Tekst je napisan 20.oktobra 2018. godine.

Taj 20. oktobar pre 11 godina počeo je baš simpatično. Probudila se pre sedam, a odmorna, iako nisam bas mnogo spavala. Enriko je već skuvao kafu i tiho gunđao za sebe.

– Mnogo ti jaka ona vodka. Baš jaka.
– Koja vodka? Ja nemam vodku!
– Ona iz vrata frižidera!
– Bog s’tobom Enriko, to je rakija, rekla sam ti da paziš!!

I taman sam pomislila da je super što je mamuran, pa će biti tih i miran celog dana, kad eto ti zvono na vratima, u 07 od ranog jutra. I onda mi sinu – šminkerka! Pa ja danas imam dejt sa B u crkvi! Enriko je otvorio vrata i tu sam potpuno izgubila kontrolu nad njim – smrtno se zaljubio i bio je spreman da proda i moje ulepšavanje samo da dobije njen broj. Ah ti Talijanci!

Nekako je uspela da me našminka uprkos konstantnom zapitkivanju i nutkanju kafom i koječim i ja u 9 utekoh kod frizera. Sama. Enrika, čiji je zadatak bio da taj dan meni pomogne, ostavih da odluci oće li se ili neće i on ženiti, kad vec imamo popa i salu.

I dok sam se vratila, Simone je već pristigao, a i brat je bio u najavi. Simone se samo smeškao na Enrikov najnoviji ljubavni jad i ponavljao jednu te istu mantru.

– Da se nazdravi pre izlaska iz kuće. Italijanski običaj. Moraš.

Na to je Enriko mrmljao, vise sebi u bradu: „Samo ne onu srpsku vodku!“

I tako smo nazdravljeni, novozaljubljeni i dobro raspoloženi otišli u crkvu.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “posna hrono kuhinja”

Da ne dužim sad sa ceremonijom, sve je prošlo kako treba, sem što smo se pop i ja popreko gledali zbog rasprave o tome što je samo mene kao žensko pitao da li sam grešna, jedan svat iz naredne svadbe je došao ranije i seo među naše, zaspao i zahrkao na sav glas, trubači (opet od sledećih) su nas prozivali što i mi nismo imali plehanu muziku. Ni barjak. Ni ćebad i peškire. Ali smo zato imali super lud auto, onaj što podseca na američka gangsterska kola s’ početka prošlog veka – kad me već ceo život zezaju da sam mafijaš, da se onda i vozim u liku. Barem na moj dan. I sa ručka i žurke nema ništa zanimljivo, sem da je mladoženja imitirao Fredija Merkurija u jednom trenutku, nova snajka iz sela dole južno uporno zapitkivala da l’ će da bude nešto na našem jeziku od muzike, i torta zamalo izbegla pad lustera sa plafona direktno na nju. A bila je Moskva šnit, omiljena Brankova. I nismo je jeli od onda.

Danas je tu, 11 godina kasnije, u hrono varijanti.
I da ne zaboravim – sve vreme zurke smo bili super normalni i prisebni dok nas Simone nije postrojio pred polazak kuci da popijemo po jednu. Bas kao sto smo i zapoceli dan. Enriko je i dalje izbegavao srpsku vodku i drmnuo tekilu, mi smo mu se pridruzili , i posle toga – mrak. Al to sad nije i bitno.

Dakle Moskva šnit, gosn. B u čast!

Za kore:

  • 125 gr bademovog putera
  • 150 gr mevenih oraha
  • 3 kašike čia semenki
  • 3 dcl vode
  • 3 kašike agavinog sirupa
  • ¼ kašičice cimeta
  • ¼ mlevene kore muskatnog oraščića (ground mace)
  • 1 kašičica mlevene sušene kore narandže (ili pola sveže rendane narandže)

Semenke čie samleti i potopiti u vodu. Za to vreme umešati puter od badema, agavin sirup, samlevene orahe, začine ako hocete. Na kraju dodati nabubrele čia semenke i sve dobro umutiti. Ali bas dobro.
Testo pažljivo razviti na pek papiru i najvećem plehu – moj je 30 x4 0 santimetara. Dobije se testo 5 milimetara debljine. To ide u zagrejanu rernu na 200 stepeni nekih 12 do 15 minuta, zavisi od rerne. Proveriti čačkalicom kada je testo pečeno, izvaditi ga na rešetku i ohladiti. Iseći na 4 jednaka dela.

Za krem:

250 gr badema, potopiti preko noći, ujutru oljuštiti koru, naliti 5 decilitara vode, izmiksati i napraviti mleko. Ostatak badema prosušiti u rerni (ja sam 20 minuta na 160 stepeni, uz povremeno mešanje viljuškom).

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Kada se badem ohladi, ubaciti u blender, dodati pola onog mleka od badema sto je dobijeno, 6 velikih svežih urmi (bez koštica) i 2 kašike ili ulja od lešnika ili kokosovog ulja. I sve dobro umutiti u homogenu smesu (ispadne kao čvršći krem).

Kore poprskati mesavinom ruma i vode (kašika ruma i vode), pa nanositi kremu i preko svakog sloja stavljati sitno seckan ananas i višnje (sveže, ili one iz likera). Na kraju celu premazite kremom, po stranicama stavite sitno seckani pečeni lešnik (a i ne mora), a gornju stranu pospite ostatkom voća.

I u frižider. A onda polako. Sami ili sa gostima.
I to je to!

Prijatno!



Ostavite komentar