Hrono mekike od integralnog brašna

10/11/2015

Mekike 1 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Još jedno jelo iz mog detinjstva. Obožavali smo da jedemo mekike. Uvek su išle u kombinaciji sa mladim sirom ili kajmakom, i skoro uvek ih je za doručak pravila baka. Ona nas je čuvala od prvog dana, pa skoro do kraja moje srednje škole. Tada je već počela da ima ozbiljnije zdravstvene probleme, a mi smo bili već velika deca, pa je počela ređe da dolazi.

Često bi stigla pre nego što se mama i tata uopšte probude, ispratila ih na posao, a onda počela nama da sprema doručak. Nikad ne bi budila svo troje u isto vreme. Ko ide u školu, prvi ustaje i doručak je uvek bio spreman. Bila je dobra žena, mada malo opasna. Nije sa njom uvek bilo šale. I danas se nasmejem kada se setim njene vike u kuhinji “Šta gledate, kao u tri proje, jedite to pre nego što se ohladi”.

Elem, ne sećam se kada sam jela mekike poslednji put. sama ih nikad nisam napravila. Znam da su se pravile od belog brašna i sa kvascem. Baka je testo sekla u pravougaonike i pržila u dubokom ulju. A kako drugačije?

Ovog jutra sam krenula da mutim smesu za brze lepinje, pa sam negde na pola puta, odlučila da probam da napravim nešto što liči na mekike. Napravila sam gustu smesu od brašna i kisele vode i vadila rukama, pa stavljala u tiganja sa malo masti. taj deo teže ide, jer se smesa lepi za ruke. Prvo sam pravila krugove, pa sam shvatila da je lakše da, kao baka, napravim neku vrstu pravougaonika. Odnosno, samo bih malo razvukla smesu i bacala u tiganj.

Mekike 4 s

A smesu sam zamutila od:

  • 200 grama brašna (mešala sa ražano, speltino i proseno)
  • 1, 5 decilitar kisele vode (otprilike)
  • 1 ravne kašičice mosrske soli
  • 1 pune kašilice praška za pecivo
  • 1 kašike maslinovog ulja

Sve sam umutila kašikom, pokvasila ruke i vadila smesu. Malo bih je drugom rukom utapkala u dlanu i stavljala u tiganj. Ovaj deo je jako lepljiv, ali brzo prođe.

I dobila sam jako lepo, vazdušasto testo koje je podsećalo na ono što sam jela kao mala.

Mekike 2 s

Uz njih je išao namaz od sitnog sira, ajvara, trakica šunke i seckanih maslina. Vi izaberite ono šta vam je po želji.

Mekike 3 s

Prijatno!2 komentara

  1. Povratak u detinjstvo.:)
    Samo par pitanja. Koliko ulja sipati u tiganj i da li se prze na srednjoj ili tihoj vatri?
    Hvala!

Ostavite komentar