Hrono linzeri

13/02/2016
Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

A ne! Nisam počela da jedem slatkiše, nisam se vratila na hrono…a nisam se ni zaljubila, A NI UDALA za Gordon Ramsay-a, pa prestala da petljam po kuhinji (ko se ponadao da je ONA što nas tera da mlatimo mlaćenicu i gajimo organsku svinju u 40 kvadrata KONAČNO NESTALA :P).

Ovi srčići su za Dušku. Duška je danas doktorirala! Na Elektotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Duška je moja ”daica” i letos mi je iz Austrije donela Linzer tortu sa originalnim receptom AUF DEUTSCH i rekla: PREHRONUJ TO!

Hrono linzeri 4 s

I naravno, PREHRONOVALA SAM TO, kao i sve što sam do sad uspela da PREHRONUJEM,osim Orbit žvaka koje sam ostavila dr ĆubelAni :p.

Malo mi bilo provincijalski da nosim tortu k’o tetka neka, ono kad se ide na svadbu i to….a plus mi je poklon bio provincija na kub ali poklon upakovan i umašnjen neće niko ni da vidi al’ tortu…to ni beogradske babe više ne praktikuju. Ali ja sam dete sa sela, pa šta! Nosim MORE tortu!

Projekat je bio spreman i planiran baš za dan odbrane doktorata, međutim…noć pre toga moj auto…izgori 😀 ahaaaa ono k’o u filmovima, znaš upale auto nekom ”baji” i onda buuuum trššššš krššššš a mi okolo parkirani ni ”izvin’te nismo štedeli na šibici, ima se…”…. Ali to je sad neki drugi film, u kom ja iznemogla i nenaspavana odustanem od projekta Linzer torta i zakucam se u 22h u krevet i…nije mi dao đavo mira! Imam bademe, imam puter, imam džem…ustaj! PRAVIM LINZERE!

  • 300 gr brašna (meko speltino u mom slučaju)
  • 100 gr badema (ispečenih i samlevenih ili kupljenih ispečenih pa mlevenih, kako hoćete, važno da su pečeni a meni je uvek lepše kad ih ja ispečem, kao i lešnike)
  • 225 gr putera (sobne temperature)
  • 1 jaje (ako su neka baš mala može 2)
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 kašičice cimeta
  • na vrh noža izgrebanog štapića vanile
  • kokos u prahu za posipanje a može i rogač u prahu

Omekšali puter se umuti mikserom sam ili sa stevijom u vrednosti dve kašike šečera (to su prve dve opcije, znači i bez stevije ne bi verovali koliko biskvitu badem daje slatkoću). Treća opcija je dodavanje dve kašike rogača u prahu u mleveni badem, a puter se muti bez ičega.

Dakle, umuti se puter dva tri minuta, pa se smanji jačina miksera i dodaju se jaje i vanila. Kad se sjedine, doda se mleveni badem i miksa se dok se ne sjedine. Onda se postepeno dodaje brašno pomešano sa praškom za pecivo,cimetom i soli. Mutiti dok se brašno potpuno ne sjedini, a onda rukom poskidati sve sa žica i miksera i ne mesiti dobijenu smesu, nego je samo formirati u loptu, podeliti je na dva dela, napraviti dva diska, staviti u najlon kese ili uviti u foliju i staviti u frižider na dva sata. Može i duže ali onda malo ranije izvaditi testo iz frižidera kad hoćete, na primer, ujutru da nastavite.

Posle frižidera testo ide na pobrašnjenu površinu, oklagijom razvaljajte na 2 mm.

Hrono linzeri 3 s

Onda pek papir ide na pleh, rerna ide na 180 stepeni. Sečete krugove za donje delove, sečete po želji gornje delove (srca,zvezdice…ili isto kao i donje…kako hoćete). Peku se 10 minuta, ne smeju da se prepeku. Kad se potpuno ohlade, donje delove mažete pekmezom bez šećera (recept dadoh ONOMAD) i preklapate gornjim delovima. Posula sam ih kokosom u prahu a možete i rogačem u prahu, cimetom…šta imate.

Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji ušuškane papirom, salvetama…biće 4-5 dana divni i meki…ako vam uopšte i do sutra izdrže jer su baš njammma!

Hrono linzeri 1 ss

Ajd prijatno i srećan vam onaj…kao…dan ZALJUBLJENIH,,,sad je 2:36am, ne spavam opet…noć treća! A bolje da sam se stvarno zaljubila pa da vilenim zbog nekog kretena…BEZ ŠIBICE!



Ostavite komentar