Kuva i piše: Ana Ćubela Onda kada imam vremena, uvek …
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Sad će neko reći evo je….ma u stvari izvol’te recept 😀 .
Langoši – languši je mađarski prženi hleb koji podseća na naše mekike, a poznat je po tome što se kao tradicionalno pecivo prodaje na ulicama i vašarima u nekoliko verzija: veliki, mali, slatki, slani, sa krompirom, sa mlekom… Prvi recept do kog sam ja došla imao je u sastavu pavlaku, pa sam zato napravila razliku između njih i mekika, a vi ih možete nazvati kako hoćete.
Uglavnom i u njih ide kvasac i prže se u dubokom ulju, pa bih i ja trebalo ove moje nekako da nazovem, a kako bih nego Hrono languši jer sam im uspešno izbacih i kvasac i duboko ulje. Pa da počnemo:
- 150 grama brašna
- pola kašičice soli
- pola kašičice praška za pecivo umešati pa im polako dodavati 120 militra kisele pavlake
Mešati testo rukom dok ne dobijete mekanu, glatku ali nelepljivu smesu. Podelite je na 4 dela od kojih ćete oblikovati loptice. Loptice ostaviti desetak minuta da odstoje.
Za to vreme ugrejati tiganj u koji ste sipali ulje od koštica grožđa tek toliko da prekrije dno tiganja. Kad se tiganj doooobro zagrejao, smanjiti na neku srednju temperaturu (moja procena prvi put loša, pa imam malo crnih ”tufnica”, ali leti je to u modi, a i ništa mi nisu smetale da ih slatko podelim sa mamom. Ja za užinu,ona za DORUČAK U 1PM 🙂 .
Loptice rukom pritiskati i razvući u diskove obima nekih 10-15 santimetara i stavljati u tiganj. Nekoliko puta ih prevrnuti u tiganju na svakih tridesetak sekundi. Jesti ih sa pavlakom ili sirom (ako niste u restrikciji) ili sa ajvarom. Možete, ukoliko izbegavate pavlaku da upotrebite kiselo mleko, pa javite kako je ispalo sa njim. Ako ih pre mene napravite jer mi je to sledeća kombinacija.
Nisam inače neki ljubitelj ovih hlebova iz tiganja, a jedine palačinke koje volim su Anine heljdine obične i one Američke sa spanaćem, ali ovo je stvarno ok ispalo, a i brzo se pravi, što meni mnogo znači jer minimum dva puta dnevno moram da smislim nešto od tih testa, hlebova, peciva s obzirom na program na kojem sam (povećanje telesne težine). Nemojte poslednja rečenica da vas uplaši. Od mojih recepata se nećete ugojiti ako poštujete satnicu. Ja je poštujem…ali malo drugačije 😉 Prijatno!
Kad sam videla sliku, pomislila sam da su u pitanju pljeskavice! 🙂
Super recept, ja sam upravo napravila (i pojela) ali sa grčkim jogurtom umesto pavlake. Ne znam da li je to dozvoljeno (nisam u restrikciji) ali nisam imala ništa drugo. Pekla sam u tiganju u kom sam prethodno pržila slaninicu na masti iz slanine i jela sve to zajedno sa krastavcima. Mmmmmm bio je ovo lep doručak! 🙂
Možete grčki jogurt samo gledajte da nije neki sa dodatim šećerom. I prijatno