Hrono kompot

01/10/2018

Kuva i piše:
Milica Jović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Nekada je jesen donosila najlepše plodove. Naše mame i bake su od tih plodova spremale zimnicu za zimu, kada nije bilo svežeg povrća.

Danas u marketima svo povrće može da se kupi i kad mu vreme nije, a zimnica je postala bespotrebna ili se i ona kupuje, a to donosi pitanje da li jedemo zaista pravo povrće ili je to plastika zatrovana pesticidima ili kupovinom zimnice kupujemo i razne konzervanse, šećere i kiseline. Svi znamo da to nije zdravo.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Sećam se iz svog detinjstva kako je na kraju jeseni špajz bio prepun djakonija, tegle uredno poredjane, dzemovi, ajvar, pindzur, paprike na razne načine, slatka, turšije, kupus i kompoti, e ti kompoti me i dan danas vrate u detinjstvo, jer ne postoji ništa lakše, nego napraviti kompot i tako obezbediti voće za zimu.

Ovog puta sam pravila kompot od breskve i grožđa, a uskoro ću i od mirisnih dunja, a hrono kompot je odličan kao uvek spremna užina za one vanrestrikcije.

  1. Potrebne su oprane i osušene tegle, ja najviše volim manje da kad se otvori da se odmah i pojede
  2. Na dno svake tegle sipati po jednu ravnu kašiku kokosovog šećera, zatim redjati zrna groždja da što više stane u teglu, kao i polovine breskve.
  3. Svaku teglu do vrha napuniti vodom i dobro zatvoriti
  4. Odgovarajuću šerpu obložiti kuhinjskim krpama ili većim stoljnjakom, pa poredjati tegle i uviti ih u te krpe, zatim naliti vodu u šerpu tako da voda bude dva prsta ispod poklopca
  5. Staviti na šporet na laganu vatru, kuvati dok voda u tegli ne počne da ključa, zatim isključiti šporet i ostaviti da se ohladi i tek onda izvaditi tegle iz šerpe, obrisati ih i odložiti za zimu.
  6. Kompot se može praviti od raznog voća, ne samo jesenjeg, tako da možete upotrebiti višnje, trešnje, šljive, jagode…

Danas žene pasterizuju zimnicu i u mašini za sudove, medjutim to nije potpuna pastetizacija, zato što voda u mašini ne ključa.Ostavite komentar