Hrono knedle sa šljivama

04/07/2018

Kako se za vreme LIVE videa, odnosno Pidžama žurke koja ide svake nedelje u 10 ujutru, povela priča u komentarima o hrono knedlama sa šljivama, pa mi za vreme snimanja nastavili diskusiju, nije me mrzelo da prekopam grupu Hrono recepti i izvučem recept koji je pre nekog vremena postavila Jelena Cocco.

Kako svi znamo tu jednu osobu koja stalno kuka za knedlama, Jelena je odlučila da zasuče rukave i napravi nešto što liči na njih ali da bude hrono. Znači bez kropmira, brašna i prezli. I zvuči fantastično.

Kuva i piše:
Jelena Cocco

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

 

Nije ovo užina za svaki dan. Ja i nisam neki ljubitelj knedli, ali znam nekoga ko jeste. I pošto prati hrono, suštinski, recept je za nju. Šta mi teško.

Palo mi je na pamet da ih pravim listajući staru babinu svesku sa receptima. Tamo sam našla recept za tortu od kestena, i komentar dopisan naknadno “ako nema kestena, može i krompir”.

Tako da, ako nema krompira, može kesten. Ali posto je tehnički skrob, onda baš baš retko.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Za 6 knedli potrebno je:

  • 250 gr kuvanog kestena
  • 2 kašike putera od badema (ili tahinija, ali ce malo promeniti ukus)
  • 2 belanceta
  • 1-2 kašike kisele vode

Sve to lepo u blender dok se ne dobije kompaktna masa. Ako je mnogo žitka, dodati ili brašna od kestena, ili mlevenog badema da poveže. Ovaj put nisam, ali sledeci put ću staviti i malo cimeta ili mlevenog zvezdastog anisa u testo.

Oblikovati kugle, ubaciti po jednu šljivu unutra i u vrelu vodu malo posoljenu.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ove knedle ne isplivavaju, tako da kuvati najvise do 5 minuta.

Uvaljati u smesu od mlevenog hrono keksa (Ana Cubela, Hrono slatkisi, str 92, pa izostavite kajsije) i jedne kašike šećera od kokosa i malo cimeta. Mene je mrzelo da pravim keks, pa sam tostirala mleveno seme od kajsije.

Prijatno!

Pogledajte poslednji Pidžama party:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/1730901110312672/Ostavite komentar