Hrono ishrana u vreme posta

11/03/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Hrono ishrana je, pre svega, zasnovana na životinjskim masnoćama i proteinima. I oko toga ne možemo da se lažemo. Ali postoje oni, koji ne jedu meso ili redovno poste, a pridržavaju se nekih osnovnih pravila. I to uspešno. Što prilikom mršavljenja, što za održavanje kilaže. Rezultati su nešto manji, odnosno malo sporiji, ali pozitivni.

Ali su pravila, čak i za restrikciju (fazu mršavljenja) malo drugačija. Za ručak se jedu mahunarke (boranija, sočivo, pasulj, leblebije, grašak…) dok se preskače takozvana teška kategorija skroba (pirinač, žitarice, krompir…). Uveče mogu i semenke (susam, seme bundeve, suncokret, lan…) .

Ujutru bi trebalo jesti nešto masno, čak i kada se posti na vodi. I tu u igru ulazi avokado, semenke, masline… Od proteina, makar biljnih, pečurke, kinoa…

Onda kada se posti na ulju je već lakše. Tu su maslinovo ulje, kokosovo, bundevino…. A kada se riba jede, onda je izbor očigledan.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”

Neki od predloga za post

DORUČAK

Domaći hleb i biljni puter (od suncokreta, bundevinog semena, susama, odnosno tahini…)

Lepinjice sa semenkama uz dinstane pečurke i začine

Žitarice sa bademovim mlekom

RUČAK

Salata sa crvenim pasuljem

Kuvano sočivo

Dinstano povrće sa susamom

VEČERA

Čorbica sa semenkama

Salata sa semnkama

Pečurke sa belim lukom

Ako niste u restrikciji onda je još lakše, jer možete da spremite i rižoto sa povrćem, kao i neku pastu. A za užinu je tek veliki broj opcija, jer je prava hrono užina uvek posna.

Pogledajte još predloga za jela: Hrono za post i vegetarijance

 Ostavite komentar