Hrono ishrana posle restrikcije

27/02/2015

Maline-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

Kako se hranimo posle restrikcije?

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

U hrono ishrani je jako malo namirnica zabranjeno, pa postoji bezbroj opcija, samo treba voditi računa o kombinacijama. Ali da pođemo od početka.

SATNICA

Više ne morate da gledate na sat da prođe 5  između obroka ,minimum je tri, a opet maksimum šest sati. Kada imate užinu, često je idelano jesti na 4 do 4,5 sata, da biste sve stigli da odradite u određeno vreme i da ne pretrpavate sebe hranom. Naravno, kada neko ima baš dugačak dan, i rano doručkuje, može bez problema da se ispoštuje i razmak od 5 sati. Ja sam retkoo užinala prvih godina, jer nisam stizala, pa sam uglavnom jela na pet sati jer mi je to idealno za raspored.

Tek sam ove godine uvela redovnu užinu, kada sam pročitala knjigu sa originalnim pravilima hrono ishrane koju je napisao dr Alan Delabo. Kod njega je užina obavezna. Pa sam malo eksperimetisala.

DORUČAK

Tu se stvari mnogo ne menjaju, jer ste i ranije mogli svašta da jedete. Jedino sad ne morate da brinete o kombinaciji jaja i mlečnog, ili o kombinovanju dva mlečna. Ili više njih. To je inače nije preporučivalo zbog lakšeg varenja, ali je to generalno jako individualna stvar. Nekome može da zasmeta, nekome ne. Možete, takođe, da jedete starije sireve, tvrde sireve ili kačkavalj. I van restrikcije za doručak treba jesti kvalitetne, po mogućstvu domaće hlebove. To je nešto što nikad ne treba da se promeni. Jer, na ovoj ishrani smo pre svega zbog zdravlja, pa onda i zbog kilaže. Ali van restrikcije nema nikakvog ograničenja po pitanju kombinacija, uvek treba voditi računa da u tanjiru postoji nešto masnije, jer je to suština hrono doručka. Hleb ne treba da preovlađuje. Ali sada može povremeno da se koristi i kukuruzno i pšenično brašno.

ISKUSTVO

Čim sam izašla iz restrikcije počela sam sve živo da mešam. i nikada nisam imala bilo kakav problem zbog toga. Samo sa s vremenom smanjila količinu hleba ujutru, mada se ja u njemu nisam davila ni u restrikciji. Pravim svakakve pite, pice, mafine, ali i dalje u najvećoj meri imam jako jednostavan doručak: hleb i sir ili hleb i jaja ili hleb sa suhomesnatim i nekim namazom, povremeno domaću paštetu. Humus je bogat skrobom, pa ga ne jedem često, ali ga toliko volim  da ga nikad neć potpuno izbaciti iz doručka, iako je on van restrikcije dozvoljen i za ručak. A ponekad pobegnem od svih pravila sa upotrebom životinjskih masnoća i napravim sendviče sa avokadom. Skup jeste, ali je zdrav i vredi ga barem ponekad nabaviti. Izuzetno sam smanjila upotrebu mlečnih proizvoda sa puno laktoze kao što su kiselo mleko ili mlad sir. Jedno vreme ih uopšte nisam jela, sada pojedem jednom u desetak dana.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

RUČAK

E, ovde ima najviše promena. U ishranu vraćamo mahunarke i skrobno povrće i dozvoljena je ponekad testenina. Ali sad najviše moramo da vodimo računa o kombinacijama. Ali i količinama. Često se čuje da količine nisu važne, ali to prosto nije istina. Nije isto kada jedete meso i salatu ili neskrobno povrće i kada u ručak vratite pirinač, pastu, grašak, pasulj, sočovo, boraniju itd. Malo opreza nije na odmet. Ali te namirnice više i zasite, pa čoveku treba i manje. Posebno ako još postoji i užina koje nema u restrikciji.

Srpski nutricionisti koji se bave hrono ishranom brane da se težak skrob jede sa proteinom. Na primer, kada jedemo testo može da ide u kombinaciji samo sa povrćem. Pirinač, grašak, leblebije i boranija mogu da se mešaju sa lakšim proteinom, kao što je riba ili živina. Jedino postoji izuzetak za kinou, ona može da se meša sa svime. Takođe, preporučuje se da se ni pasulj ni sočivo ne mešaju sa proteinom. Takođe, ovdašnji nutricionisti dozvoljavaju da se uz mahunarke povremeno jede i sir. I čak dozvoljavaju neko parče hleba uz skrobni ručak.

Originalna pravila kažu nešto potpuno drugo – svo meso i sav skrob mogu da se mešaju ali jako ograničeno i količina varira od nečije visine i aktivnosti u toku dana. Ja sam visoka 163 cm (do nedavno sam mislila da imam santimetar više, ali me je trener razočarao kada me je merio) i ja bih trebalo da jedem dve do tri kašike. I kada se tanjir gleda, bez obzira da li pričamo o restrikciji ili pravilima van nje, povrće (skrobno ili neskrobno) treba da čini jednu trećinu mesa ili ribe. Van restrikcije je takođe dozvoljena i upotreba celih jaja za ručak. Naravno, ako nemate problem sa holesterolom.

Takođe, za ručak mogu da se koriste i mlečni proizvodi, ali ne zaboravite da oni mogu jako da goje, pa se ne opuštajte previše sa njima. Dozvoljeni su ponekad. Dozvoljena je pavlaka za kuvanje, mladi sir, kiselo mleko, kisela pavlaka.  Umesto mlečnog, možete da koristite kokosovo mleko, koje je odlično za pravljenje svakakvih soseva, a ide i uz sve kombinacije. I to su takozvane srpske preporuke. U originalnoj francuskoj ishrani se kiselo mleko i mladi sirevi ne jedu, mogu samo stari i oni su dozvoljeni za ručak ali opet ako neko nema problem sa povišenim masnoćama.

Takođe, možete ponekad da pomešate meso, jaja i mlečno, kao što je slučaj u musakama, ali ni sa čim ne treba preterivati. I voditi računa i o zdravstvenom aspektu. Zdravi ljudi mogu praktično sve.Oni koji nisu treba da izbegavaju određene namirnice.

Krompir nije zabranjen u hrono ishrani ali nije ni preporučljiv, i treba ga maksimalno zaobilaziti, jer je u međuvremenu postao neka vrsta superskroba. Ali ako već ne možete da mu odolite, srpski nutricionisti ga ne preporučuju sa proteinima. Već da ga, na primer, ispečete ga u ljusci i pojedete sa salatom. A ako se baš uželite, na primer, krompira sa kajmakom, spremite ga za doručak.

ISKUSTVO

Ovo su pravila. I sva sam isprobala. Kada sam izašla iz restrikcije, sve sam radila po preporuci domaćih nutricionista jer za originalna pravila nismo ni znali. I kod mene su se skrobni ručkovi pokazali kao katastrofa. Nije da ne volim, ali sam morala da jedem velike količine (pirinač, pasta, kormpir) ukoliko nije bilo proteina. Nisam mogla da se zasitim sa normalnom porcijom. I bez obzira koliku bi količinu pojela, ja bih bila gladna kao vuk već posle tri sata. Skrobne namirnice su pune šećera pa on brzo ode gore i još brže dole. A baš tih dana, kada se jede skroban ručak, domaći nutricionisti brane užinu jer se navodno skrob i slatko ne slažu. a meni bi baš tih dana legla kao budali šamar ker budem gladna kao vuk i fali mi dodadtni obrok.

Posle nekog vremena sam izbacila pastu za ručak jer sam shvatila da vez vežbanja nije baš dobra za održavanje kilaže. Krompir jedem retko jer ne mogu da mu odolim i ne mogu da se zaustavim na nekoj razumnoj količini. Takođe sam proredila i pirinač sve dok nisam počela redovno da vežbam.

Prošle godine se kod nas pojavila i knjiga sa originalnim pravilima pa sam i to isprobala i, ukoliko opet vodite računa da ne jedete preterano stvari sa jakim energetskim nabojem ili vežbate, ta pravila su dosta raznovrsnija i svaki obrok bude dobro zasitan.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

VEČERA

Večera ide posle užine i jednino ona može da se jede ranije u odnosnu na ostalo. Već sat i po ili dva posle užine može da se večera. Ali ne mora. Sačekajte da ogladnite. Ona van restrikcije može da bude mnogo opuštenija. Nema ograničenja po pitanju boje povrća, može da se jede svo neskrobno povrće. Srpski nutricionisti van restrikcije dozvoljavaju uveče i sve vrste mesa, ali to pravilo nikad nisam usvojila jer mislim da ga već previše jedem za ručak. U originalnim pravilima je uveče preporučena riba, morski plodovi i belo meso, ali se ono ne preporučuje često. Takođe, može da se jede zečetina i teletina.

ISKUSTVO

Moja večera je već godinama i dalje potpuno lagana. Najčešće jedem ribu pa belo pileće ili ćureće meso. I uvek neskrobno povrće, nekad sveže, nekad kuvano. Ali u poslednje vreme ništa više ne grilujem ili ne pržim već uglavnom dinstam. Pa onda sve na kraju prelijem sa lanenim ili maslinovim uljem. Kada izađem u grad i hoću da probam nešto drugačije, prekršim ponekad sva pravila. Ali to je život i to ne radim svaki dan.

UŽINA

E, ovo je većina čekala jer je to vreme kada se jede slatko.

Užina se uvek jede između ručka i večere. I od ručka bi trebalo da prođe najmanje tri sata. Ali ako ste dobro ručali, nećete ogladneti tako brzo.

Prava hrono užina se sastoji od voća, orašastih plodova i crne čokolade. Sve ostalo, što u sebi sadrži brašno, jaja, puter, mlečno i slično treba jesti jako retko. To je više iskakanje iz režima, nego hrono užina, čak i ako koristite integralna brašna.

Srpski nutricionisti preporučuju da se užina jede svaki drugi ili treći dan, dok je u originalnim pravilima ona obavezna svakog dana.

Domaći nutricionisti kao zaslađivač preporučuju samo steviju, fruktozu, agavin sirup i kokosov šećer. Zapravo sve ono što ima niži glikemijski indeks. Med zabranjuju jer naše telo navodno ne može da ga svari. U originalnim pravilima je svaki šećer dozvoljen, pa i med, ali je generalna preporuka da se zaslađivači koriste malo i jednom u desetak dana.

ISKUSTVO

Dugo sam preskakala užinu jer je uvek bila u vreme kada imam najviše posla i kada ne dižem glavu. Takođe, nisam nikad bila neki preterani ljubitelj slatkiša, pa mi nije mnogo falila. Kad bi poželela nešto slatko ja bih je imala. Koliko često, nikad nisam vodila računa. Tek kada sam odlučila da eksperimentišem sa originalnim pravilima počela sam da jedem užinu svaki dan. I neko vreme mi je jako prijala. Malo voća i šaka orašastog. Posebno sam osetila potrebu za njom kada smo počela redovno da vežbam. Telo je samo tražilo slatko i bila su mi potrebna četiri obroka. Ali sa uvođenjem užine, meni su se svi obroci za nijansu smanjili. Sada jedem užinu dosta redovno, ali opet ne svaki dan. Prosto mi se nekad neće. A ja ne volim da budem rob i da nešto radim na silu.

Pogledajte najvažnija pravila hrono ishrane:190 komentara

 1. Da li se u tom periodu održava postignuto u restrikciji ili se i dalje gubi na težini ali manjim tempom?

  1. Sve zavisi da li i dalje imate višak. Ovo je generalno ishrana za održavanje kilaže, ali ima ljudi koji su izašli iz restrikcije pre nego što su stigli na cilj i nastavili su da gube kilograme. Sporije ali su odlazili

 2. Da li je van restrikcije crna cokolada dozvoljena svakog dana i koja kolicina?Da li tahini moze za uzinu sa crnom cokoladom?

  1. Ništa ne treba uzimati svakog dana. Crna čokolada je ok, ali uzmite ponekad i voće 🙂 Tahini sa crnom čokoladom je ok van restrikcije, ali opet ne svaki dan

 3. Imam bebu od tri meseca i iskljucivo je dojim, a imam dosta viska da li bi ja onda smela u restrikciju?

  1. Ono što sam ja čitala, nutricionisti nisu za to da majka menja ishranu dok beba ne napuni tri meseca. A posle toga može standardan režim bez restrikcije dok dojite. Nema potrebe da idete odmah u restrikciju

 4. ” Uz mahunarke se može ponekad pojesti i beli sir, a uz skrobno parče integralnog hleba.” Ana,jel možeš da mi pojasniš ovo? Znači uz pirinač i pastu može hleb a uz boraniju ne može nego sir? Zar ne bi trebalo obrnuto :-/ ja za skrobni ručak uz pirinač jedem povrce a uz boraniju hleb. Tako mi piše u jelovniku,sad mi ništa nije jasno…Jel uz sočivo ide povrće ili hleb? I sa čim kombinovati leblebije za ručak?

  1. 🙂
   Ovako, ne bi trebalo da se mešaju ugljeni hidrati i proteini, osim ponekad sa boranijom i graškom. Ugljeni hidrat može sa ugljenim hidratom. Znači, kada jedeš pasulj ili ga jedeš sa povrćem, a možeš i sa parčetom hleba, ali nikad sa mesom. Uz grašak i boraniju, možeš ponekad mlečno i lakši protein kao što je riba ili belo meso. Može i takođe parče hleba, ali onda nikako sir ili meso. Uz pirinač i krompir ne bi trebalo ništa osim povrća. E sad, do skroro je isto pravilo koje važi za pasulj važilo i za sočivo, ali je Ana Gifing (ili njen tim) u nekom od tekstova spomenula da bi uz sočivo ponekad moglo i neko meso. Ne znam da li lapsus ili šta

 5. A ok, Hvala ti puno. Jer sam razumela iz navedene rečenice da se uz pirinač jede hleb što i nije toliko važno jer ga ne bih ni jela,nekako mi ne ide nevezano za pravila. Ali uz boraniju jedem hleb pa rekoh to je isto kao i sočivo. Krompir i pasulj ne jedem skoro nikada a sočivo sam tek sad OTKRILA 🙂 Nisi mi odgovorila za leblebije,u programu mi piše sa povrćem da se jedu,probala bih za neki ručak a kontrolu imam za par dana,pa ako te ne mrzi zameni mi dr do tad 🙂 I ne mogu sad da nađem u nekom receptu za peciva,čini mi se, kombinovala si to pecivo sa konjskom pečenicom pa ako nije tajna da te zamolim da mi kažeš gde je nabavljaš ili gde preporučuješ u Bg-u kupovinu konjskog mesa generalno.

  1. Uz skrob može skrob, ako baš želiš 🙂 Tu konjsku pečenicu je negde mama kupila, morala bih da je pitam gde. Ranije je bila radnja na Kaleniću sa konjskim suhomesnatim, ali je veću dugo nema.
   Leblebije za doručak mgu da se mešaju sa svim, za ručak bi trebalo isto kao boranija i grašak, pošto su leblebije mahunarke

 6. Dizon senf sadrzi sirce. Smem li ga koristiti u restrikciji kao namaz na hleb – predstoji mi sedmodnevni post na vodi

 7. Da li pirinač može beli van restrikcije ili mora integralni? I da li može paradajz,paprika za večeru uz belo meso opet van restrikcije? hvala puno! 🙂

 8. Molila bih da mi odgovorite na nekoliko pitanja:
  Smeju li se koristiti orasi umesto badema van restrikcije?
  Da li za uzinu mogu izeti po 1 kolac (parce torte) koji nisu sa steviom i dozvoljenim brasnom?
  Da li i dalje treba tostirati hleb za dorucak?
  Koliko cesto mogu za veceru jesti samo salatu sa sirom?

  1. 1. Orasi mogu van restrikcije ali po malo i ređe od badema
   2. Nutricionisti ne preporučuju ništa osim kolača na bazi stevije i ponekad fruktoze. Moj lični izbor je da ponekad uzmem i nešto sa belim šećerom, ali ja retko jedem slatko pa to i nije toliko problem. Ljudi koji su bili navučeni na slatko bi trebalo da razmisle o tome da li će ga ponovo jesti i vratiti se na staro
   3. Hleb bez kvasca ne mora da se tostira ni u restrikciji
   4. Jako retko. Mlečno puno goji i ne bi ga trebalo jesti za večeru osim u izuzetnim slučajevima
   Ono što moram da naglasim je sledeće: Ako po izlasku iz restrikcije počnete da jedete kao pre nje, kilogrami će se vratiti. Posle restrikcije se kilaža održava pravilnom ishranom a to znači: bez šećera, bez belog brašna, bez kvasca itd

 9. Ana, hvala najlepse na iscrpnim odgovorima. Zahvaljujuci vasim tekstovima i krize se lakse prebrode. Svako dobro!

  1. Ne, ugljeni hidrati se ne jedu uveče. Ali ako ste u gužvi, kao što sam ja bila par puta, to može da prođe kao zamena za ručak.

 10. pozdrav , izasao sam iz restrikcije posle dva i po meseca i rezultati su super. ono sto me zanima je da li moze casa crnog vina posle vecere? da li moze za veceru saka badema? da li moze voznja bicikla pre dorucka? i da li dorucak moze oko 11 (jednom u mesec dana) . pozdrav

  1. Može čaša vina i u restrikciji 🙂 Za večeru ne bi trebalo šaka badema. Bolje malo proteina i neke salate. Bicikla može, i ponekad doručak u 11 može.

 11. Na par mesta pise da se koristi Agavin sirup/zasladjivac? Da li je dozvoljen nakon restrikcije? Hvala!

 12. Da li može da se koristi med posle restrikcije? Ako može, u koje doba dana ga je najbolje jesti? Isto pitanje i za grejp. Hvala.

  1. Nutricionisti ga ne preporučuju jer kažu da se teško ili nikako ne vari. Ja ga ponekad koristim za kolače jer ipak više verujem medu nego nekim dodacima. Grejp može posle restrikcije u vreme užine.

 13. Imam 65 godina, spor metabolizam, za dva meseca ipak sam smršala 5 kilograma iako počinjem svaki dan sa doručkom u 11h, ručak imam u 17h a večeru 11 noću…. znači moji enzimi su prilagodjeni mom ritmu života, zar ne?? A drugo, kad otputujemo (na dve nedelje) i promenimo vremensku zonu za tri sata (unazad) kad počinje doručak??? Nigde nisam našla odgovor kako se hrono ishrana sprovodi kad menjamo za život različitee vremenske zone??

  1. Vaša satnica se donekle ukpala u “propisanu” satnicu. Mada sam sigurna da bi imali bolje retultate da ranije krećete sa doručkom. Ali svako se organizuje onako kako misli da bi trebalo. Što se tiče vremenskih zona…pa svaki organizam se prilagodi kada ode tamo negde. Problem bi bio da menjate zonu svaki dan, što mi deluje mnogo neverovatno.

 14. Da li se nesto menja u periodu posle restrikcije sto se tice kafe,i kako se lubenica racuna posto ona spada u povrce,koliko nju smejem da jedem?Pozdrav!

 15. Da li sam dobro razumela da kada jedem grasak, boraniju, kukuruz uz njih smem samo eventualno pilece meso ili njih same, ni ne mesati vise povrca? Videla sam deo za mlecne proizvode ali ih ne bih ubacivala u rucak, dovoljno mi je nekad za dorucak… Postoje li negde izdvojeni recepti sa namirnicama posle restrikcije?

  1. Nisam izdvaja jela po rubrikama za vreme i posle restrikcije zato što mnoga jela sa malom izmenom mogu i u jednom i u drgom periodu. Ali to uvek naglasim u tekstu. Uz kukuruz ne biste smeli meso, može uz boraniju ili grašak, ali lakše meso ili riba. Uz ostale skrobne namirnice ide samo povrće, ne proteini. Ili neki drugi skrob. Povrće možete da mešate koliko želite sve dok vam to ne smeta.

  1. Jogurt se nikad ne preporučuje, osim onog gustog grčkog, ali tu treba biti oprezan jer ima dodatog šećera često. Domaći kefir može bez problema.

 16. Zdravo svima,

  Zanima me da li je uzina neograničena kao ostali obroci ili ipak treba da se pazi? Mogu li više komada neke voćke odjednom pojesti, vise parčadi nekog zdravog kolača i sl?

  Hvala na odgovoru,
  Pozdrav

  1. Trebalo bi da se pazi. U redu je da vam nekad dođe da pojedete malo više, ali sa slatkim čovek mora da bude oprezan. Uvek je bolja jedna voćka.

 17. Draga Ana,

  Znam da med ima visok GI, ali zar je moguće da se med baš nikako ne preporučuje u HI? Toliki su vekovni dokazi o korisnosti meda… Šta vi mislite, da li bi se mogla provući neka doza meda tokom užinice? Hvala!

 18. Draga Ana,
  posle prve trudnoce, posle mnogo muka i isprobavanja svih mogucih dijeta, sam uspela da vratim kilazu uz pomoc hrono ishrane. Sada sam ponovo trudna i zbog mucnina i raznih problema nisam uspela da se hranim na hrono nacin. Trenutno sam 8.mesec i volela bih da do kraja trudnoce budem na hrono rezimu ali mi treba pomoc. Malo sam sve pozaboravljala pa me zanima da li ima neki predlog jelovnik za trudnice ili neki za npr.7 dana van restrikcije…dok se malo ne uhodam.
  Veliki pozdrav i hvala unapred!!

  1. Nemam tako nešto. Ali znam da u trudnoći nema restrikcije. Hranite se po opuštenom režimu. Neka vam ovo gore budu smernice za obroke.

 19. Početnik sam što se tiče HI, i danas je šesti dan, tek se uhodavam ?
  Koliko mora da poštuje restrikciju onaj ko ima težinu koja mu je ok, ali zeli da se hrani zdravo?

  1. U restrikciji se ne jede kukuruz uopšte. A kokice spadaju u grickalice koje generelano ne postoje u rono ishrani. Ona je fokusirana na 3 ili 4 kvalitetna obroka, bez grickanja između.

 20. Draga Ana, prvo hvala za sve informacije koje deliš sa nama, sajt je fantastičan i mnogo mi je znači od kada prešla na hrono ishranu. Imam jedno pitanje, možda se negde i ponovilo već ali nisam našla. Da li nakon restrikcije u okviru doručka mogu da se koriste mekinje od obične pšenice? Znam da je spelta dozvoljena u više oblika. Ali me konkretno zanima za obične pšenične mekinje jer su mi jako prijale ranije. Hvala unapred na odgovoru.

 21. Imaju dvije stvari koje se spominju u svim tekstovima o HI: ne kvasac i ne crveno povrce za veceru, ali nigdje nisam nasla objasnjnje zbog cega. U ovom tekstu vidim da crveno povrce moze nakon restrikcije. Imate li Vi neko objasnjnje?

  1. Postovana Ana,
   s obzirom da ne konzumiram ni mlijeko, ni sir, ni kajmak, da li mogu povremeno za dorucak ili veceru da popijem solju malomasnog jogurta. Jogurt je jedina mlijecna preradjevina koju ja koristim.

   Hvala

  2. Uzmite barem onaj skroz gusti ako nađete. Mada i tu često dodaju UH. Čitajte deklaraciju. Jogurt se generalno ne koristi, posebno ne u restrikciji.

 22. Draga Ana
  Trudna sam (pocetak treceg mjeseca) i trudim se da se maksimalno pridrzavam hrono ishrane. Uvela sam uzinu, ali samo jabuke, pomorandze ili mandarine. Poslednjih dana jako cesto ne mogu da ponesem rucak na posao, jer ujutru uglavnom idem na razne kontrole prije posla. Dok dodjem kuci, vec bude 18:00 i ja vec drhtim od gladi… Da li je ok da se u ovakvim situacijama ubaci nesto izmedju ranog dorucka i tog prekasnog rucka. Sacica badema mi je premalo 🙁

  1. Sad nikako ne bi trebalo da trpite glad. Da li možete nešto da naručite na poslu? Možete da ponovite doručak povremeno, ali onda bez ugljenih hidrata.

 23. Pa u principu s vremena na vrijeme naeucim neko meso i salatu, al nije neki izbor. Uglavnom je to piletina od koje cu uskoro poceti da kokodacem 🙂

  1. Neka, neka, bolje da kokodačeš nego da budeš gladna ili jedeš neke grickalice. Fino se ti hrani po vanrestriktivnom režimu, i da te glava ne boli. I ovo trčkaranje će u nekom trenutku da prođe. Najgore je da se nerviraš.

 24. Poštovanje Ana, hvala Vam na ovom tekstu. Možete li molim Vas reći zašto sočivo treba izbegavati? Imala bih još jedno pitanje, šta mislite o sojinom maslacu, koji nije GMO (makar tako piše)? Hvala unapred na odgovoru, pozdrav!

  1. Ne piše sa sočivo treba izbegavati, već da bi trebalo izbegavati kombinaciju sočivo sa mesom. Soja se izbegava u širokom luku, pravi maslac je najbolja opcija.

 25. Hvala na pojašnjenju. 🙂 Pitah za sojin maslac zbog posta, a pravi maslac će svakako biti na meniju narednog meseca. 😉

 26. Draga Ana…
  Da li je OK da jednom mjesecno recimo uz podvarak sa curetinom pojedem parce mladog sira. Ne mogu bas to i bez hljeba i bez sira. Narocito sad u trudnoci kad mi je pomisao na svaku hranu odvratna i mogla bih da zivim iskljucivo od jabuka i mandarina… Ali svodim ih samo na popodnevnu uzinu…

  1. Ako ste u trudnoći vi se ne hranite prema restriktivnom režimu, već vanrestriktivnom. A to znači da uz podvarak i ćuretinu možete nekad i parče sira 🙂

  1. Kinoa u restrikciji za doručak, posle restrikcije može i za ručak. I povremeno može da se meša sa proteinom za ručak.

 27. draga Ana imam pitanje za vas ja sam se posle poradjaja ugojila dosta imam viska 15kg to sam sve nabacila posle poradjaja jer dojim bebu a inace to mi je prvo dete pa su me svi samo plasili ako ne jedem u ogromnim kolicana da necu imati mleka i tako sam ja do skora svasta jela i pila sve sto ima B vitamina i ogromne kolicine mlecnih proizvoda-mleka i jogurta najvise, sad sam skontala da je stvar u tecnosti a ne u hrani pa hocu da skinem ove kile tako da me zanim kako da se hranim da li smem da idem prvo restrikciju ili tek kad beba prestane da sisa.

  Inace sajt vam je super svaka cast sve pohvale

  1. Zašto bi rizikovali da izgubite mleko? Hranite se prema vanrestriktivnom režimu i sigurno će biti pomaka. Kada beba prestane da sisa, pređite na restriktivni režim.

  2. Divni ste Ana 🙂
   Da podelim svoje iakustvo, dojim bebu, na restrikciji sam vec skoro dva meseca,kolicin mleka se nije smanjila,a kilogrami lete…tako da…trudnice i dojilje samo napred

 28. Mozete li molim Vas fa odgovorite na pitanja pod poglavljem o neprijatnostima u HI, pozdrav

 29. Pozdrav Ana , citam vas sajt i odusevljena sam evo vec nekoliko dana se trudim da pocnem sa hrono ishrani nesto krenem u toku dan ali nikako da krenem ono bas kako treba .. ja u principu i skoro vise od godinu dana jedem taj hleb sa zitarkama, ne u velikim klicinama ali ipak sam jela i za rucak a ovde pise za rucak ne ..ok to mi nije tesko da odbacim, jela sma i skoro svako jutro zitarke koje se stavlajju u hrono hleb po jednu kasiku sa casom jogurtu .. ali imam toliko los metabolizam ili sta vec da se gojim ili od nepravilne koriscenje hrane mislim kombiniranjem.. ili to stopijuem nes kafu sa mlekom..jer ja nepijem tursku kafu a volim da popijem dve do tri kafe dnevno nes koja ide sa mlekom pa dai e od toga ili stavec neznam.. samo znam da moram da pocnem red ovaj vas sa restrikcijom jer hocu da smanjim kilazu OBAVEZNO od porodjaja pa evo vec koliko godina skoro 6 ja sam skros promenila svoje telo .. :(( kazite mi kako da pocnem nemogu imate mngo recepte pa da pocnemneki red dai moze dami pomognete ..Hvala unapred

  1. Odštampajte pravila restrikcije, zalepite ih na frižider i pratite. Sigurno će biti pomaka. Ali mleko iz kafe morate da izbacite.

 30. Postovana Ana,
  Zanima me da li se posle perioda restrikcije isto gube kilogrami?
  Sve pohvale za sajt! 🙂

 31. Zdravo, imam par pitanja:)
  Koliko maximum puta mogu jesti red crne cokolade u nedelji?
  Smije li se mijesati vise vrsta voca za vrijeme uzine( manja kolicina onda)?
  Da li je ok pojesti jednom nedeljno ili u dvije nedelje parce “nehrono” kolaca?
  I da li moze casa kisjelog mlijeka umijesto vecere i koliko cesto? I koliko cesto moze crveno povrce ili u kojoj kolicini?
  Imam dosta pitanja, ali zelim da znam koje su mi granice, da se ne bih vratila na staro 🙂
  Hvala puno!

  1. Zaboravila sam da pitam i ako smo jeli 2 ili 3 puta u nedelji voce, tad nema npr crne cokolade drugim danima?

  2. Najbolje je da se krene sa 2 do 3 puta. Nekada možete i više da užinate. Najbolje da procenite šta vam prija i kakav vam je ritam.

  3. Kiselo mleko ne bi trebalo uveče. I ja ga pojedem ponekad, ali to je već malo varanje 🙂 . Ako ste izašli iz restrikcije možete mnogo opuštenije da se ponašate ali vodite računa da ne preterate. Ako već ubacite užinu i skrobno povrće morate malo da povedete računa i o tome da sve to treba negde potrošiti 😉 .

 32. Draga Ana,

  evo nakon vise od 2 mjeseca restrikcije nisam izgubila vise od 1 kg :'( Ne znam da li to ima veze sa relativno malom kilazom koju trebam da izgubim (moj cilj je bio 5-6 kg; sa 69 na 63-64 kg), medjutim do neke znacajne promjene nije doslo… Na pocetku sam se osjecala energicno i pantalone su bile labavije oko bokova, ali sada sam se potpuno demotivisala i razocarala i ne znam da li da se i dalje “maltretiram” sa restrikcijom ili da pokusam sad sa ishranom izvan restrikcije pa da vidim sta ce da bude.
  Bila bih Vam vrlo zahvalna na nekom savjetu, jer bi mi bilo zao da sav ovaj trud na kraju bude uzaludan…

  Veliki pozdrav!

  1. Potpuno je normalno da osobe koje imaju mali višak retko vide pomak na vagi. I nekad moraju da se načekaju. Ali ako se obimi menjaju, to znači da ishrana radi i da se vaše telo prekombinuje. Zanemarite vagu i koristite santimetar.

 33. Ako sam i dalje u restrikciji, ali, ZNAM da cu da brljam(jer idem na tri dana kod decka), da li je onda manje zlo da brljam pa sta bude,ili da brljam ali po principu post restrikcije?

 34. Draga Ana,
  Koje kostunjavo voce i kada van restrikcije je najbolje jesti?
  Da li je strasno nekad kombinovati heljdu i kukuruzno za proju?ili imate neki predlog za proju koji je dobar sa dozvoljenim brasnom.

  1. Van restrikcije može sve da se jede ali da se ne preteruje. I ok je jestri za vreme užine.. Heljdu nisam mešala sa kukuruznim brašnom, njega jako retko koristim. I ono se jede samo van restrikcije. U restrikciji heljdu možete da pomešate sa ražanim i ovsenim brašnom i da napravite proju.

 35. Da li je velika greska ako sam u restrikciji pojela punjene paprike sa svinjskim mesom, tikvicama i sargarepom (koja je pri tom obarena)? Da napomenem da je nije bilo mnogo, vise u tragovima. Pri tom imam visak od oko 3-4 kilograma i 11. mi je dan restrikcije. Hvala

 36. Da li smem van restrikcije pojesti boraniju sa jajima za rucak? I da li uz to smem hleb? Hvala.

  1. Znam da uz boraniju može lakše meso, za jaja nisam sigurna, mada ne vidim zašto ne bi moglo. Ali ako jedete jaja onda nema hleba.

 37. Da li se smiju jesti ovsene pahuljice ili kornifleks, neki musli za dorucak van restrikcije?

 38. Prijateljica mi je puno pričala o hrono ishrani, već mesecima ne zaklapa usta o tome. Konačno sam se nakanila sama da pročitam malo više o tome i sada sam skroz zbunjena jer su mnoge informacije u suprotnosti sa onim što sam čula. Ovde čitam da je se proteini ne smeju mešati sa ugljenim hidratima, a ona bez problema meša te dve vrste hrane. Šećer je takođe zabranjen, a ona ga unosi.
  Ništa mi nije jasno o čemu je ovde reč!!! Kako i kome sada da verujem?

  1. Svako bira šta će da jede. I čemu će da se prikloni. 🙂 Beli šećer se nikako ne preporučuje, mada i ja povremeno pojedem kolač sa njim, ali ga u kući nemam. Ali to je zaista retko. Nismo robovi. Takođe, ugljeni hidrati mogu da se mešaju sa proteinima za ručak, ali nakon restrikcije, odnosno perioda mršavljenja. Ovde kod nas je preporuka da se to radi retko, tek kada imate idealnu kilažu i da to bude samo laganiji protein, tipa pirinač i belo meso ili riba. U Francuskoj, odakle je hrono potekla se svi proteini mešaju sa UH za ručak, ali veoma ograničeno, tipa dve kašike UH na porciju mesa.

 39. Je lubenicu ne izbegavam ni u restrikciji. Meni je doktorka rekla da ona pomaže u regulisanju krvnog pritiska i da snižava rizik od srčanog ili moždanog udara.Je je ne izbegavam ni u restrikciji. Ne razumem zašto mnoge sastojke izbacujete, a oni su neophodni za čovekovo zdravlje.

  1. Za to bi trebalo napraviti dve grupe pa upoređivati. Ima ljudi koji nikada nisu bili u restrikciji pa su super smršali. Verovatno zavisi od organizma, navika, aktivnosti itd

 40. Postovani, u restrikciji sam, pa bih Vas zamolila da mi pojasnite sledece.
  1. Nisam nacisto sa tim gde ima ugljenih hidrata, gde skroba, gde proteina. Narocito sto nailazim na oprecne stavove po tom pitanju, pa ako mozete grubo da mi klasifikujete namirnice UH-skrob-ptotein ili me usmerite ka nekom linku za to-
  2. Ako ne mesamo dva proteina, odnosno UH i protein, da li se to odnosi na jedan obrok ili na ceo dan. Npr, doruckovala sam prsutu, rucala svinjsku sniclu ili piletinu, vecerala tunjevinu ili ostatak mesa od rucka. Da li gresim? Naravno, uz sve ovo i salate i povrce

  1. Misli se na namirnice koje su pretežno izvor UH i skroba, kao što su pirinač, pasulj, testenine, krompir itd. U svakoj namirnici ga ima ali ne u istoj količini. Kada se kaže protein misli se na meso, ribu, jaja, morske plodove….
   I odnosi se na obrok

 41. Moze li lubenica za uzinu? Nisam u restrikciji..bila sam mesec dana do zeljene tezine dosla…mnogo mi se dopada ovaj nacin ishrane jedes sve lepo i kvalitetno…osecam se bolje nego ikad…hvala !!

 42. Poštovanje, po grupi na fb-u “Hrono ishrana bez cenzure” sam videla da neke devojke/žene ponekad imaju “slatki deo doručka” a van restrikcije su. Ja bih da ja Vas pitam da li je to poželjno, koliko puta se sme takav deo obroka i šta se inače jede za njega?

 43. Sa 73 kg. oslabila sam na 62 za 40 dana. imam jos oko 5 kg. viska.Da li mogu da kombinujem restriktivni period sa vanrestriktivnim u toku nekoliko dana tj. u toku jedne nedelje- posto bih povremeno pojela i nesto cega sam se puno uzelela. I da li mogu tako na duzi period?

 44. Pozzz
  Van restrikcije sam sad, oslabila sam ali imam problem sto sam se u restrikciji maksimalno suzdrzavala da jedem hleb pa me zanima mogu li jesti malo hleba za svaki obrok i uz meso znam da nije preporučivo ali me zanima da li će mi se vratiti kilaza ako ga budem konzumirala minimalno uz svaki obrok

 45. pa za doručak sam ga i jela ali ja obozavam hleb pa mi je ručak i večera bez hleba kao kazna

 46. Poštovanje Ana,
  U vanrestriktivnom periodu da li je strasno nekada ponoviti za ručak ono što sam jela za doručak?!
  Unaprijed hvala!

 47. Postovana Ana,
  U navedenim komentarima nigde nisam procitao sport i hrono.Bavim se profesionalno waterpolom pa me interesuje, zbog satnice treninga koji su ujutru po 2 sata i uvece po 3 gde posle treninga vecernjeg konzumiram samo suplemete konkretno whey u kombinaciji s dekstrozom,a imam viska kilograma,da li hrono tu moze da pomogne…

  1. Može najverovatnije, ali bez dekstroze. Whey je dozvoljen ljudima koji ozbiljnije treniraju. Ako se profesionalno bavite vaterpolom, sigurno imate i lekara sa kojim možete da se konsultujete.

 48. Poštovana Ana,

  Zanima me prehrana van restrikcije. Radim do 15, pa je ručak tek oko 15,30. Dali je u redu u 7h doručkovati, pa opet ponoviti doručak u 10h, ručak oko 15,30-16h. Užina (voće) oko 18h, većera oko 20h. Ne trebam puno smršaviti, možda 2-3 kg, pa me zanima dali krivo radim zbog ovih 2 sata između užine. Hvala unaprijed na odgovoru. Lijepi pozdrav.

 49. Draga Ana,ja sam na restrikciji 4 nedelje,ali nisam uspela da izbacim kafu pre dorcka da li to mnogo remeti hrono?Ponekad sam otecena ali ne znam zbog cega,strogo se pridrzavam..

  1. Kafa pre doručka je jako nezdrava. I mislim da je to najpametnija stvar koju sam uradila – prebacivanje kafe za posle jela. Što se tiče nadudosti ne znam šta da kažem, možda jedete neku namirnicu koja vam ne prija. I kako ste naduti? Samo imate problem sa stomakom ili još nešto?

 50. Divni ste,sve objasnite pa ja pitam dali sam dobro razumela van restrikcije moze se jesti pirinac,grasak i boranija sa slabim proteinom npr,riba,belo meso,curece,apasulj bez mesa ali sa parcetom hleba.Hvala Vam na strpljenju svako pita svasta.Ja sam jos u restrikiji,ali cu ubrzo izaci iz kruga pa tak na vreme se interesujem ,mada cu mozda pola pola za dalju ishrranu,Veoma sam zadovoljna ishranom ,dva je meseca kako sam na restrikciji icu c jos jedan pa van restrikije moram na vreme neke stvari znati. Puno Vam hvala

 51. Draga Ana, da li u restrikciji smeju da se jedu kiseli krastavci, kisele paprike i ostala zimnica? Da li je velika greska pojesti za veceru parce beskvasnog hleba? Hvala

  1. Hleb uveče nikako. A što se zimnice tiče, tu su oprečna mišljenja. lekari koji promovišu acido baznu ishranu zabranjuju klasičnu zimnicu jer sirće navodno zakišeljava organizam.

 52. Draga Ana, nigde ne nalazim išta o kukuruznom brašna. Htela bih da znam da li ga mogu jesti, kada i uz šta ga je najbolje jesti? Unapred hvala

 53. Koliko maksimalno moze da traje restrikcija i da li moze da se ponavlja i nakon kog vremena. Ili se mrsavi i bez restrikcije. Hvala i pozdrav.

 54. Koliko maksimalno moze da traje restrikcija i da li moze da se ponavlja i nakon kog vremena i u kom periodu. Ili se mrsavi i bez restrikcije. Hvala i pozdrav

  1. Postpje ljudi koji su bili u restrikciji i po godinu dana. Obično oni sa izuzetno velikim kilažama. Ali ima i ljudi koji su mršavili i bez dana restrikcije.

 55. Cao Ana,sledecu nedelju pocinjem sa vanrestrikcijom,pa kao za pocetak dali mogu po jednu saku suvo voce-brusnica,kajsija,ananas,i crnu cokoladu? Jer jos uvjek imam za skidanje kg. Takodje,razane palacinke sa otopljenom crnom cokoladu mogu kao slatki deo dorucka,ili za vreme uzine?

  1. Bolje sa svežim. Suvo voće ostaviti za kasnije. Takođe, na početku crno čokoladu treba ređe koristiti. Što se palačinki tiče, one generalno nisu ok ni u jednoj od te dve kombinacije. Ujutru se ne jede slatko, znači nema čokolade. A za užinu trebna izbegavati bilo kakvo brašno. Može da prođe samo ponekad kao svesno varanje. A ako imate još za skidanje onda nemojte.

 56. Pozdrav Ana! Da li je u periodu van restrikcije dozvoljeno za rucak pojesti pirinac sa pecurkama? Da li se na pecurke gleda kao na protein? Hvala na odgovoru! ☺

  1. Pečurke mogu da se jedu i sa ugljenim hidratima i sa mesom. Bez brige. A van restrikcije pirinač možete i sa mesom, ali je glavna preporuka ovde kod nas da to bude lakši protein. Riba, belo meso, morski plodovi. U originalnim pravilima može i crveno meso.

 57. Draga Ana,hvala na svim odgovorima. Izašao sam iz restrikcije(ne baš sttroga) i za 3 meseca imam veoma dobre rezultate(10 kg). Zanima me samo da li je neki problem što sam start(doručak) često započinjao u različiti vreme zbog raznih okolnosti. Nekad u 6,30 a nekad u 9,30 sati pa posle tog starta vodio računa o satnici koja je bila na 5-6 sati?

 58. Dali moze “infused water” so drugo osven limon? Primer so malina+limon, jagoda, krastavica i drugi kombinacii a bez da se jade ovosjeto, samo da se pie vodata so potopeni parcinja ovosje taka sto bi dobila malku razlicen vkus da ne e dosadno samo voda i limonada 🙂 jas sum vonrestrikcija. Fala mnogu, pozdrav

 59. Poštovana,

  U kojoj meri je za sva tri obroka preporučeno sveže povrće u obliku salate? Znam da je po originalnim pravilima sveže povrće dozvoljeno uveče isto u ograničenim količinama. Šta se kod nas preporučuje?

  Pozdrav,

  Jovana

  1. I po originalnim i ovim odomaćenim sveže povrće može za sva tri obroka. Ujutru kao mali dodatak, čisto da se začini. Prema originalnim pravilima se za ručak preporučuje termički obrađeno, ali onda kada održavate kilažu može da se napravi i mali miks. Pratim žene iz Fr koji su na originalnoj ishrani pa imaju ponekad takve obroke. Mada je uvek bolje što jednostavnije. I za večeru je najviše preporučeno. A ako preskačete često večeru, onda po pravilima originalne ishrane ujutru jedete onu dozu povrća koja vam je preporučena za veče.

 60. Od septembra prošle godine sam na ovom režimu i skinuo sam 40 kg, sada sam 190cm 98kg i midlim da je dosta. E sada zanimaju me nekoliko stvari.
  1. Krompir,pirinač, pasulj, koliko puta nedeljno ?
  2. Može li proja van restrikcije ?
  3. Jer sam veliki ljubitelj kafana ( oni su me i doveli do tih 140 kg) pa me zanima kad se pretera sa alkoholom, dali samokažnjavanje od nekoliko dana vraća u normalu ? 😉
  4. Dali kud i tamo može ponekad mesni narezak van restrikcije ? 😉
  Hvala unapred i veliki pozdrav.

  1. 1. Skrobno može van restrikcije, ali ja lično ne jedem više od 3 puta nedeljno.
   2. Može proja
   3. Samokažnjavanje ne vredi, veselite se u kafani ali ne stalno
   4. Ne bi trebalo jer je to krš hrana. Akcenat je na pravoj i što kvalitetnijoj
   Pozz

 61. Od septembra ovim načinom ishrane sam skinuo 40kg sada sam 190cm 98kg i mislim da je dosta.
  Samo me zanima dali kada se pretera sa alkoholom, samokažnjavanje od nekoliko dana vraća u normalu ? 😉
  Veliki sam ljubitelj kafana i to me je koštalo 140kg.

  1. 😀 Ako znate šta vas je dovelo do 140 kg onda to treba zauvek da smanjite. Ne morate da ostavite zauvek, ali ne možete ni da se vratite kao nekad. Vratićete kilograme.

 62. Pozdrav! Da li van restrikcije mogu da se jedu mekinje ili cele zitarice (ovas npr) za uzinu?

 63. Da li smem med van restrikcije i u koje vreme? Pre sam sebi i deci ujutru pravila limunadu sa medom i djumbirom? Vazno mi je zbog zdravlja. Hvala

  1. Zavisi čije savete pratite. Ana G zabranjuje med, tvrdi da ne možemo da ga svarimo. Dealbo ga douvoljava ponekad u užini.

 64. Hvala na odgovoru. Inace Vasu knjigu sam kupila pre osam meseci i tada krenula na Hrono rezim i skinula skoro 20 kg, hvala puno na smernicama i jednostavnim objasnjenjima. Puno srece u daljem radu!

 65. Draga Ana, zanima me ima li slucajeva da na restrikciji dodju do zeljene tezine, a onda na vanrestrikciji, bez obzira na strogo postivanje pravila, pocnu dobivati kilograme? Bojim se da sam ja potencijalni kandidat za to pa cisto da vidim ima li jos takvih slucajeva i sto se tada savjetuje? Hvala puno!

 66. a kako je ovaj nacin ishrane 80:20 bazni kad bih rekao da je taj odnos vise 80:20 kiseo?
  dorucak 100% kiseo
  rucak u najboljem slucaju blaga kisela reakcija
  vecera isto
  vi znate da je meso izuzetno kiselo?
  dakle, kako je ovaj nacin ishrane 80:20 u korist bazne reakcije u organizmu?

  1. Uopšte ne znam odakle vam ideja da je taj odnos. I ova ishrana uopšte nije zasnovana na kiselo – baznom osnovu već na cirkadijalnom ritmu (biološkom satu). Doručak u hrono ishrani jeste mastan, pa bi se moglo reći da je više kiseo, ali se za ručak i večeru jedu proteini i povrće a povrće je uglavnom bazno. A za užinu jede voće, koje je takođe uglavnom bazno

 67. zasto me terate da opet prolazim kroz to smece?
  program hrono ishrane za pocetnike – dr ana gifing, str 26: najkvalitetniji odnos baza i kiselina u ishrani bi trebalo da bude 80% baza i 20% namirnica kiselog ostatka.
  dorucak nije vise kiseo kako vi kazete nego 100% kiseo, rucak i vecera uz salatu ce u najboljem slucaju dati blago kiselu reakciju a voce za uzinu nece preokrenuti celokupan odnos pogotovo sto je voce koje je izuzetno bazno poput dinje i lubenice (koja se cak naziva slatkim otrovom u programu) istovremeno sa visokim glikoindeksom pa je odmah na crnoj listi u programu.
  istovremeno, na portalu http://drgifing.com/program-dr-gifing/ pise:
  U Programu ishrane (hrono ishrani) dr Gifing primenjuje se ciljano povećanje baznosti i na taj način se sprečava štetno dejstvo kiselih namirnica. Kisela sredina u organizmu je pogodno mesto za nastanak svih bolesti. Kancer je “najkiselija” bolest, na primer.
  kako se u programu to primenjuje ciljano povećanje baznosti i na taj način se sprečava štetno dejstvo kiselih namirnica kada je ishrana u sustini kisela? i pre i posle restrikcije.

  1. Možda piše ali to u praksi nije tačno. Posebno ne u njenom programu gde se voće potpuno izbacuje na neko vreme (kod nekih i na jako duge staze) a i kasnije se retko jede. Ona sama zagovara užinu bez slatkog dela pa čak i voća. Takođe, u restrikciji koju ona forsira je zabranjeno i dosta povrća koje je bazno. Tako da, oduzmite saberite, to nikako ne može biti bazna ishrana. Osnovna pravila ishrane imaju daleko bolji raspored kiselo baznih namirnica (ali ne taj odnos o kojem pričate) nego program koji ona propagira. Ali ta pitanja treba njoj da uputite. Inače, nauka kaže da se ph organizma nikako ne može promeniti unosom hrane, ali svakako treba da bude dobro izbalansirana.

 68. jel?
  zanimljivo…

  CITAT
  Zašto opterećujemo tela koja nas služe? Jedem samo dva obroka dnevno, i izbegavam svu hranu koja stvara kiselinu. Skoro svako jede previše graška i pasulja kao i druge namirnice koje sadrže mokraćnu kiselinu i druge otrove. Ja slobodno uzimam sveže povrće, a ribu i meso pomalo i retko. Riba važi za dobru hranu za mozak, ali ima veoma jaku kiselu reakciju, jer sadrži veliku količinu fosfora. Kiselost je daleko najgori neprijatelj sa kojim se treba boriti u starosti. ”
  KRAJ CITATA

  Nikola Tesla kada je imao 77 godina
  najveći naučnik svih vremena (po mom skromnom mišljenju)
  doživeo 87 godina i umro potpuno vitalan kako u umu tako i u telu

  neka čitaoci ovih redova procene kome će verovati…

  1. Naravno, uvek treba tražiti dobre izvore. Vama je Tesla, meni je bilo nekoliko živih biohemičara. Svako bira kome će verovati. Ali iz ovog citata ne mogu da zaključim da li je mislio na stvaranje kiseline ili na promenu ph vrednosti organizma. Pošto to nije isto. A svaki biohemičar će vam reći da čak i najmanja promena ph vrednosti organizma vodi pravo u smrt i da je hrana ne može tek tako promeniti inače bi svi bili u stanju da izvršimo samoubistvo promenom jelovnika.

 69. svakako, svakako..
  slobodno ostavite ime i prezime tih velikih biohemicara da vidimo koliko ce oni dobaciti i u kakvom ce stanju biti, pa da uporedimo sa teslom. ja znam za jednog lokalnog koji se svuda gura i mesa kao margarin. kaze da je bazni ostatak limuna glupost, sva hrana moze da se kombinuje slobodno a kinoa i amarant su pomodarstvo (bas tako tvrdi). iskreno, ne razumem poentu price tih biohemicara. nisu naveli nikad niti jedan slucaj da je neko umro zato sto se ph vrednost krvi naglo promenila. a i mogli bi da objasne zasto se onda uopste meri ph krvi recimo? covek imao operaciju, doktori cekaju ph analizu pre nego sto ga puste kuci. zasto? takodje, formula za izracunavanje je eksponencijalna tako da je ph coca cole 3 sto je cini deset hiljada puta kiselijom od neutralne vode (7). s tim u vezi, mislim da je razlika izmedju ph urina 5 i 7 ogromna.
  naravno, sve ovo je i u vezi hrono ishrane i kiselo-baznog odnosa pa sam trazio koliko je ishrana bazna da bi samo nasao da je ustvari kisela. i to blago kisela u najboljem slucaju. da biste 100gr svinjetine pretvorili u baznu reakciju potrebno je pojesti 900gr povrca. nisam naisao na takav recept.

 70. Pozdrav, moze li se u vanrestrikciji kombinirati za veceru dva proteina ili ostaje isto pravilo kao u restrikciji?

Ostavite komentar