Zalogaji koji će se svima dopasti. Savršene pogačice
Kuva i piše:
Tatjana Kostić
Potrebno vam je:
- 350 g speltinog brasna(ja sam mešala speltino meko i imtegralno)
- pola kašičice soli
- 160 g putera
- 1 jaje
- oko 180 ml vode
Pomešati brašno i so i malo mutiti mikserom. Ili sve izmiksati u čoperu. Zatim dodati maslac pa nastaviti mućenje dok se lepo ne sjedini. A onda dodati jaje, pa opet mutiti. Zatim dodajte malo po malo vode…Dobijeno testo premesite na pobrašnj radnoj površini i podelite na dva dela. Ostaviti u frizideru dok spremate fil.
Za fil:
Dva manja paradajza ili jedan veći stavite u čoper i lepo usitnite. Zatim dodajte šaku svežih listova bosiljka i još malo mutite. Na kraju u to dodajte oko 200-230 g mozzarele za pizzu. Sve dobro promešati.
Testo (polovinu) za empanadu izvadite iz frižidera i razvijte tanko krug, pa velikom modlom ili čašom vaditi krugove. Ako nemate modlu, kidajte male loptice pa ih oklagijom rastanjite na male krugove. Krugove punite filom i viljuškom (ili prstima) zatvarajte presavijen deo. Isto uradite i sa drugom polovinom…
Poređajte ih u pleh i premažite kombinacijom razmućenog žumanca i malo vode.
Hrono empanade pecite na 200 C između 20 i 30 minuta (zavisi od rerne).
PS. Pošto se u ovom receptu mešaju jaja i mlečni proizvodi oni u restrikciji mogu da ga jedu jednom u deset dana do dve nedelje. Ako ne želite da napravite komplikovano jelo, umesto mocarele u empanade možete da stavite ajvar i slaninu.