Hrono đevrek

08/03/2016

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Moj doručak je često obilan, sastavljen od svakakvih đakonija. Ali ponekad volim da pojedem nešto sasvim jednostavno. Na primer, pecivo i kiselo mleko sa semenkama. I to mi bude dovoljno. Ima i ugljenih hidrata i masnoća i proteina.

Ovog puta sam isprobavala novo pecivo iz “Hleb i kifle”.

Djevrek 1 s

U pitanju je đevrek. Moram da priznam da ga sama u kućnoj varijanti nikad nisam napravila. Skupila sam nekoliko recepata sa neta da bi ih isprobala, ali se još nisam upustila u tu akciju. Možda ću ovog vikenda naći malo više vremena ujutru za tako nešto.

Đevrek je tanak i hrskav i savršeno je išao uz kiselo mleko u koje sam ubacila dve kašičice smrvljenog lana, kačičicu suncokreta i kašičicu golice (seme bundeve).

Djevrek3 s

Ako nekoga interesuje sastav đevreka evo deklaracije:

Djevrek deklaracijaA ko želi da napravi đevrek u kućnoj varijanti može da isproba recept Verice Filipović. Sve što sam njeno pravila, bilo je odlično.

Potrebno vam je:

  • 200 grama integralno brašno
  • 100 grama raženo brašno
  • so
  • 1, 5 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat sode bikarbone
  • 40 grama rastopljenog putera
  • 1 decilitar kiselog mleka
  • 1, 5 decilitara kisele vode

Zamesiti meko testo i podeliti na 6 loptica. Od tih loptica napraviti 6 đevreka .
Đevreke spustite u ključalu vodu (stavite 1,5 litara sa kašikom sode bikarbone ). Čim đevreci isplivaju, gotovi su. To ide jako brzo. Vadite iz vode i ređate na pek papir. Pospete susamom i pečete u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

I prijatno! Nadam se da ste i vi lepo doručkovali.



Ostavite komentar