Hrono đevreci sa golicom

23/01/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Ove perece, odnosno đevreke, prvi put sam naravila kada sam spremala kuvar “Hrono peciva”. Ima tome sada već više dve godine. I ako izuzmemo moj prvi veliki kuvar, naravno, ovaj mi je najomiljenijih od svih ostalih. Jedino sam njega pripremala polako i sa uživanjem. Svi ostali su rađeni u mnogo kraćim rokovima i sa mnogo većom presijom.

Mada sam se od ovog kuvara verovatno najviše i ugojila. Ipak se sprema i isprobava po ceo dan. Ali je vredelo, a kilograme sam posle lako skinula.

I tada su bile najmekše i najukusnije perece koje sam napravila. Sada je to isto trebalo ponoviti, ali kako sam ja u trentku pečenja snimala lajv, a Nemanja proveravao da li su gotove, postale su krckave. Em ne vidi baš najbolje, em voli hrskavo pecivo. Nisu ispale ni tako loše, a vi prema svom ukusu odlučite koliko dugo ćete ih peći. One generalno brzo budu gotove i mekane. I, naravno, ne treba da budu ovako tamne, već zlatne. Ali, šta je, tu je.

Pogledajte kako smo pravili perece:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2012893768793207/

I da nije bilo onog malog “incidenta” na početku snimanja, od ove smese treba da dobijete 10 manjih đevreka. Što su manji to se brže ispeku. Ali i pojedu.

A kako je to izgledalo na kraju:

Potrebno vam je:

  • 250 gr speltinog brašna + 3, 4 kašike za doradu
  • 1 kiselo mleko (čaša od 180 gr)
  • Prstohvat morske soli
  • 0,5 dcl mlake vode
  • 2 – 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • Semke za posipanje

Uključite rernu.

Prvo umešajte suve sastojke pa dodajte kiselo mleko,vodu i ulje. Na radnu površinu stavite malo brašna pa izručite testo. Onda ga doradite ali ne previše. Trebalo bi da bude mekano ali da se ne lepi za prste.

Da smo ih ranije izvadili iz rerne, đevreci bi izgledali ovako

Zatim odvojite male loptice pa svaku razvaljajte u štapić i zatim na pek papiru formirajte perecu, odnosno đevrek. Premažite ih sa malo maslinovog ulja pa u svaku utisnite semenke. Koristila sam one od bundeve ali vi možete bilo koje.

Stavite u rernu i pecite od 10 do 2o minuta, u zavisnosti koliko su velike i da li volite da budu reš. Kod nas su se slučajno zarešile.

I to je to. Javite kako vam je ispalo.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar