Hrono ajvar

16/09/2015

Ajvar s

Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

E pa pošto mi je inbox blokiran i niko ne može da čeka recept za ajvar,a ja sam htela da budem dobra pa sredim i postavim gomilu super slika,eto vam slika od prošle godine HITNO! Mada,ove godine se kuvao na ISTOM šporetu,u ISTOJ šerpi pa bi ovaj momenat nekako bio ISTI…ali bih eto…postavila još nešto.

Elem,kod nas kući ovo nije HRONO ajvar, nama je ovo normalan ajvar jer nikada u njega nismo ni dodavali ništa NEhrono, osim te puste kašike SIRĆEEEEETA koja vas na 40 kila paprike ne bi ubila sigurno. Ajvar pravimo iz dva puta, po 40 kilograma paprike i princip je da se poslednja tegla od prošle godine otvara tek nakon što se napravi nov ajvar, do tad je mama ”ušteka” negde  i mapu proguta 😀

Kad se poslednja tegla otvori ukus ajvara je identičan tek napravljenom s tim što prvo ide navala na topao ajvar pa onda može i hladan jer se nov ajvar zavija i sklanja NA SIGURNO 🙂

Ana je prošle godine dobila teglu na probu

Ana je prošle godine dobila teglu na probu

Pa da počnem.

40 kilograma paprike oprati, ispeći, oljuštiti, očistiti od peteljki, doooobro očistiti od semenki (za semenke i crnu koricu od pečenja imam posebne radare i to ne dozvoljavam ni u mrvicama da ostane). ”Meso” od očišćenih i rasporenih paprika ubaciti u nove mrežaste džakove i ostaviti ih nad nekom većom posudom da vise i cede se do ujutru.

Sledećeg dana samleti oceđenu papriku i po želji i ukusu sa njom samleti neku pečenu ljutu papriku (ja to ne radim ali sam probala, nije loše kad malo ”rezi”).

U široku a pliću šerpu sipati dozvoljeno ulje da pokrije dno šerpe. Kad se ulje ugreje, baš vrelo da bude, skloniti šerpu sa vatre, sipati samlevenu papriku i sve promešati. Vratiti na šporet i nastaviti kuvanje na jačoj vatri (ako je električni šporet sa temperaturom 1-3 to dođe negde poko 2 i po). Mešati stalno dok ne dobijete kramastu strukturu. Ako na ovu količinu paprike niste pokrivajući dno šerpe utrošili 1 litar ulja (ja stavljam od komine masline), ostatak dodati nekih sat vremena posle i mešati još oko pola sata. Oko sat i po ukupno će trajati kuvanje dok ajvar ne postane lepo kremast. Pred kraj dodati so, pa probati, pa ako treba jos malo pa probati dok se ne dobije željena slanoća i na kraju sipati jednu kašiku alkoholnog SIIIIIRĆEEEEEETA! (haos, sad će me spaliti na Smederevcu).

Sve promešati i ajvar sipati u,u rerni,ugrejane tegle. Puniti ih do vrha, zavijati poklopce i odmah prevrtati tegle naopako, na poklopac,uvijati u papir,novine…i ostavljati na predviđenom mestu tako prevrnute i uvijene do korišćenja. Kad se otvori tegla ide u frižider. Ja garantujem za održivost ovog ajvara do dve godine (jedno je mapa stvarno izgleda progutana te ga nadjosmo ONOMAD :)))

Hrskave lepinje

Hrskave zemicke 2 s

E sad sam ja, kao novopečeni kućni pekar, imala zadatak da smislim na šta će se onaj vruć ajvar mazati, a meni on uvek ide uz nešto hrskavo…i etoooo ih: moje najhrskavije zemičke smišljene za vreme Petrovskog posta Mimi za doručak. Ovaj put i sa belim lukom i ruzmarinom, ali još jedan deo sa pečenim crnim lukom…pa javljam kako je prošla hrskavo-kremasta-mackasta operacija!

Aj sad svi dzak na ledja pa u gepek pa HITNO za šporet! Čekam slike!2 komentara

Ostavite komentar