Hrana za dušu: Mućkalica

06/11/2018

Kuva i piše:
Milica Jović

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

 

Znate ono kad vam se najave prijateljice sa kojima priče nikad dosta, dogovorite se za zajednički doručak, a ostanete zajedno do popodne i to neosetno prođe dan, uz priču, dobru hranu, samo se izvuče.

Ja sam vam od onih koji vole da predvide situaciju i da spremno dočekam sve, tako je predhodnog dana uz pripreme za doručak, pala odluka da pripremim i neki ručak, a da taj ručak ne opterećuje i da ne moram mnogo oko njega da se trudim.
Mućkalica se kod mene pravi dan ranije, a sledeći dan, kad svi sastojci poprime jedni od drugih arome, ide u rernu na lagano i zaboravi se do ručka.
Potrebno je:
  • 1 kg svinjske plećke
  • 8-10 crvenih pečenih paprika
  • 3 glavice crvenog luka
  • 1 manji praziluk
  • 2 suve paprike
  • 2 konzerve paradajz pelata ili 500 gr svežeg paradajza
  • 100 gr mesnate slanine
  • 2-3 čena belog luka
  • Peršun
  • So
  • Biber
  • Sušeni crni i beli luk
  • Mlevena paprika
Meso iseći na manje kocke i uvaljati u predhodno napravljeni miks začina od po kašičice soli, šarenog bibera, aleve paprike, sušenog belog i crnog luka. Zagrejati teflonski tiganj (roštilj) i bez masnoće ispeći kratko, na visokoj temperaturi, meso sa svake strane, ja redjam kocku po kocku, pa sve sipam u jednu vatrostalnu posudu ili zemljani pekač.
Iseći crni luk na krupnije kocke, kao i praziluk i malo posoliti pa izgnjaviti rukama i pomešati sa mesom. Dodati krupno sečenu pečenu papriku, suvu papriku, beli luk, seckani peršun, seckanu slaninu, pelat, malo bibera pa sve dobro izmešati, poklopiti i ostaviti u frižideru 12 sati.
Staviti u hladnu rernu na 200°C dok ne provri, a nakon toga smanjiti na 130 do 150°C i ostaviti bar 4 sata da se krčka.
Onda otklopiti i vratiti u rernu još 15 minuta.
Mogu vam reći da je ispala božanstveno i ukusom i mirisom.



Ostavite komentar