HRANA I PRIČE: Starinska pogača, simbol boga Radgosta

19/12/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Pogačom se nekada zvao okrugao pljosnat hleb koji se pravio od pšeničnog brašna i bez kvasca. Pekla se u pepelu na ognjištu. I oduvek je bila simbol gostoprimstva. Smatralo se da će svaka kuća, pa i ona najsiromašnija, uvek imati malo hleba i soli da dočeka gosta, putnika namernika.

I ova tradicija, koja se i danas primenjuje, potiče od davnina, još iz verovanja u slovenskog boga Radgosta. Najednostavnije rečeno, on je bio bog gostoprimstva, kao što mu i samo ime kaže rad gost – drag gost. Bio je takođe i bog veselja. Ali, kao i svako drugo slovensko božanstvo, pored simbola gostoprimstva, on je bio i simbol ratnika. Pa je tako oslikavan kako u jednoj ruci drži sekiru, a u drugoj so i pogaču. Ptica oslikavana iznad njegovog ramena značila je radosnu najavu gosta. Sekira je služila da se gost zaštiti, a so da se nagradi, jer je nekada bila vredna kao zlato.

Da li želite da dobijate obaveštenja sa bloga Hrono kuhinja?

 

I, ovo vreme pred zimu, bilo je vreme kada se bog Radgost najviše slavio. Jer je ovo uvek bilo vreme slavlja i pića.

Danas ljudi uglavnom samo jedu. I često ne razmišljaju ni o čemu. Nekada nije bilo tako. Hrana je imala mnogo dublje značenje: tradicionalno, versko, magično…. I lepo je podsetiti se toga.

Beskvasna pogača

Ova pogača nije pečena u pepelu, već u rerni na pek papiru i namazana maslinovim uljem. I rado će nekome biti poslužena.

Potrebno vam je:

  • 100 gr speltinog brašna
  • 100 gr ražanog brašna
  • 50 gr heljdinog brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat ili dve morske soli
  • 200 ml vode

Ujutru:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašičice praška za pecivo
  • brašno za doradu

U činiji pomešajte brašna i so, zatim dodajte ulje i vodu pa sve umešajte kašikom. Poklopite činiju i ostavite smesu da stoji na sobnoj temperaturi. Neka stoji minimum šest sati a poželjno je više, preko noći ili dana.

Ujutru u smesu dodajte prašak za pecivo i lepo ga rasporedite. Videćete kako smesa postaje sve elastičnija kako je mešate kašikom. I sve će biti teže mešati.

Zatim na radnu ploču stavite malo brašna pa doradite pogaču. Ali nemojte previše da je mesite, biće dosta tvrda na kraju. Samo je malo prebacite rukama tamo vamo.

Formirajte disk i rukama rastežite testo, kao što bi pica majstor radio. Ako je lepo odstojalo, ono će se lepo i povezati.

Namažite je uljem po površini.

Ubacite je u zagrejanu rernu i pecite oko 15 minuta, masksimalno dvadeset. Rernu sam zagrejala na 220 stepeni pa kad sam ubacila pogaču smanjila sam na 200.

Ja sam htela da bude jako tanka da bi brže bila gotova, vi možete i da napravite malo deblju.

I pogača se, prema starom običaju, ne seče, već se kida rukama, odnosno lomi.

Prijatno!Ostavite komentar