Hrana i piče: Svetosavske perece na naš način

06/02/2019

Kuva i piše:
Milena Milićević

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kako je ovonedeljni Pidžama party bio 27. januara, odnosno Savindan, naravno da doručak nije mogao da prođe bez Svetosavskih pereca. Duduše, ove naše nisu bile sa kvascem i belim brašnom, ali su bile perece i to veoma ukusne.

Običaj je da se deca daruju perecama za Svetog Savu, najčešće u Banatu. Iz zahvalnosti najvećem svetitelju koji je omogućio da uopšte imamo hleb na stolu,  domaćice 27. januara mese perece. Jedna od narodnih legendi kaže da su se nekada ljudi, da bi dobili brašno od žita, jako mučili. Gledajući to, Sveti Sava je rešio da im olakša posao I osmisli vodenicu. Napravio je i postavio na reci. Ali, nikako nije mogao da izmisli čeketalo i koš, već su ljudi morali rukama da sipaju žito iz vreća u rupu vodeničnog kamena, što je bilo I teško i opasno.

A onda je jednog dana došao đavo Svetom Savi u vodenicu. Pokazao je Svetom Savi kako će napraviti koš i čeketalo, pod pogodbom da mu se za to ustupi jedan dan u godini da bude njegov u vodenici. Hteo je da bude i on ortak. Sveti Sava je pristao i odredio da Badnji dan pripadne đavolu. A Sveti Sava je znao zašto je đavolu odredio baš taj dan. Za Božić se smrznu reke, pa se ne može ni mleti, pa tako đavo nikad ne može da ima korist od posedovanja vodenice. U znak zahvalnosti,što im je olakšao mlevenje žita, u narodu je ponikao običaj da se na Savindan mesi pecivo od belog pšeničnog brašna, koje se nosi u crkvu i tamo deli deci. U Vojvodini, ali i drugim delovima Srbije se od peciva najčešće prave perece, posne, ako Savin dan pada u sredu ili petak, a mrsne ako pada nekim drugim danom.

Pogledajte šta smo sve imali za doručak, 3 vrste peciva i dva luda namaza:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/387926965291797/

Legendu znate, a uskoro ćete saznati I recept za naše mrsne perece, sa uljem  😀

Testo je slično, kao za pločice sa mašću, ali daleko elastičnije za rad i krckavije pri jelu.

Potrebno vam je:

  • 200 grama speltinog brašna
  • 200 grama ječmenog brašna
  • 1 dcl ulja
  • 2 dcl piva ( ja sam koristila tamno)
  • 100 grama susama
  • 1 kašika chia semenki ( I ne mora)
  • 1-2 kašičice soli
  • 1 prašak za pecivo

 

Prepecite susam na tiganju. Manje od pola stavite u suve sastojke, izmešajte, pa dopdajte ulje I pivo. Zamesite elastično testo. Posle 10-tak minuta biće toliko divno I elastično za rad, da će vam pravljenje pereca biti prava radost. Ja sam testo podelila na tri dela. Od svakog dela, sam napravila mali valjak, pa njega podelila na pola, pa te polovine na pola, pa I njih na pola.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ovaj korak sam uradila da bi mi sve kuglice, a kasnije perece bile iste. Na silikonskoj podlozi ili nauljenoj radnoj površini polako prstima pritiskajte kuglicu, valjajte je prstima dok ne dobijete “crvića” 😀 Njega uvaljate u susam. Moj savet je da možda umutite belance, pa “crvića” umočite u umućeno belance, pa u susam, da bi se posle pečenja susam zadržao na perecama.

Gotove perece poređajte na pleh, na koji ste stavili papir za pečenje. Stavite u zagrejanu rerun na 220, smanjite je kada stavite pleh na 200 I pecite 15-20 minuta

Kada se prohlade biće savršeno krckave, ali ne I sipkave kao testo koje ste radili sa mašću. A pivo im je dalo divan miris I ukus.

Probajte. Uživajte takođe.

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar